با قصه گویی و تعریف داستان، تاثیر صحبت هایمان را بیشتر کنیم

می گویند پادشاهی در خواب دید تمام دندان هایش افتاده اند. صبح روز بعد، تعبیرکنندگان شهر را صدا زد تا خوابش را تعبیر کنند. اولی گفت: «تعبیر خواب شما این است که مرگ تمام خویشاوندان تان را به چشم خواهید دید.» پادشاه به شدت از این تعبیر، ناراحت شد و دستور داد آن شخص را به دار بیاویزند. دومی گفت: «تعبیرش این است که عمر پادشاه از تمام خویشاوندانش طولانی تر خواهد بود.» پادشاه از این تعبیر به وجد آمد و کیسه ای پُر از سکه به او هدیه داد. این در حالی بود که هر دو نفر مطلبی یکسان را بیان می کردند؛ اما با جمله بندی های متفاوت. در نتیجه دو تاثیر متفاوت دیدند!

کلام ما جدای از خوبی یا بدی اش، جدای از جذاب یا خسته کننده بودنش، بیش از هر چیزی نشان دهنده نوع تفکر و شخصیت ما است. به عبارتی اگر آرایش کلام ما خوب نباشد، هر چقدر هم که آرایش ظاهری زیبایی داشته باشیم، باز هم بطور کامل تاثیرگذار نخواهیم بود. کافی است زبان به سخن بگشاییم تا دیگران از نحوه صحبت کردن ما، شخصیت مان را تحلیل کنند و دریابند که اهل کجاییم، به چه طبقه اجتماعی تعلق داریم و تحصیلات مان در چه حدی است و…

حرف زدن شاید رایج ترین عملِ دنیا باشد؛ اما به هیچ وجه آسان نیست. زیرا کلمات از خودشان حیات دارند و با اثری که به جای می گذارند، می توانند راهگشا باشند یا اینکه ما را به بیراهه بکشانند. شما می توانید با یکی از رمزهای سخنرانی تاثیرگذار که منجر به جذب شنونده بیشتری نیز می شود، آشنا شوید.

قصه گفتن یکی از مهم ترین تکنیک های آرایش کلام است که به مخاطبان معینی اختصاص ندارد؛ زیرا خانم، آقا، کودک، نوجوان، پیرمرد و پیرزن، همه و همه، راحت تر به قصه گوش می دهند تا سخن معمولی، راحت تر آن را متوجه می شوند و پیامش را سریع تر دریافت می کنند.

میلتون اریکسون (Milton H. Erickson) درمانگر هیپنوتیزم، در جلسات درمانی اش از قصه استفاده می کرد. بدین شکل که با شنیدن شرح حال مراجعانش برای مشاوره، برای آنها قصه ای مرتبط را روایت می کرد. نکته جالب آنکه پس از مدتی، بیماران فرومانده در بُهت و حیرت، با فکر کردن به مفهوم داستان، حالشان خوب می شد. اریکسون می گوید: «قصه همانند مایعی شیرین است که بلعیدن قرص تلخ را آسان تر می کند؛ زیرا بسیاری از مطالب اگر به صورت مستقیم بیان شوند در همان ابتدا مخالفت و موضع گیری مخاطب را بر می انگیزند؛ اما در قالب قصه، به راحتی شنیده می شوند و تاثیر فراوانی هم بر مخاطب خواهند گذاشت.»

البته باید بدانیم که زیباترین حرف ها هم اگر در جای مناسب گفته نشوند، تاثیرگذار نخواهند بود و حتی نتایجی همچون عادی شدن و جدی گرفته نشدن صحبت هایمان را در پی خواهند داشت. به همین دلیل توصیه می شود: «اگر حرف زدن را در زمان مناسب و در جای مناسب بلد نیستیم، حداقل سکوت کردن را بیاموزیم!»

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «با قصه گویی و تعریف داستان، تاثیر صحبت هایمان را بیشتر کنیم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله هادی گودرزی در دو هفته نامه راز، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا