کموسنتز چیست؟
کموسنتز (Chemosynthesis) فرآیندی زیستی است که بعضی از موجودات ساکن دهانه های گرم آبی اعماق اقیانوس ها، انرژی مورد نیاز خود را از طریق آن تامین می کنند. این فرآیند مشابه فتوسنتز (نور کافت) است، اما از نور خورشید در آن استفاده نمی شود و در عوض، تبدیل مولکول های کربن و مواد مغذی به ماده آلی با استفاده از انرژی اکسایش ترکیبات غیر آلی مانند هیدروژن سولفید یا متان تامین می شود.
در دهانه های گرمابی، حرارت زمین گرمایی که از شکاف های بستر اقیانوس خارج می شود، می تواند آب را تا بالای 100 درجه سلسیوس داغ کند. در کمال شگفتی، باکتری های اکستریموفیل می توانند در مجاورت این منافذ زنده بمانند. در آن عمق، باکتری ها هیدروژن سولفید را اکسید می کنند و انرژی ذخیره شده در پیوندهای شیمیایی آن را برای تولید قند (گلوکز) از آب و کربن دی اکسید محلول در آب دریا بکار می برند.
دانشمندان گمان می کنند این باکتری ها از ابتدای عمر زمین برای زندگی در شرایط گرم سازگار شده اند و به همین دلیل، منبع خوبی برای مطالعه در مورد سال های ابتدایی حیات در زمین هستند.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «کموسنتز چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.