عفونت بیمارستانی چیست؟
اشتباه پزشکی فقط شامل جا گذاشتن پانسمان در شکم، اشتباه گرفتن پای راست و چپ هنگام جراحی یا مرگ بیمار بر اثر تزریق داروی فاسد نمی شود. بلکه موارد ساده ای مانند نَشُستن دست ها یا تعویض نکردن دستکش و آبسلانگ (چوبی که برای معاینه استفاده می شود) بعد از معاینه هر بیمار، نیز می توانند دردسرساز باشند.
به عبارتی آمارها می گویند که سالانه حدود 7500 نفر به دلیل عفونت های بیمارستانی می میرند. عفونت هایی که به راحتی یک دست شستن تا 80 درصد قابل پیشگیری می باشند. کمپین جهانی بهداشت دست اعلام کرده است: «پرستاران و پزشکان باید در هر شیفت دوازده ساعته، صد بار دست های خود را بشویند. این در حالی است که آنها بطور میانگین حتی نصف این تعداد هم دست هایشان را با آب یا الکل نمی شویند.»
مطالعات جهانی می گوید که روزانه از هر 25 بیمار، یک نفر به عفونت مراقبت های بهداشتی در بیمارستان مبتلا می شود. اما عفونت بیمارستانی چیست؟ شما می توانید در ادامه با این موضوع مهم و آمارهای جالب توجه آن، آشنا شوید.
عفونت های بیمارستانی، عفونت هایی هستند که بیمار پس از بستری شدن در بیمارستان به آن مبتلا می شود و از آنجا که این عفونت ها قابل پیشگیری هستند، می توان ابتلا به آن را با رعایت موارد بهداشتی که ساده ترین آن شستن مکرر دست ها توسط پزشکان و کادر درمانی است، به میزان چشمگیری کاهش داد.
نتایج تحقیقات انجام شده، نشان می دهد شستن مکرر دست ها توسط پزشکان و کادر درمانی بیش از 50 درصد در کاهش عفونت های بیمارستانی موثر است. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO) میزان عفونت های بیمارستانی در کشورهای توسعه یافته 6 تا 11 درصد و در کشورهای در حال توسعه بیش از 25 درصد است.
در دنیا مهم ترین و موثرترین راه در پیشگیری عفونت های بیمارستانی، شستن دست ها است. دست پرستاران و پزشکان در طول شبانه روز بارها در تماس با بیمار است. این تعداد تماس بین پرستار و بیمار بسیار بیشتر از پزشک است. برای همین با اینکه پزشکان و بخصوص جراحان هم باید دست خود را ضدعفونی و زیر ناخن هایشان را تمیز کنند اما اهمیت پرستاران بیشتر می باشد.
در بین عفونت های بیمارستانی، عفونت دستگاه ادراری (42 درصد)، پنومونی (15 تا 20 درصد)، عفونت ناشی از زخم جراحی (24 درصد) و عفونت دستگاه گردش خون (5 تا 10 درصد)، از اهمیت خاصی برخوردار می باشند.
میکروب ها ممکن است در اتاق عمل از دست جراح وارد بدن بیمار شوند اما در خارج از اتاق عمل باعث شکل گیری پروسیجرهای تهاجمی خواهند شد. پوست در شرایط معمولی محافظت کننده بدن است اما اگر به شکلی آسیب ببیند، دیگر امکان محافظت را نخواهد داشت. برای مثال میکروب با آنژیوکت یا سوند ادرار وارد بدن بیمار می شود. علاوه بر این پروسیجرهای تهاجمی، برخی دیگر از میکروب ها مانند میکروب تب مالت، از طریق چرخه گوارشی، میکروب را وارد بدن بیمار می کند. ممکن است آلودگی در چرخه گوارشی مریضی باشد که تب مالت دارد و پرستار با دست های آلوده او تماس داشته باشد. در صورتی که پرستار پس از رسیدگی به این بیمار، دست های خود را نشوید، به همین شکل بیماری را به فرد بیمار دیگری منتقل می کند.
در دهه 1840 میلادی پزشکان کشف کردند هرچه میزان شستشوی دستان خود را هنگام برخورد با نوزادان بیشتر کنند میزان مرگ و میر نوزادان یک روزه تا سه ماهه از یک دهم به یک صدم کاهش می یابد. همچنین 170 سال پیش، مطالعاتی در آمریکا انجام شد که بر اساس آن نشان می داد بیشتر از 70 درصد پزشکان دست های خود را حین کار می شویند اما تنها 10 درصد از آنها تعداد دفعاتی که باید را می شستند. آن زمان نتایج تحقیقات نشان داد پزشکانی که دستانشان را نمی شویند سالانه صدهزار آمریکایی را می کُشند.
ارتباط پزشک با بیمار فقط محدود به معاینه و اتاق جراحی است اما پرستار زمان بیشتری را با بیمار می گذراند. استانداردهای بخش آی سی یو (ICU) عمده بیمارستان های جهان، هر تخت یک پرستار است. طبیعتاً در این شرایط، پرستار با مریض دیگری سر و کار ندارد، یعنی فرآیند سر زدن به بیمار در بیمارستان های شلوغ این طور نیست که بعد از چک کردن اولی، سراغ بیمارهای بعدی برود اما با این حال همین پرستار هم دائم باید دستش را بشوید. اما زمانی که هر پرستار دو تا چهار مریض ویژه در آی سی یو دارد، این پرستار با محدودیت زمانی مواجه خواهد شد و به احتمال قوی برای سر زدن به هر بیمار دستانش را نمی شوید.
به عقیده کارشناسان گروه های پُر خطر کودکان و سالمندان، در این میان شرایط خطرناکی دارند. چرا که سیستم ایمنی آنها ضعیف تر است و عفونت بیمارستانی می تواند منجر به مرگ آنها شود.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «عفونت بیمارستانی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقالات ماهنامه مهندسی پزشکی و وب سایت های MRCTV – Methodquarterly ترجمه شده توسط ماهنامه تندرستی همشهری، به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.
[/toggle]