آموزش آداب معاشرت به کودکان

انسان در هر لحظه و در همه جا، در حال برقراری ارتباط است و این هدف طبیعی هر انسانی می باشد که بر مردم تاثیر گذارد و در ارتباطات اجتماعی چنان رفتار کند که نتایج آن مطابق میلش باشد.

خب؛ برای انجام تعاملات اجتماعی موفق، باید از مهارت های ارتباطی به شیوه مناسبی استفاده کنیم. مناسب بودن رفتار اجتماعی به متغیرهای مرتبط با تعامل، نقش افراد، اهداف آنها و نیز ویژگی تعامل کنندگان بستگی دارد. افراد باید در هر شرایط و موقعیتی، رفتار مناسب با آن شرایط را بروز دهند. این امر نیازمند آموختن مهارت های اجتماعی مناسب با آن موقعیت ها است که بسیاری از آنها، از کودکی باید آموزش داده شوند.

اگر شما می خواهید فرزندتان را اجتماعی و با قابلیت های منحصر به فرد تربیت کنید، شما می توانید با 9 گام ساده اما موثر، آموزش آداب معاشرت به فرزندتان را شروع نمایید.

1) خودتان الگو باشید.
بهترین، راحت ترین و مفیدترین روش برای آموزش آداب معاشرت به کودک، این است که خودتان الگوی کودک باشید. در هر سن و سالی، الگوها تاثیر بیشتری از صحبت کردن صِرف دارند. در واقع کودکان همان چیزی را یاد می گیرند که می بینند، نه آن نصیحتی که می شنوند. بنابراین برای آموزش، لازم است که خودتان همیشه آن رفتارها را انجام دهید تا کودک شما یاد بگیرد.

2) در انتخاب الگو دقت کنید.
به جز والدین، افراد دیگری که کودک با آنها زندگی می کند و افرادی که مسئولیت نگهداری و آموزش کودک را به عهده می گیرند نیز می توانند برای کودک الگو باشند. همچنین همکلاسی و دوستان کودک نیز الگوهایی قوی برای کودک هستند؛ بنابراین در انتخاب دوست باید به کودک کمک کرد. در این راستا رسانه ها (از جمله تلویزیون) نقش مهمی ایفا می کنند. الگوهای مختلفی در قالب شخصیت های کارتونی و فیلم ها ارائه می شود؛ بنابراین باید در انتخاب برنامه هایی که کودک تماشا می کند نیز دقت کنید.

3) در رفتار خود ثبات داشته باشید.
شما باید همیشه یک رفتار واحد داشته باشید. اگر کاری خوب است، همیشه خوب است و تبصره ندارد! اگر از فرزند خود انتظار دارید که سلام کند شما نیز باید در همه شرایط سلام کنید.

4) مودب بودن را در خانه تمرین کنید.
مشکل بعضی از کودکان این است که در بسیاری از موقعیت ها نمی دانند باید چه بگویند و چه رفتاری داشته باشند. برای رفع این مشکل در خانه به عنوان تمرین و به شکل بازی، چگونه سلام کردن، دست دادن، بغل کردن و روبوسی را آموزش دهید.

5) پاداش دهید.
زمانی که کودک شما رفتار صحیحی انجام می دهد، او را تشویق کنید. به عنوان مثال زمانی که به کودک سلام کردن را یاد می دهید، حتی اگر در موقعیت هایی خاص سلام کرد به او توجه کنید و کودک را تشویق نمایید. لازم نیست که پاداش، مادی باشد. روی خوش، بغل کردن و جملات خوشایند هم می توانند پاداش موثری باشند.

6) رفتار خوب را معرفی کنید.
با ملایمت، یک رفتار خوب را به فرزندان معرفی کنید. انتظارات خود را به وضوح بیان کنید؛ به عنوان مثال برای آموزش سلام کردن، ابتدا معنی سلام را به او یاد دهید. (سلام به معنی صلح و دوستی است.)

7) کودک را در آموزش مشارکت دهید.
برای اینکه توجه کودک را به آموزش جلب کنید، باید کودک در حین آموزش فعال باشد؛ بدین منظور می توانید:

  • از کودکان سوال بپرسید؛ به عنوان مثال می توانید با چهره های مختلف «عصبانی»، «غمگین» و با «لبخند» به کودک سلام کنید و بپرسید کدام را می پسندد. یا بپرسید آیا همیشه موقع سلام و احوال پرسی می توانیم روبوسی کنیم؟ می توانید کودکان را راهنمایی کنید که در مواقع بیماری نباید روبوسی کرد زیرا بیماری منتقل می شود.
  • می توانید از بازی، فعالیت های نمایشی و شعر استفاده کنید.

8) یادآوری های ملایم
از یادآوری های ملایم برای تاکید استفاده کنید. یادآوری های ملایم و جدیت در امر آموزش، شما را یاری می دهند.

9) توقع واقع بینانه داشته باشید.
توقع شما از رفتار کودک باید بر اساس توجه به سن و توانایی های کودک باشد.

آموزش مهارت های اجتماعی = افزایش عزت نفس
برای اینکه کودک، احساسات مثبتی در مورد خودش داشته باشد، باید دارای مهارت های ضروری برای همراهی با دیگران باشد. به نظر می رسد که بیشتر کودکان این مهارت ها را بطور طبیعی بدست می آورند. برخی هم به کمی آموزش در این زمینه احتیاج دارند. کودکی که از خودش نامطمئن است، با شک و تردید به دیگران نزدیک می شود. بنابراین کمتر فرصت پیدا می کند که از مهارت های اجتماعی اش استفاده کند.

هرگاه کودکان بتوانند با دیگران تعامل موفقیت آمیزی داشته باشند، این قابلیت های جدید باعث افزایش عزت نفس اجتماعی آنان می شود. توانایی کودک در درک دیدگاه دیگران، عامل مهمی در مهارت های ارتباطی محسوب می گردد. علاوه بر این، مهارت هایی نظیر گوش دادن، توجه کردن، سوال کردن، رد و بدل کردن تعاریف، وارد شدن به یک فعالیت مشترک با سایر همسالان و مهارت های محاوره ای هم از اهمیت بسیاری برخوردارند.

کودکی که رفتار اجتماعی بهتری دارد، با دیگران بهتر رفتار می کند و این باعث می شود دیگران به گونه ای مثبت به کودک پاسخ دهند.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «آموزش آداب معاشرت به کودکان»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا