نقشه سایت چیست و XML چه مزایایی دارد؟
نقشه سایت (سایت مپ) مدلهای بصری و یا متنی سازمان یافته از محتوای یک وب سایت است که اجازه میدهد تا کاربر برای یافتن اطلاعاتی که در جستجوی آن است، در سایت حرکت کند. درست مانند یک نقشه جغرافیایی سنتی که به افراد کمک میکند تا مکانی که در دنیای واقعی به دنبال آن هستند را بیابند.
نقشه سایت یک نوع جدول تعاملی از محتوا است که هر کدام از موارد لیست شده آن بطور مستقیم به بخشهای همتای خود از وب سایت، لینک شده است. نقشه سایت سرویسی مشابه نقشهها در مراکز خرید بزرگ را انجام میدهد. بدون نقشه سایت ممکن است با یک سایت پیچیده با مشکل و خطا روبرو شوید. برای اطمینان از اینکه آنچه به دنبال آن هستید، موثر و مناسب باشد، مدل نقشه سایت نمونههای مشابه را بررسی کنید.
نقشه سایت XML یا XML Sitemap سندی است که به گوگل و سایر موتورهای جستجوی بزرگ کمک میکند تا هنگامی که سایت شما کراول میکنند (میخزند) آن را بهتر بشناسند و به درستی متوجه آن شوند.
سایت مپ چیست و چرا اهمیت دارد؟
نقشه سایت (Sitemap) یک پروتکل است که به صاحبان سایت اجازه میدهد تا گوگل و سایر موتورهای جستجو را از URLهایی که برای کراول کردن باتهای موتورهای جستجو در دسترس هستند، مطلع کنند.
سایت مپ به موتورهای جستجو اجازه میدهد تا کل صفحات وب سایت شما را که ممکن است در هنگام ایندکس کردن، آنها را فراموش نمایند، پیدا کنند. حال سایت مپ XML (یا نقشه سایت XML) برای شما این امکان را فراهم میکند تا اطلاعات بیشتری درباره هر آدرس مشخص کنید، از جمله:
- آخرین بروزرسانی روی آن چه زمانی اتفاق افتاده است؟
- چه زمانی وب سایت شما تغییر میکند؟
- صفحهای که با صفحات دیگر وب سایت شما در ارتباط بوده، چقدر مهم است؟
جمعآوری تمامی این اطلاعات در یک سند XML میتواند به موتورهای جستجو در درک سایت شما و چگونگی کراول کردن آن، کمک کند. به بیان دیگر سایت مپ قوانینی برای شمول بوده و فایلهای Robots.txt بیانگر عدم شمول (حذفی) هستند.
حال در ادامه قصد داریم برخی از مزایای XML را بیان کنیم.
مزایای XML
١. سادگی
خواندن اطلاعات کد شده در XML آسان است و محتوای قابل درکی دارد. بهعلاوه بهراحتی میتوان آن را با کامپیوتر پردازش کرد.
٢. باز بودن
ایکس ام ال یک استاندارد w3c است که به تایید رهبران بازار صنعت نرمافزار درآمده است.
٣. توسعه پذیری
مجموعه تگهای آن، ثابت شده نیست و تگهای جدید در صورت نیاز ایجاد خواهند شد.
۴. خود توصیفی
مستندات XML میتوانند بدون [schemas] ذخیره شوند. زیرا شامل متا دیتا هستند و همچنین تگهای XML شامل صفات زیادی از جمله نام نویسنده و یا نسخه هستند.
۵. شامل محتوای اطلاعاتی قابل خواندن برای ماشین هستند.
تگها، صفتها و ساختار المانی، اطلاعات محتوایی ارائه میدهد که امکانات جدید و بسیار کارآمدی را برای موتورهای جستجو، دادهکاوی هوشمند و…، فراهم میکند.
۶. محتوا را از ارائه مجزا میکند.
تگهای XML معنا را توصیف میکنند نه ارائه. ظاهر یک سند XML را میتوان با شیوه XSL کنترل کرد که اجازه میدهد که نگاه به یک سند و یا یک وب سایت کامل، بدون دست زدن به محتوای آن، قابل تغییر باشد.
٧. نمایش یا ارائه چندگانه از محتوای مشابه به سادگی رندر میشود.
از سندها و یونیکدهای چندگانه پشتیبانی میکند. این ویژگی برای بینالمللی کردن اپلیکیشنها حائز اهمیت است.
٨. تسهیل مقایسه و تجمع دادهها
ساختار درختی اسناد XML این امکان را فراهم میکند تا سندها قابل مقایسه شوند و المان به المان به صورت موثر جمع شود.
٩. چندین نوع از دیتا را میتواند درونسازی کند.
مستندات XML میتواند شامل هر نوع ممکن از دیتا باشد. از دیتاهای چند رسانهای مثل تصویر، صدا و ویدئو گرفته تا کامپوننتهای فعال مثل اپلتهای جاوا و اکتیو ایکس.
١٠. برای دیتاهای توصیف شده یک one-view-server ارائه میدهد.
مستندات XML میتوانند شامل عناصر تو در تویی باشند که از چند سرور راه دور، توزیع شدهاند.
در حال حاضر XML پیچیدهترین فرمت برای دادههای توزیع شده است. شبکه جهانی وب میتواند به عنوان یک پایگاه داده بزرگ XML دیده شود.
١١. تصویب سریع در صنعت
نرمافزارهای شرکتهای بزرگی از XML استفاده میکنند.
ساخت یک نقشه سایت XML برای یک وب سایت فرایندی بسیار آسان میباشد. پلاگینها و وب سایتهای بسیاری وجود دارند که به شما در ساخت یک سایت مپ XML کمک میکنند. مانند افزونه سئو وردپرس Yoast یا وب سایت xml-sitemaps.com.