شخصیت و رشته تحصیلی

نوع شخصیت شما در انتخاب رشته دانشگاهی تان تاثیرگذار است، اما چطور می توان شخصیت شما را شناسایی کرد؟ این امر روشن است که هر انسان موجودی منحصر به فرد با شخصیت متمایز از سایرین است. اما آیا تاکنون از خود پرسیده اید چرا برخی افراد به دنبال انتخاب رشته های دانشگاهی خاص هستند یا چگونه اشخاص دارای شخصیت مشابه با یکدیگر دوست می شوند؟ یک بررسی بزرگ تحقیقاتی نشان داده که نه تنها رشته دانشگاهی شما می تواند نمره بهره هوش تان را نشان دهد، بلکه همچنین می تواند اطلاعات زیادی راجع به شخصیت تان ارائه کند.

به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، دانشمندان دانشگاه آرهوس دانمارک به دنبال بررسی ارتباط بین انتخاب رشته های دانشگاهی مشابه توسط افراد دارای تشابه شخصیتی، 12 تحقیق در سراسر جهان روی بیش از 13,389 دانشجو انجام دادند. هر پژوهش به بررسی امتیازات هر دانشجو در آزمون 5 عامل شخصیتی (روان رنجوری، برون گرایی، سازگاری، باز بودن در برابر تجربه و وظیفه شناسی) پرداخته و ارتباط آنها را با رشته دانشگاهی شان مقایسه کردند.

تجمع شخصیت در رشته های مختلف

11 تحقیق توانست ارتباطی قوی بین شخصیت و رشته دانشگاهی را نشان دهد. در حقیقت، دانشمندان حتی توانستند انواع شخصیتی خاص را در حوزه های متفاوت دسته بندی کنند؛ دانشجویان گروه علوم دارای امتیاز بالاتری در تجربه پذیری و برون گرایی بودند، اما امتیاز متوسط تری در مورد عامل روان رنجوری داشتند. دانشجویان مهندسی دارای سطوح متوسط روان رنجوری و وظیفه شناسی و همچنین سطح پایینی از تجربه پذیری بودند. رشته های هنر و علوم انسانی نشان دادند که امتیاز بالاتری در تجربه پذیری و روان رنجوری و امتیاز پایین تر در سطح وظیفه شناسی دارند. دانشجویان گروه حقوق بسیار برون گرا بودند، اما سطح روان رنجوری و وظیفه شناسی آنها متوسط و امتیاز پایینی در تجربه پذیری و سازگاری داشتند. دانشجویان رشته اقتصاد نیز دارای شخصیت مشابهی بودند. دانشجویان پزشکی هم سطح بالایی در زمینه برون گرایی داشتند و هم بسیار سازگار بودند. دانشجویان رشته روانشناسی سطح بالایی از روان رنجوری و تجربه پذیری را نشان دادند.

روان رنجوری
Neuroticism

برون گرایی
Extraversion

سازگاری
Agreeableness

تجربه پذیری
Openness

وظیفه شناسی
Conscientiousness

راحت تر در معرض تجربه احساسات منفی هستند. این افراد حساس تر و تحریک پذیرتر بوده و ثبات احساسی کمتری دارند. آنها همچنین بیشتر مستعد عصبانیت، استرس، نگرانی یا هیجان هستند. این تیپ شخصیتی بیشتر احساس ناامنی می کند.

این افراد مدعی، دوستانه و اجتماعی هستند. آنها از کنار دیگران بودن انرژی می گیرند.

این اشخاص بطور ذاتی رفتاری دوستانه و مشارکتی دارند. آنها با دیگران کنار آمده، ستیزه جو نبوده و قابل اعتماد هستند.

آنها دوستدار ایده ها و تجربیات مختلف هستند، کنجکاو بوده و علایق زیادی دارند. این افراد را می توان خلاق، دارای قوه تصور بالا، مستقل و ماجراجو توصیف کرد.

این انسان ها منظم و سازمان یافته هستند. آنها را بطورکلی می توان پُر کار و جزئیات گرا نامید. آنها برنامه ریز و به دنبال دستاوردهای عالی هستند و می توانند انگیزه های خود را کنترل کنند.

آنا ودال، رهبر این تیم دانمارکی می گوید: «به لحاظ آماری، تفاوت این گروه ها اغلب برای تمام عوامل شخصیتی در سطح متوسط بود و معمولاً حتی سطح بالایی از تجربه پذیری داشتند؛ از این رو این تفاوت ها فراتر از موارد جزئی هستند.» سوال اصلی اکنون مانند وضعیت مرغ و تخم مرغ است؛ آیا انسان ها رشته های دانشگاهی خاص را به دلیل شخصیت شان انتخاب می کنند یا انتخاب دانشگاهی آنها شخصیت شان را تغییر می دهد؟

دانشمندان برای پاسخ به این پرسش نیاز داشتند عوامل شخصیتی دانشجویان را در زمان ثبت نام شان و قبل از آغاز تحصیلی و ارتباط گیری با سایر افراد رشته خود بررسی کنند. دو تحقیق به این امر اختصاص یافت و هر دو نتایج مشابهی با سایر تحقیقات نشان دادند. این یافته ها روشن کرد که شخصیت فرد او را به سمت رشته های خاص سوق می دهد، اما تحقیقات بیشتری برای واقعی کردن این فرضیه مورد نیاز است.

ودال اذعان کرد: «به همان میزان که تفاوت های گروه های شخصیتی جالب است، باید به این امر توجه داشت که این نوع تحقیقات بر اساس میانگین ها انجام می شود. تنوع زیادی در میان گروه ها وجود دارد و البته بسیاری از افراد در الگوی شخصیتی رشته دانشگاهی خود قرار ندارند.» از این رو احتمالاً نباید تنها با اتکا بر نوع شخصیت خود به انتخاب رشته دانشگاهی یا شغل آینده خود بپردازید، اما ودال امیدوار است این پژوهش در آینده بتواند به انسان ها در انتخاب های هوشمندانه تر برای آینده شان کمک کند. وی افزود: «این تحقیقات ممکن است الهام بخش معلمان و مشاورها برای بررسی شخصیت دانشجویان در زمان برنامه ریزی تحصیلی و فعالیت های مشاوره ای شود. علاوه بر آن، برخی دانشکده ها ممکن است مایل به جذب جمعیت دانشجویی متنوع تر برای تحصیل در رشته هایی باشند که احتمال می رود به آن علاقه مند شوند.»

منابع

خبر علمی «شخصیت و رشته تحصیلی» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به نشریه Personality and Individual Differences و مجله دانشمند، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا