سرطان تخمدان و انجام آزمایش AFP
سرطان تخمدان از جمله بیماری های شایع در زنان است که با درگیر کردن تخمدان ها و ایجاد اختلال در عملکرد آنها می تواند مشکلاتی را به وجود آورد. آزمایش AFP با هدف اندازه گیری آلفا فیتوپروتئین خون به منظور تشخیص انواع سرطان ها مانند تخمدان، بیضه و کبد تجویز می شود. علاوه بر این به عنوان غربالگری بارداری نیز به کار برده می شود.
AFP در آزمایش خون چیست؟
AFP مخفف آلفا فتوپروتئین است که به عنوان نوعی پروتئین تولید شده در کبد جنین در حال رشد است. این پروتئین معمولاً در هنگام تولد به بالاترین میزان خود می رسد و همراه با رشد نوزاد مقدار آن کاهش پیدا کرده به نحوی که در بزرگسالان سالم سطح آن بسیار پایین خواهد بود.
با شناسایی پروتئین AFP می توان گفت که آزمایش AFP چیست؟ چه کاربردی دارد و در علم پزشکی چگونه می تواند به پزشکان در تشخیص بیماری ها کمک کند؟
آزمایش AFP به عنوان یک شناساگر تومور برای اندازه گیری سطح AFP خون بزرگسالان است. تومورها توسط سلول های سرطانی یا سلول های طبیعی که در پاسخ به سرطان شناخته شده در بدن هستند، تولید می شوند. افزایش مقدار این پروتئین در آزمایش خون می تواند نشانه ای از سرطان کبد، بیضه ها، تخمدان و یا بیماری های دیگری مانند هپاتیت و سیروز باشد.
دقت داشته باشید که سطح بالا و طبیعی AFP همیشه نمی تواند دلیلی بر وجود یا عدم وجود سرطان در بدن باشد. در نتیجه انجام آزمایش AFP معمولاً به تنهایی به عنوان تست غربالگری یا تشخیص سرطان صورت نمی گیرد. می توان از نتایج آزمایش های دیگر نیز برای این کار استفاده کرد.
دلایل تجویز آزمایش AFP
آزمایش AFP را می توان برای شناسایی و نظارت بر روند درمان سرطان ها و بیماری ها به کار برد:
1. دوران بارداری
آزمایش خون AFP در دوران بارداری با هدف بررسی خطر نقایص مادرزادی و اختلالات ژنتیکی، مانند بروز سندروم داون یا نقص در لوله عصبی مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش غربالگری معمولاً در هفته های 14 تا 22 حاملگی مادر تجویز می شود. بیشترین کاربرد آن در زنانی است که در معرض خطر بالای داشتن فرزند با نقص مادرزادی هستند. برخی از آن شامل موارد زیر می شوند:
- زنان بالای 35 سال سن
- افرادی که دارای سابقه خانوادگی نقایص مادرزادی هستند.
- افرادی که در دوران حاملگی، داروهای مضر را مصرف می کنند.
- افرادی که دیابت دارند.
2. بروز سرطان و بیماری های خاص
علاوه بر این برای افراد غیر باردار برای تشخیص انواع سرطان ها و بیماری های کبدی مانند هپاتیت به کار برده می شود. برخی از آنها عبارتند از:
- بیضه ها
- تخمدان
- مجاری صفراوی
- معده
- پانکراس
3. نظارت بر روند درمانی
اگر سرطان در حال گسترش باشد، مقدار اندازه گیری شده AFP در خون بالا می رود و زمانی که درمان موثر باشد، سطح آن کاهش پیدا خواهد کرد. در صورتی که سرطان در بدن فرد تشخیص داده شود این تست به انتخاب بهترین شیوه درمانی کمک خواهد کرد. برخی موارد بیماری های مرتبط با کبد و سطح بالای AFP خون می توانند با درمان هدفمند از بین رفته و سلامت فرد تضمین شود.
در این درمان ها از داروها و موادی استفاده می شود که کمترین میزان آسیب به سلول های طبیعی بتوانند سلول های سرطانی را از بین برده و عوارض کمتری را برای شخص ایجاد کنند.
بهترین زمان برای انجام تست AFP
برای انجام آزمایش AFP نیازی به ناشتا بودن بیمار نیست. بهتر است فرد در صورت مصرف داروی خاص آن را به اطلاع پزشک معالج خود برساند. شما می توانید این تست را در صورت مشاهده علائم و طبق نظر پزشک انجام دهید.
در صورتی که پزشک معالج پس از بررسی سونوگرافی و انجام معاینات اولیه، علائم یکی از بیماری ها و سرطان ها را در بیمار مشاهده کند، این آزمایش را تجویز می کند. برخی از این علائم را می توان به صورت زیر بیان کرد:
- کاهش وزن شدید بدون دلیل
- کاهش اشتها
- بروز حالت تهوع و استفراغ
- احساس خستگی و ضعف شدید
- متورم شدن شکم
- بروز زردی در چشم و پوست
آیا آزمایش AFP در بارداری هم انجام می شود؟
تست AFP معمولاً به عنوان بخشی از آزمایش های پیش از تولد نیز در دوران بارداری با نام تست های سه گانه یا چندگانه انجام می شوند. این آزمایش ها می توانند به تشخیص سندروم داون، تریزومی 18 و سایر اختلالات ژنتیکی کمک کند. تست AFP در هفته های 14 تا 22 بارداری با هدف غربالگری توسط پزشک متخصص تجویز می شود. علاوه بر این انجام آن در هفته های 16 الی 18 نیز می تواند با دقت بالاتر و میزان خطای کمتری مواجه شود.
آزمایش AFP به همراه تست های دیگر مانند HCG که برای شناسایی هورمون تولید شده توسط جفت و استریول برای تشخیص شکلی از استروژن ساخته شده توسط جنین و جفت انجام می شود. در برخی موارد آزمایش چهارم نیز با نام Inhibin A انجام می شود که تشخیص سندروم داون را آسان می کند.
مقدار پروتئین AFP در بدن مادر باردار همراه با تشکیل جنین رشد پیدا کرده و در هفته 13 به بیشترین سطح خود می رسد و در ادامه شروع به کم شدن می کند تا در هفته های پایانی به کمتر از 2 درصد برسد. این مقدار می تواند در هفته های مختلف حاملگی مقادیر متغیری را نشان دهند.
تشخیص سلول های سرطانی در منزل با تست AFP
آزمایش AFP با هدف تشخیص و غربالگری افراد مبتلا به بیماری های خاص کبدی و سرطان های تخمدان، کبد و بیضه با مشاهده علائم تجویز می شود. سامانه هومکا شرایطی را فراهم کرده تا افراد بتوانند آزمایش خود را در منزل یا محل کار خود انجام دهند.
شما می توانید برای ثبت درخواست خود با شماره 02167371 تماس گرفته یا به سایت هومکا به نشانی www.homeca.ir مراجعه کنید. کارشناسان ما در هومکا در اولین فرصت با شما تماس گرفته و درباره ارائه خدمات و نحوه انجام آزمایش، اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار خواهند داد.
هومکا طرف قرارداد با آزمایشگاه های استان تهران و شهرهای اصفهان، شیراز، اهواز، کرج، قزوین، مشهد، تبریز، آمل و رشت است که حتی در روزهای تعطیل نیز آماده ارائه خدمات به شما مراجعین آنلاین است. علاوه بر این تمامی بیمههای پایه و تکمیلی را تحت پوشش قرار داده است. درخواست خود را ثبت کنید و منتظر حضور کارشناسان هومکا در محل خود باشید.
منابع
گزارش خبری – تبلیغاتی «سرطان تخمدان و انجام آزمایش AFP» با سفارش سفیران سلامت سپینود (هومکا) تدوین و نگارش شده است و مسئولیت کامل محتوای آن با سفارش دهنده می باشد.