داروهایی که برای درمان بازگشت اسید به مری یا ریفلاکس تجویز می شوند
بازگشت اسید به مری یا ریفلاکس، در میان مردم به نام ترش کردن شناخته می شود. این بیماری به معنی آسیب های مخاط داخلی مری بر اثر بازگشت غیر عادی محتویات و اسید معده به مری است. نشانه های متداول آن، سوزش سر دل، درد قفسه سینه و بوی بد دهان است.
نوشیدنی ها و خوراکی های دارای کافئین یا اسید مثل کاکائو، قهوه، چای، نوشابه های گازدار و مرکبات (پرتقال و لیموترش) باعث تشدید این بیماری می شود. چاقی و اضافه وزن، استفاده از برخی داروها (مانند داروهای ضد درد و ضد التهابی نظیر آسپرین، بروفن، دیکلوفناک، ایندومتاسین و کورتون ها نظیر بتامتازون، پردنیزولون، دگزامتازون، برخی داروهای فشار خون و قلبی مثل دیلتیازم، نیتروگلیسیرین، نیتروپروساید، پروپرانولول و در نهایت متوپرولول) و همچنین مصرف الکل، کشیدن سیگار، مصرف مواد مخدر، دراز کشیدن بعد از صرف غذا، مصرف حجم زیادی از مایعات همراه با غذا و مصرف غذاهای چرب، برگشت اسید را تشدید می کند.
عوارض شایع بیماری ریفلاکس شامل التهاب شَدید، زخم و ایجاد تنگی در مری است. امروزه داروهای بسیار موثر و درمان های متنوعی برای درمان ریفلاکس وجود دارد، که در این مقاله شما می توانید با آنها آشنا شوید.
داروهای موجود برای درمان ریفلاکس مری – معده شامل دو دسته مختلف از داروهای مهار کننده ترشح اسید تحت عنوان آنتاگونیست های گیرنده هیستامین H2 مانند سایمتیدین، رانیتیدین، فاموتیدین و مهار کننده های پمپ پروتون شامل داروی امپرازول و هم خانواده هایش نظیر پانتوپرازول، رابیپرازول و لانسوپرازول است. همچنین می توان از شربت های آنتی اسید مانند آلومینیوم ام جی اس یا منزیم هیدروکساید استفاده شود. این گروه از داروها عموماً باعث تسکین سریع علائم می شوند و بطور معمول باید نیم تا یک ساعت بعد از غذا مصرف شود تا ترشحات اسید معده به حالت خنثی در آید.
افرادی که کمتر از سه روز در هفته دچار سوزش سر دل می شوند با مصرف آنتی اسید، طی یک تا دو ساعت یا با مصرف داروهای خانواده رانیتیدین طی 6 تا 10 ساعت سوزش آنها تسکین می یابد. اگر سوزش سر دل به صورت دائمی باشد، پزشک از داروهای خانواده امپرازول برای درمان بیماری استفاده می کند. داروهای مهار کننده ترشح اسید معده باید بین نیم تا یک ساعت قبل از غذا و با معده خالی مصرف شود و بین مصرف آنها و شربت های آنتی اسید، حداقل دو ساعت فاصله وجود داشته باشد.
از دیگر داروهایی که در درمان این بیماری استفاده می شود، می توان به متوکلوپرامید و دومپریدون اشاره کرد. این داروها با تحریک عضلات صاف دستگاه گوارش، فشار اسفنکتر تحتانی مری را افزایش می دهد و سرعت تخلیه محتویات معده را بالا می برد. این داروها را نیز باید 30 تا 60 دقیقه قبل از غذا استفاده کرد. سیزاپراید هم داروی دیگری است که نحوه اثر آن مشابه متوکلوپرامید است ولی به علت عوارض آن، کمتر به کار می رود.
از میان فرآورده های گیاهی نیز می توان به ترکیبات حاوی عصاره آلوئه ورا اشاره کرد. بر اساس مطالعات صورت گرفته، آلوئه ورا توان خوبی در کاهش ترشح اسید و پیسین دارد و با توجه به نقش کلیدی این دو عامل در آسیب رساندن به مری، این گیاه پتانسیل خوبی برای درمان ریفلاکس دارد. از طرفی دیگر در مطالعات متعدد، اثر ضد التهابی و اثر ترمیم زخم برای آلوئه ورا به اثبات رسیده و چنانچه ریفلاکس معده به مری با آسیب و التهاب همراه باشد؛ انتظار می رود آلوئه ورا اثرات مفیدی داشته باشد.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «داروهایی که برای درمان بازگشت اسید به مری یا ریفلاکس تجویز می شوند»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مصاحبه با دکتر کاوه سالارمند – داروساز – از روزنامه جام جم، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]