دوقلوها چگونه به وجود می آیند؟

انسان بطور معمول در هر بارداری یک نوزاد به دنیا می آورد. ولی گاهی اوقات در یک زایمان دو یا چند نوزاد به دنیا می آیند. به دو نوزادی که با هم از یک مادر متولد می شوند، دوقلو می گویند.

تخمدان های زن در هر ماه یک تخمک تولید می کنند. اگر پس از آزاد شدن تخمک، اسپرمی به جدار آن برسد، در آن نفوذ می کند و هسته آن با هسته تخمک ترکیب می شود. به این ترتیب سلول تخم به وجود می آید. به این عمل، لقاح می گویند. پس از عمل لقاح سلول تخم شروع به تقسیم شدن می کند و سلول های بدن جنین را به وجود می آورد. 280 روز بعد، یک نوزاد دختر یا پسر متولد می شود.

گاهی اوقات تخمک پس از عمل لقاح، به دو قسمت تقسیم می شود. به عبارت دیگر یک سلول تخم دو جنین را به وجود می آورد. در چنین مواردی، جنین ها در اولین مراحل رشد از هم جدا می شوند و بطور جداگانه رشد و نمو می کنند. به این دو نوزاد که با هم در رحم مادر رشد می کنند و با هم متولد می شوند، دوقلوهای یکسان می گویند. دوقلوهای یکسان یا هر دو دختر و یا هر دو پسر هستند. آنها شباهت بسیاری به یکدیگر دارند بطوریکه گروه خونی، رنگ چشم و سایر صفات وراثتی آنها کاملاً همانند یکدیگر است.

دوقلوها به گونه دیگری نیز شکل می گیرند. اگر هنگام لقاح، دو تخمک وجود داشته باشد و هر یک از آنها با یک اسپرم ترکیب شود، دو سلول تخم به وجود می آید. به این ترتیب هر یک از این سلول ها منشاء یک جنین می شوند. این دو جنین می توانند از یک جنس باشند و یا یکی دختر و دیگری پسر باشد. شباهت این دوقلوها همانند فرزندانی است که در زایمان های مختلف به دنیا می آیند. آن دو ممکن است خیلی شبیه به هم باشند و یا تفاوت های بسیاری با هم داشته باشند.

گاهی اوقات در یک زایمان بیش از دو نوزاد متولد می شود. البته فراوانی سه قلوها، چهارقلوها و پنج قلوها به مراتب از فراوانی دوقلوها کمتر است. در موارد استثنایی در یک زایمان، بیش از 5 نوزاد نیز متولد می شود. در آوریل 1946 میلادی یک خانم برزیلی در یک زایمان صاحب 10 فرزند (دو پسر و هشت دختر) شد. در اسپانیا و چین نیز چندین تولد ده قلو به ثبت رسیده است. در 13 ژوئن 1971 میلادی یک مادر استرالیایی 9 نوزاد (پنج پسر و چهار دختر) به دنیا آورد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «دوقلوها چگونه به وجود می آیند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا