کمک داور ویدئویی چیست؟

اشتباه در تصمیم های داوری به خاطر خطای دید، همیشه به از بین رفتن حق تیم های فوتبال منجر می شود. اتفاقی که همیشه حاشیه های فراوانی را به دنبال داشته و دارد. البته برای پیشگیری از بروز این حواشی، رویکردهایی هم اتخاذ شده اند که دست کم تا به حال کارآیی لازم را نداشته و به صورت فراگیر در نیامده اند. در 12 اسفند 1396، راهکار تازه ای برای حل این مشکل ارائه شد: تخصیص کمک داور جدید برای چک ویدئویی بازی یا Video Assistant Referee.

هیئت بین المللی فوتبال (ایفاب) عنوان کرده که فلسفه استفاده از این تکنولوژی، کمترین دخالت و بیشترین بهره است، با این هدف که داوری های ناعادلانه و خطاهای فاحش در فوتبال کم شود.

در این مقاله شما می توانید با تکنولوژی VAR یا کمک داور ویدئویی آشنا شوید.

تکنولوژی کمک داور ویدئویی (VAR) با بهره بردن از فیلم های بازی (به صورت زنده) و همچنین هدست، به داوران امکان اجرای بهتر قوانین فوتبال و کاهش اشتباهات داوری را می دهد. این سیستم هم اکنون در بسیاری از لیگ های معتبر فوتبال در سراسر جهان، استفاده می شود. از جمله در سری آ ایتالیا، بوندس لیگای آلمان، لیگ برتر فوتبال ایالات متحده آمریکا، لیگ برتر پرتغال، کی لیگ در کره جنوبی، لیگ برتر استرالیا و همچنین کشورهای بلژیک و لهستان هم در برخی مسابقات مهم از این تکنولوژی استفاده می کنند. با این حال مسابقات جام جهانی 2018 روسیه بزرگترین آزمون برای تکنولوژی VAR بود.

طبق گفته ایفاب، این تکنولوژی به داوران در تشخیص صحیح ورود توپ به داخل دروازه، تشخیص ضربه پنالتی، دادن کارت قرمز و تشخیص خطای یک بازیکن در طول بازی کمک زیادی می کند. بررسی آزمایشی این فناوری ویدئویی در فوتبال و ورزش های دیگر در ماه ژانویه 2018، نشان داد که میزان دقت داوری از 93 درصد به 98.9 درصد رسیده است.

در این تکنولوژی 33 دوربین در دسترس تیم ویدئویی است که از این 33 دوربین، 8 دوربین به شکل آهسته و 4 دوربین به شکل فوق العاده آهسته از صحنه های بازی تصویربرداری می کنند. علاوه بر آن 2 دوربین به شکل موازی طول زمین، وظیفه تشخیص خطای آفساید را دارند و تنها در اختیار افراد حاضر در اتاق ویدئویی هستند. علاوه بر آن، در صورت بروز صحنه مشکوکی روی خط دو دروازه، 2 دوربین تعبیه شده درون دروازه ها که به صورت فوق العاده آهسته از صحنه فیلمبرداری می کنند، فعال می شوند و تصاویر را برای بررسی به تیم ویدئویی ارسال می کنند.

کمک داور ویدئویی چگونه عمل می کند؟

تیم کمک داوران ویدئویی متشکل از کمک داور ویدئویی و سه دستیار کمک داور ویدئویی می باشد که داور اصلی مسابقه را طی بازی پشتیبانی می کنند. افزون بر تیم داوری در گروه VAR، چهار اپراتور پخش نیز حضور دارند که وظیفه ارائه تصاویر جهت بررسی صحنه مشکوک را بر عهده دارند.

این وظیفه به این شکل تقسیم شده است که دو نفر از آنها بهترین زاویه دوربین را انتخاب می کنند و دو نفر دیگر زاویه های نهایی انتخاب شده را با کمک داور و دستیاران کمک داور ویدئویی برای هر حادثه بررسی می کنند. یک کمک داور ویدئویی دوربین اصلی را در مانیتور بالا تماشا و حوادث را در مانیتور چهار نفره بررسی می کند. او مسئول هدایت تیم VAR و برقراری ارتباط با داور در زمین بازی است.

شرایط استفاده از کمک داور ویدئویی

تیم کمک داور ویدئویی در 4 وضعیت بازی به کمک داور می آیند:

  1. تشخیص اشتباه بازیکن: زمانی که داور نمی داند باید به کدام بازیکن تذکر یا کارت بدهد یا اشتباهی به بازیکن دیگری کارت می دهد، کمک داور ویدئویی به او کمک می کند.
  2. خطای منجر به کارت قرمز: در زمان وقوع خطا، جریمه منجر به کارت قرمز بوسیله کمک داور ویدئویی برای اطمینان از این تصمیم، بازبینی می شود.
  3. تصمیم در مورد پنالتی: کمک داور ویدئویی صحنه های مشکوک درون محوطه جریمه را برای گرفتن خطای پنالتی یا رد آن بررسی می کند.
  4. گل ها: یکی از وظایف کمک داور ویدئویی کمک به داور در صحنه هایی است که خطای مشکوکی حین به ثمر رسیدن گل اتفاق می افتد.

چگونگی استفاده از کمک داور ویدئویی

در مرحله اول در صورت رخ دادن صحنه مشکوک، داور از طریق هدست به تیم کمک داوران ویدئویی نیاز به بررسی صحنه را اطلاع می دهد.

در مرحله دوم، کمک داوران ویدئویی پس از بررسی صحنه، به داور اتفاقی را که رخ داده، شرح می دهند.

در مرحله سوم داور از طریق شرح شفاهی کمک داور ویدئویی تصمیم گیری می کند یا به کنار زمین می آید و صحنه فیلمبرداری شده را مستقیماً خودش بررسی می کند و تصمیم می گیرد.

فیفا برای از بین بردن هر شک و شبهه ای و تامین اطمینان طرفداران فوتبال از عدالت در قضاوت مسابقات، روند بررسی صحنه ها را در اختیار پخش کنندگان و گزارشگران بازی ها قرار خواهد داد. از این طریق که در هر بازی یکی از کارمندان فیفا برای پخش کنندگان بازی ها همزمان با اتفاق افتادن صحنه، روند بررسی هر صحنه شامل دلیل بازبینی صحنه و نمایش صحنه های مشکوک و نتیجه بازبینی را با یک تبلت متصل به اینترنت به صورت زنده ارسال می کند. این سیستم همچنین با کارهای گرافیکی خاصی این تصاویر را برای شبکه های تلویزیونی و نمایشگرهای بزرگی که در استادیوم ها نصب شده اند، پخش خواهد کرد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «کمک داور ویدئویی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت FIFA به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا