آنچه که از واکسن آنفلونزا باید بدانید
واکسن در حقیقت میزان آنتی بادی های بدن را افزایش می دهد تا بتوان در برابر بیماری ها مقاومت کرد. حدود 28 روز زمان لازم است تا آنتی بادی های بدن زیاد شود و برای مقابله با آنفلونزا آماده شود، بنابراین زمان مناسب برای تزریق واکسن آنفلونزا از اواخر شهریور تا اوایل مهر ماه است؛ حدوداً دو هفته آخر شهریور تا دو هفته اول مهر.
به عبارتی اگر در این زمان واکسن تزریق کنید، در اول فصل سرما برای مقابله با آنفلونزا ایمن خواهید بود. در حقیقت زمانی که آنفلونزا شیوع پیدا می کند، زمان مناسبی برای تزریق واکسن نیست چرا که باید از قبل این آنتی بادی ها در بدن وجود داشته باشد نه زمان شیوع بیماری. افرادی که در زمان شیوع آنفلونزا واکسن تزریق می کنند، یک ماه بعد در برابر این بیماری مقاوم می شوند که اصلاً شاید تا یک ماه بعد شیوع آن چندان جدی و خطرناک نباشد.
آنفلونزا از آن دست بیماری ها است که در فصل سرما گریبان بسیاری از مردم را می گیرد و شیوع آن باعث نگرانی می شود. برای پیشگیری از این بیماری می توان از واکسن استفاده کرد. اما باید بدانید چه زمانی باید آن را تزریق کنید تا بیشترین تاثیر را برایتان به همراه داشته باشد. در این مقاله شما می توانید با واکسن آنفلونزا آشنا شوید.
آنفلونزا که آن را بطور اختصاری flu می نامند، یک عفونت ویروسی است که به سیستم تنفسی یعنی بینی، گلو و ریه ها حمله می کند. این بیماری در اغلب افراد، بدون نیاز به درمان خاصی بهبود می یابد ولی در موارد خاصی می تواند کشنده باشد.
احتمال ابتلا، تشدید و عوارض این ویروس در افراد زیر بیشتر است:
- کودکان خردسال خصوصاً زیر دو سال
- افراد سالمند بالای 65 سال
- ساکنین خانه های سالمندان
- زنان باردار و زنانی که در دو هفته اخیر وضع حمل کرده اند.
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند.
- افرادی که بیماری های مزمن مانند آسم، بیماری های قلبی، بیماری های کلیوی، بیماری های کبدی یا دیابت دارند.
- افراد بسیار چاق با BMI بالاتر از 40
ابتدا ممکن است به نظر برسد که این بیماری، صرفاً یک سرماخوردگی است. در حالی که سرماخوردگی معمولاً به کندی پیشرفت می کند اما بیماری آنفلونزا بطور ناگهانی بروز کرده و بسیار بیشتر از یک سرماخوردگی معمولی موجب ناراحتی فرد می شود.
علائم شایع بیماری آنفلونزا عبارتند از:
- تب بالای 38 درجه
- لرز و تعریق
- دردهای عضلانی
- سردرد
- سرفه خشک و مداوم
- ضعف و بی حالی
- گرفتگی بینی
- گلودرد
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اغلب بیماران مبتلا به آنفلونزا بدون نیاز به پزشک بهبود پیدا می کنند. اما اگر شما هر کدام از عوامل خطر بالا را دارید لازم است سریعاً به پزشک مراجعه کنید زیرا مصرف داروی ضد ویروس در 48 ساعت اول بیماری می تواند دوره بیماری را کوتاه تر کرده و از عوارض شَدید آن جلوگیری کند.
نحوه انتقال آنفلونزا از فرد مبتلا به ویروس
وقتی فرد سرفه یا عطسه می کند یا حتی صحبت می کند قطرات آب حاوی ویروس از دهان وی خارج شده و در هوا پخش می گردد. این ذرات در هوایی که تنفس می کنید و یا روی وسائلی مانند تلفن و صفحه کلید کامپیوتر شما پخش می شود و دست هایتان حین تماس با این ذرات، آلوده خواهند شد؛ تماس دست های آلوده با چشم ها، بینی و دهان باعث می شود به آنفلونزا مبتلا شوید.
زمان سرایت آنفلونزا از یک روز قبل از شروع علائم تا پنج روز اول بیماری است. البته کودکان و افرادی با ایمنی ضعیف ممکن است مدت طولانی تری باعث انتقال ویروس شوند.
ویروس آنفلونزا بطور مداوم در حال تغییر نوع یا نژاد خود است و بطور مداوم زیرگروه های جدیدی تولید می کند؛ بنابراین اگر نوع ویروس رایج همانی باشد که شما به آن دچار شده یا واکسن آن را دریافت کرده اید، پادتن یا آنتی بادی آن را خواهید داشت و در نتیجه به آن مقاوم می شوید.
پس حتی اگر به این بیماری مبتلا شوید، شدت آن بسیار کمتر خواهد بود. با این حال آنتی بادی های بدن شما نمی توانند از بدن تان در برابر انواع جدید ویروس آنفلونزا یا حتی زیرگروه های جدید آن محافظت کنند.
پیشگیری
ویروس آنفلونزا به سه گروه تقسیم می شود: A – B – C که نوع A نسبت به بقیه شایع تر است، مانند آنفلونزای H1N1 و H3N2 که هر دو، زیرگروه نوع A هستند. واکسنی که هر سال به بازار می آید شامل هر دو زیرگروه آنفلونزای A و نوع B است. واکسن آنفلونزای هر سال قادر به حفاظت در برابر سه یا چهار نوع ویروس آنفلونزا که در آن سال شایع تر هستند، می باشد.
این واکسن به صورت تزریقی و اسپری بینی (فلومیست) است که البته در اثربخشی فرم اسپری آن هنوز تردید وجود دارد و برای گروه های پُر خطر توصیه نمی شود.
بعد از تزریق چه علائمی را تجربه می کنید؟
اگر واکسن آنفلونزا تزریق کنید معمولاً بعد از آن علائمی خفیف اما شبیه آنفلونزا خواهید داشت. این علائم نشان دهنده این است که بدن شما در حال ساختن آنتی بادی علیه این بیماری است و کم کم پیشگیری در بدن تان اتفاق می افتد. ممکن است به دلیل علائمی مثل تب، ضعف، بی حالی، خستگی، بدن درد، علائم سرماخوردگی شامل آبریزش چشم و بینی و… فرد 2 تا 3 روز نیاز به استراحت داشته باشد. بعد از 2 تا 3 روز معمولاً این علائم از بین می رود و می توانید زندگی روزمره خود را داشته باشید.
برخی از افراد تصور می کنند که واکسن ها مردم را بیمار می کنند یا فایده ای ندارند. این در حالی است که واکسن آنفلونزا هم مثل همه واکسن های دیگر، بعد از تزریق ممکن است علائمی شبیه بیماری را ایجاد کند. اساساً کار واکسن همین است که علائم بیماری در حد خفیف را ایجاد کند تا بدن را نسبت به آن مقاوم کند.
واکسن برای چه افرادی توصیه می شود؟
افرادی که بالغ هستند و در سلامت به سر می برند معمولاً نیازی نیست که از واکسن استفاده کنند چرا که بدن به اندازه کافی توانایی مقابله با این بیماری را دارد. معمولاً از واکسن آنفلونزا بیشتر برای کودکان، خانم های باردار و سالمندان یا افراد بیمار مثل بیماران قلبی و تنفسی که بدن شان توانایی مقابله با بیماری آنفلونزا را ندارد، توصیه می شود.
دامنه سنی زیر 15 سال و بالای 50 سال مهم ترین گروه سنی هستند که لازم است واکسن آنفلونزا تزریق کنند. اما افراد بالغ سالم هم منعی برای مصرف ندارند و اگر دوست دارند ایمنی لازم برای پیشگیری از آنفلونزا را داشته باشند، می توانند برای تزریق واکسن اقدام کنند. نکته بسیار مهم این است که خانم های باردار برای تزریق این واکسن حتماً باید با پزشک خود مشورت کنند.
چه افرادی نباید واکسن آنفلونزا بزنند؟
منع مصرفی برای استفاده از واکسن آنفلونزا وجود ندارد، یعنی اگرچه برای افراد در معرض خطر، تزریق واکسن لازم است اما افراد دیگر هم می توانند از این واکسن استفاده کنند.
فقط افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند باید در این رابطه محتاط باشند. این افراد حتماً باید با پزشک متخصص مشورت کرده و با نظر پزشک متخصص می توانند نسبت به این موضوع اقدام کنند.
برخی از انواع واکسن آنفلونزا حاوی پروتئین تخم مرغ هستند، لذا در افرادی که به تخم مرغ حساسیت شَدید دارند، بهتر است این واکسن در محیط مجهز بیمارستانی تزریق گردد.
آیا عوارض جانبی دارد؟
علائم و عوارضی که به واکسن آنفلونزا نسبت می دهند آنقدر نادر است که شاید یک در میلیون ها تزریق اتفاق بیفتد. عوارض تزریق واکسن گاهی به صورت تب خفیف، ترشح از بینی یا درد و قرمزی محل تزریق می باشد.
اگر خواهان پیشگیری از آنفلونزا با تزریق واکسن هستید، با مراجعه به پزشک می توانید نسخه تزریق این واکسن را دریافت کنید. به عبارتی باید با مشورت پزشک این واکسن را مصرف کنید. سلامتی شما آرزوی ما است.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «آنچه که از واکسن آنفلونزا باید بدانید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مصاحبه با دکتر آروین دیندار – پزشک عمومی – توسط سارا میرشجاعی از مجله سیب سبز و مقالات WebMD – Mayo Clinic، به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.