بیمه سرقت چیست؟

بیمه سرقت، یکی از پوشش های بیمه آتش سوزی در دو مورد مسکونی و غیر مسکونی است که نسبت به دیگر پوشش ها، حق بیمه بیشتری بابت آن پرداخت می شود. این بیمه نامه فقط سرقت هایی را که همراه با «شکست حرز» باشد، پوشش می دهد.

اما این سرقت چه فرقی با سرقت معمولی دارد؟ در این مقاله شما می توانید با بیمه سرقت و نکات مهم آن آشنا شوید؟

اگر سارقی به خانه شما بیاید، در خانه شما را بشکند و سرقت اتفاق بیفتد، «شکستن حرز» نامیده می شود. در این نوع سرقت، سارق باید مانعی را که برای ورود به محل دزدی وجود دارد، از بین ببرد؛ موانعی مثل در، دیوار، قفل، پنجره و…. اما در سرقت معمولی، شخصی به شکل غیر قانونی و بدون مانع، شئی را تصاحب می کند. البته از نظر قانونی، سرقت معمولی با سرقت همراه شکستن حرز تفاوتی ندارند و هر دو جرم محسوب می شوند اما به دلیل مشکل بودن ارزیابی سرقت معمولی، شرکت های بیمه فقط سرقت با شکستن حرز را تامین خسارت می کنند. بنابراین اگر دزد برای برداشتن مانع به زور متوسل شود، مثل شکستن در، خراب کردن دیوار، باز کردن در بوسیله کلید تقلبی یا ورود به محل دزدی با تهدید و عنف، خسارت وارد شده زیر پوشش موضوع بیمه نامه قرار خواهد گرفت و در غیر این صورت، خیر.

چه خسارت هایی مشمول بیمه سرقت می شوند؟

خسارت هایی که مشمول بیمه سرقت می شوند، عبارتند از:

  1. ارزش اشیای سرقت شده
  2. ارزش اشیای خراب شده
  3. کم شدن ارزش اشیای خراب شده که بعد از تعمیر، قابل استفاده هستند.

به جزء این موارد، هزینه هایی که بیمه گذار برای برطرف کردن یا حتی کم کردن خسارت متحمل می شود، نیز به عهده بیمه گر است.

خسارت های خارج از پوشش بیمه سرقت

در انواع بیمه نامه های دزدی، مواردی مستثنی و خارج از تعهد بیمه گر است:

  • خسارت وارد شده به وجوه نقد، ارزهای خارجی، تمبر، سفته و انواع اوراق بهادار.
  • خسارت های ناشی از تبانی و همدستی دزد با هر یک از کارکنان و مستخدمان بیمه گذار.
  • خسارت های مستقیم ناشی از اشعه یون زا، رادیواکتیویته، تشعشعات، سوخت های هسته ای و پسماندهای اتمی یا مواد منفجره در محل مورد بیمه.
  • خسارت های ناشی از جنگ داخلی و خارجی، شورش، بلوا، غارت، اقدامات خصمانه دشمن خارجی، ضبط اموال، قیام و ملی شدن.
  • عدم النفع ناشی از خسارت.
  • عدم صداقت و امانت کارکنان بیمه گذار.

البته در صورتی که توافقی بین بیمه گر و بیمه گذار صورت گیرد، می توان بعضی از آنها را با پرداخت اضافه نرخ، تحت پوشش بیمه قرار داد.

وظایف بیمه گذار در بیمه سرقت

علاوه بر پرداخت حق بیمه مقرر و بکارگیری تمهیدات ایمنی برای جلوگیری از وقوع سرقت، بیمه گذار موظف است، چنانچه اموال بیمه شده، به سرقت رفت یا در نتیجه سرقت خسارتی به آن وارد شد، این اقدامات را در اسرع وقت انجام دهد:

  • او باید بلافاصله پس از سرقت، اداره آگاهی یا کلانتری یا دیگر مراجع انتظامی ذیصلاح را مطلع کند و با مقامات مربوط نهایت همکاری را برای دستگیری سارق و کشف اموال و اشیای مسروقه داشته باشد.
  • بیمه گذار باید موضوع را بلافاصله با ذکر مبلغ تقریبی خسارت به صورت شفاهی یا از طریق تلفن به بیمه گر اعلام کند و در نهایت نیز اطلاع از سرقت را به صورت کتبی در اختیار بیمه گر قرار دهد.
  • بیمه گذار باید ظرف مدت دو روز پس از اعلام خسارت، فهرست کاملی از اموال مسروقه یا خسارت دیده تهیه و مراتب را به صورت کتبی نیز تایید کند.
  • چنانچه بیمه گذار پس از وقوع حادثه، اطلاعاتی درباره سرقت بدست آورد، بلافاصله بیمه گر را از آن مطلع کند.

در صورتی که بیمه گذار وظایف خود را به موقع انجام ندهد، بیمه گر می تواند از جبران تمام یا بخشی از خسارت خودداری کند.

برای تعیین قیمت این نوع بیمه، ملاک های مختلفی مانند نوع ملک، تعداد واحد، نوع سازه ساختمان، متراژ واحد مسکونی و حتی ارزش تقریبی لوازم منزل نیز مد نظر قرار می گیرد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «بیمه سرقت چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله راحله شعبانی در روزنامه خراسان، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا