سیستم عامل سرور؛ لینوکس یا ویندوز؟

سال ها از ظهور لینوکس می گذرد و هنوز کاربران در انتخاب سیستم عامل خود دچار سردرگمی هستند و نمی دانند کدام سیستم عامل را برای انجام کارهای روزمره خود، نصب و استفاده نمایند. شاید خود شما تاکنون نتوانسته باشید تصمیم قاطعانه در این خصوص بگیرید و یا اینکه دوستان و آشنایان خود را در این باره متقاعد کنید.

در ادامه شما می توانید با چند مقایسه کلیدی که بیشتر کاربران آنها را نشانه های یک سیستم عامل خوب می دانند، آشنا شوید و به نتیجه قابل قبولی برسید.

سیستم عامل لینوکس یک سیستم عامل Open Source می باشد. بسیاری از افراد این خصوصیت لینوکس را یکی از مزایای آن می دانند و ادعا می کنند چنین سیستم عاملی به دلیل باز بودن کد منبع آن، قابلیت تعمیر و اصلاح توسط هر فرد دلخواه و علاقه مندی را فراهم می آورد و همین موضوع به ایمن بودن و کم خطا بودن آن انجامیده است. هر چند که افراد سودجو هم می توانند از این Open Source بودن سوء استفاده کنند اما انصافاً سیستم عامل های خانواده لینوکس مانند Ubuntu به مراتب از خانواده ویندوز کم خطاتر و کنترل شده تر هستند.

از مزایای دیگر لینوکس قیمت مناسب آن می باشد. در حقیقت این سیستم عامل، رایگان بوده و شما فقط قیمت کپی و بسته بندی و یا احیاناً تغییراتی که شرکت مربوطه در نسخه آن داده است را می پردازید. شما با خرید یک نسخه از لینوکس می توانید آن را به دفعات دلخواه روی چند کامپیوتر مختلف نصب و اجرا نمایید، این در حالی است که با خرید یک نسخه از محصولات مایکروسافت (Microsoft) فقط مجاز به نصب روی یک کامپیوتر خواهید بود. اگر پول کافی ندارید بهتر است از لینوکس استفاده کنید، چرا که مسئله هزینه به همین جا ختم نخواهد شد. شما با نصب یکی از محصولات مایکروسافت فقط سیستم عامل را پیاده سازی نموده اید و حالا باید با صرف هزینه ای بیشتر نرم افزارهای مورد نیاز خود را نیز خریداری نمایید. این در حالی است که اکثر سیستم عامل های خانواده لینوکس در هنگام نصب، نرم افزارهای مهم و پُر کاربرد را برای کاربر نصب می نمایند و استفاده از آنها رایگان می باشد.

از مزایای بسیار حیاتی لینوکس که همواره مورد اهمیت بوده است، سازگاری آن با انواع سخت افزارها می باشد. بطوریکه می توان ادعا کرد در هر کجا که پردازنده ای کار می کند، یک سیستم عامل لینوکس هم می تواند باشد و این در حالی است که خانواده ویندوز، اینطور نیستند. همچنین در زمان مورد نیاز برای نصب، Boot و خاموش شدن، سیستم عامل Ubuntu از Windows 7 سریع تر می باشد. همین موارد باعث شده که Ubuntu را سریع ترین و کم حجم ترین سیستم عامل بخوانند.

از جهتی دیگر سیستم عامل های خانواده ویندوز برای نصب به فضای بیشتری نسبت به خانواده لینوکس نیاز دارند که گاهی کاربران را برای نصب ویندوز به تردید می اندازند. اگر بخواهیم در فرآیند نصب سیستم عامل ریز بشویم، باید به این مسئله نیز اشاره کنیم که برای نصب یک نسخه از Ubuntu فقط 7 کلیک کافی است، در صورتی که ویندوز به 14 کلیک نیاز دارد. البته نباید این موضوع را از یاد برد که ویندوز با قرار دادن اختیارات بیشتر به کاربران در هنگام نصب سعی بر اعمال تغییرات دلخواه کاربر را داشته است.

از دیگر مزایای سیستم عامل Ubuntu که از خانواده لینوکس می باشد، می توان به برتری سیستم فایل آن اشاره نمود. شما در آن با سرعت به مراتب بیشتری از نمونه های ویندوزی قادر به نقل و انتقال داده از هارد به هارد و یا هارد به USB و یا بالعکس خواهید بود. این اختلاف سرعت در Windows 7 آنقدر زیاد است که شما به راحتی آن را حس خواهید کرد و نیازی به زمان گرفتن ندارید. البته پس از کمی آزمایش پی خواهید برد که ویندوز 7 در انتقال فایل های بزرگ، بهتر از Ubuntu عمل می کند.

یکی دیگر از مواردی که قابل بحث می باشد زمان اجرای نرم افزارها روی سیستم عامل می باشد. در این آزمون پیروزی با محصولات مایکروسافت است که البته قابل پیش بینی هم بود. چرا که هنوز لینوکس و خانواده اش به صورت بنیادی در محیط کار با نرم افزارهای مختلف قرار نگرفته اند. امروزه نرم افزارهای بسیاری برای محیط لینوکس طراحی و اجرا شده اند ولی در آزمایش های انجام شده، برتری نسبی در زمان اجرا با ویندوز می باشد.

بطورکلی می توان نتیجه گرفت که اگر نرم افزارهایی با قدرت مناسب و محیط گرافیکی جذاب، همانطور که برای نسخه ویندوز طراحی می شود برای نسخه های لینوکس هم طراحی می شد، هم اکنون خیلی از ما بدون درنگ لینوکس را به عنوان سیستم عامل اول خود انتخاب می کردیم. ضمناً باید پذیرفت که یک سیستم عامل جهانی باید دارای مالک و پشتیبان مشخصی باشد تا شرکت ها و نهادهای دنیا ریسک قبول این سیستم را بپذیرند. در حال حاضر در صورت بروز هرگونه خطا و یا مشکل در لینوکس، شرکت و یا سازنده مشخصی مسئولیت آن را بر عهده نخواهد گرفت.

در کنار این مسئله باید نیم نگاهی به خدمات نامشخص و گنگ شرکت مایکروسافت هم انداخت. چرا که این شرکت به عنوان بزرگترین تولید کننده نرم افزار جهان، هیچگاه از محتوا و نحوه عملکرد سیستم عامل های خود پرده بر نداشته و در هیچ کجا حاضر به صحبت درباره آن نشده است و همین موضوع در بین طرفداران و کاربران محصولات مایکروسافت نگرانی ایجاد کرده است که مبادا این شرکت بزرگ با این همه کاربر در سرتاسر جهان، از اطلاعات کاربرانش سوء استفاده می نماید. با توجه به این بحث می توان Open Source بودن لینوکس را پوشش داد و پذیرفت که این باز بودن متن مشخص به هر حال بهتر از بسته بودن متنی است که نمی دانیم چیست.

گاهی این دو خانواده را از نظر امنیت نیز با یکدیگر مقایسه می کنند و هر بار خانواده لینوکس برنده می شود. خب؛ چرا آمار و ارقام نشان از آن دارد که محصولات مایکروسافت بیشتر مورد حمله و تخریب قرار گرفته اند؟ جواب این سوال را می توان در دو موضوع جستجو کرد. ابتدا همان Open Source بودن لینوکس می باشد که بیشتر خطاها و عیب های آن توسط کاربران و توسعه دهندگانش پوشیده شده است و دوم غیر تجاری بودن لینوکس؛ به هر حال باید بپذیریم که یک محصول تجاری مانند ویندوز دارای دشمنان بیشتری نسبت به لینوکس رایگان می باشد و هکرها و برنامه نویسان علاقه بیشتری به کشف ناشناخته های ویندوز دارند تا لینوکس.

با این حال موضوع امنیت در لینوکس را نمی توان فقط به استناد حملات کمتر نسبت به ویندوز، به نفع خانواده لینوکس تمام کرد و این مسئله در آینده با افزایش حجم کاربران و نرم افزارهای متعدد روی لینوکس بیشتر نمایان خواهد شد.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «سیستم عامل سرور؛ لینوکس یا ویندوز؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب مدیریت سرور، نوشته ی وحید گودرزی اصفهانی از انتشارات ناقوس، منتشر شده در 1395 با شابک 5-854-377-964-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا