چرا اخبار دروغ را به راحتی باور می کنیم؟

فرآیند تفکر و سیستم اعتقادی افراد خیلی زود رشد می کند تا از آنها در برابر اضطراب و استرس ناشی از عدم قطعیت جهان محافظت کرده و کمک کند بدانیم چرا بعضی افراد در برابر اخبار دروغ آنقدر آسیب پذیر هستند.

به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، محققان آمریکایی بر این باور هستند که لازم است مغز اطلاعات تایید کننده ای را دریافت کند تا نگرش فعلی فرد را به هماهنگی برساند. در واقع مغز بر اساس قابل قبول یا مخاطره آمیز بودن یک خبر، در مورد پذیرفتن، رد کردن یا به فراموشی سپردن آن تصمیم می گیرد.

سرنخ پذیرفتن اخبار دروغ توسط مردم مربوط به پدیده ای است که به آن تایید متعصبانه می گویند و تمایل افراد به جستجو و پذیرش اطلاعاتی است که باورهای فعلی آنها را تایید کرده و باورهای مخالف را انکار کرده یا پس بزند. بسیاری از این باورها و تعصبات در همان سال های اولیه زندگی که فرد تخیل را از واقعیت تمیز می دهد، شکل می گیرند. پدر و مادر از همان ابتدا مهارت تظاهر کردن را به فرزندان خود می آموزند تا بتوانند با واقعیت های فرهنگی و اجتماعی کنار بیایند. همین آموزش باور کردن به کودکان تبدیل به اساس و پایه خودفریبی و توهم آنها در دوران بزرگسالی می شود.

افراد در دوران بزرگسالی، مهارت فکر کردن را در خود گسترش می دهند و کم کم درباره آنچه در دوران کودکی آموخته اند، دچار تردید می شوند؛ اما مخالفت با باورهای پدر و مادر می تواند در خانواده تنش ایجاد کند. به این ترتیب باورهای دوران کودکی در سراسر زندگی فرد باقی می مانند و به عنوان قابی برای پردازش اطلاعات در دوران بزرگسالی عمل می کنند.

ظهور اینترنت و فضای مجازی، مشکل خبرهای دروغ را بیشتر کرده و افراد از خروجی های کوچک و گوناگون اطلاعات دریافت می کنند. قطعاً باور کردن یک خبر توهمی ساده آسان تر از یک خبر واقعی پیچیده است.

روانشناسان می گویند یکی از استراتژی های مثبت دفاعی، شوخ طبعی است. تماشای برنامه طنز آخر شب یا کمدی های سیاسی، اگرچه منبع استرس را تغییر نمی دهند، می توانند به کاهش استرس و اضطرابی که با اخبار همراه است، کمک کنند. تفکر انتقادی نیز ضروری است و افراد باید یاد بگیرند درباره آنچه به آنها گفته می شود سوال کنند و این کار باید از همان دوران کودکی آغاز شود.

منابع

خبر علمی «چرا اخبار دروغ را به راحتی باور می کنیم؟» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به NNR و مجله موفقیت، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا