افراد افسرده، تاریک تر می بینند

از قبل می دانستیم که افسردگی به معنی تغییر عملکرد مغز یا در اصطلاح تغییراتی در سیم کشی درون آن است، اما دلیل خود افسردگی و جزئیات تغییراتی را که در مغز به وجود می آورد هنوز به درستی نمی دانیم.

به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، به تازگی پژوهشگران دانشگاه فنلاند با آزمایشی متوجه شده اند که مبتلایان به افسردگی تفاوت دیگری نیز با افراد دیگر دارند: آنها اطراف شان را به شکل دیگری می بینند.

هدف دانشمندان این بود که ببینند قشر مغز (قسمتی از مغز که مسئول دریافت اطلاعات از حواس پنجگانه است) چگونه یک خطای بصری را پردازش می کند و به همین دلیل، آزمایش را با 111 فرد مبتلا به افسردگی و 29 فرد غیر افسرده، انجام دادند.

خطای بصری را که در آزمایش افسردگی بکار رفت می توانیم در تصویرهای این صفحه ببینیم: یک الگوی تاریک روشن یکسان روی زمینه های متفاوت قرار می گیرند. مغز با دیدن این تصویرها، فریب می خورد و تصور می کند که جز تصویرهای زمینه، الگوهای تاریک روشنی هم که در مرکز هر زمینه بکار رفته متفاوت است.

مربع های مرکزی A و B یکسان هستند. مربع های مرکزی C و D نیز یکسان هستند. در مقایسه با افراد بدون افسردگی، بیماران مبتلا به افسردگی در مربع های مرکزی تفاوت چندانی احساس نمی کردند، بنابراین آنها بطورکلی درک بصری ضعیف تری داشتند.
مربع های مرکزی A و B یکسان هستند. مربع های مرکزی C و D نیز یکسان هستند. در مقایسه با افراد بدون افسردگی، بیماران مبتلا به افسردگی در مربع های مرکزی تفاوت چندانی احساس نمی کردند، بنابراین آنها بطورکلی درک بصری ضعیف تری داشتند.

آنچه در ادامه آزمایش اتفاق افتاد پژوهشگران را شگفت زده کرد، افراد افسرده درک متفاوتی از قسمت های تیره تصویرها داشتند. این افراد، بیشتر تحت تاثیر قسمت های تاریک قرار می گرفتند و آن را بیشتر از افراد دیگر پردازش می کردند. به نظر می رسد که مغز افراد افسرده، به سیگنال های تیره بسیار حساس است و ضعیف ترین سیگنال ها را هم دریافت و پردازش می کند. هر چند این موضوع هنوز نیاز به مطالعه بیشتری دارد، چرا که مشخص نیست این حساسیت به خاطر نوع اطلاعاتی است که به مغز ارسال می شود یا فرآیند پردازش مغز آن را به وجود می آورد. پژوهشگران ادعا می کنند که احتمالاً شبکیه چشم افراد افسرده سالم است و این تفاوت در دیدن الگوهای تیره، در مغز افراد اتفاق می افتد.

این اولین بار نیست که یک گروه پژوهشی به تفاوت پردازش بصری بین مغز افراد افسرده و افراد دیگر اشاره کرده، اما پژوهشی است که در نوع خود منحصر به فرد است. هر چند، نقدهایی هم بر این پژوهش وارد شده؛ برای مثال افراد دست اندرکار به جای بررسی فعالیت مغزی نمونه های مورد مطالعه، فقط از گزارش های شخصی آنها استفاده کرده اند. به عبارتی پایه این تحقیق، چیزی است که نمونه های آن گفته اند می بینند. همچنین احتمال می رود که داروهای افسردگی روی عملکرد بصری نمونه ها تاثیر گذاشته باشد.

با این وجود، اتفاق مشابهی در افراد مبتلا به شیزوفرنی، اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت مرزی دیده شده است و این نکته را اثبات می کند که عملکرد چشم و پردازش بصری این دسته از افراد با دیگران متفاوت است. به عبارتی، این دسته اختلال ها سبب می شوند درک بصری فرد مبتلا از محیط با اطرافیانش متفاوت باشد.

این گروه پژوهشی امیدوار است تا با آگاهی پیدا کردن از چگونگی پردازش اطلاعات بصری در مغز افراد افسرده، بتواند در آینده به ایجاد روش های درمانی جدید برای این افراد کمک کند.

خطای بصری چیست؟

خطای بصری، توهمی است که توسط سیستم فیزیولوژیک بینایی ایجاد می شود و معمولاً با ایجاد الگوهای تیره و روشن متوالی می توان آن را در افراد به وجود آورد.

منابع

خبر علمی «افراد افسرده، تاریک تر می بینند» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به DailyMail و مجله دانستنیها، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا