نکات مهم عکاسی حرفه ای با گوشی موبایل
امروزه دوربین های موبایل در دسترس همه است و به راحتی می شود با فشردن یک دکمه و در یک لحظه چند عکس بگیرید. برای چاپ عکس هم نیاز نیست حلقه فیلم را به عکاسی ببرید و چند روز بعد عکس ها را تحویل بگیرید. چاپ عکس در لحظه انجام می شود و شما می توانید به هر تعداد که بخواهید عکس چاپ کنید.
در دسترس بودن دوربین ممکن است این ذهنیت را ایجاد کند که عکس گرفتن نیازی به هیچ اصول و مقدمه و آموزشی ندارد اما عکس گرفتن با موبایل هم اصول و قوانین مخصوص به خودش را دارد. در این مقاله شما می توانید با نکات مهم عکاسی حرفه ای با گوشی موبایل آشنا شوید.
سوژه
اینکه سوژه تان کجای کادر قرار دارد بسیار مهم است. وسط کادر است یا کنار؟ به عنوان مثال وقتی سوژه تان روی صندلی نشسته و روبروی شما است، می توانید برای ایجاد خلاقیت صندلی را بچرخانید و به بغل قرار دهید. حواس تان باشد هر جزئیاتی که در عکس تغییر می دهید در نتیجه نهایی و عکسی که ثبت می کنید بسیار موثر و مهم است.
از اینکه غیر معمول فکر کنید و اشیاء و سوژه تان را جابجا کنید، نترسید. اینکه همان صندلی را چند سانتیمتر آن طرف تر یا گوشه قرار بدهید، در اینکه عکس شما خوب یا بد بشود تاثیر دارد.
تا جایی که ممکن است از زوم کردن روی سوژه تان خودداری کنید. به جای زوم کردن به سوژه نزدیک شوید. با این کار می توان کاملاً روی سوژه متمرکز شد و پس زمینه شلوغ را از کادر خارج کرد. خیلی از افراد از همان فاصله بسیار دور روی سوژه زوم می کنند؛ غافل از اینکه دوربین موبایل مانند دوربین های دیجیتال قابلیت زوم با کیفیتی ندارند. اگر این کار را انجام بدهید عکس تان خراب می شود و کیفیتش به شدت پایین می آید.
در زمان عکاسی دست تان ممکن است لرزش داشته باشد و عکس فلو شود. اگر از سه پایه دوربین موبایل استفاده کنید عکس های با کیفیت بالاتر و بهتری خواهید داشت. با داشتن سه پایه می توانید از قابلیت زمان بندی استفاده کنید تا در زمان دلخواه شما عکس گرفته شود.
زمان سنجی
یکی از مهم ترین فاکتورهای عکاس خوب، رعایت زمان سنجی و داشتن سرعت عمل مناسب است. برای ثبت یک عکس ماندگار که بعدها بتوانید در آلبوم شخصی تان بگذارید باید کاملاً حواس تان به اطراف تان باشد و با دیدن سوژه مناسب، فوراً آن را ثبت کنید. در واقع برای عکاسی باید صبور باشید ولی وقتی سوژه را پیدا کردید سرعت عمل تان بالا باشد.
این سرعت عمل در ثبت لحظاتی که سوژه در حال حرکت است اهمیت بیشتری دارد. به عنوان مثال وقتی کودکی در حال راه رفتن یا شیر خوردن است یا دارد لبخند می زند باید سرعت واکنش تان سریع باشد تا بتوانید این قاب را ثبت کنید؛ چون بعضی قاب ها ممکن است دیگر تکرار نشود و مثلاً آن بچه تا مدت ها بعد آن لبخند خاص را نداشته باشد تا شما بتوانید آن را ثبت کنید.
نور
در فضای داخلی و خانه، پنجره ها بسیار اهمیت دارد. در این حالت پنجره ها تنها منبع نور برای عکاسی است. سعی کنید سوژه و شئی که می خواهید از آن عکس بگیرید را در نزدیکی پنجره قرار بدهید. پنجره برای عکاسی پرتره نور خیلی خوبی تولید می کند.
ساعات طلایی زمانی مناسب برای عکاسی است. ساعت های طلایی به ساعات اولیه بعد از طلوع خورشید و چند ساعت قبل از غروب خورشید گفته می شود.
در این ساعت ها نور در بهترین حالت خودش قرار دارد و شما به نورهای مصنوعی نیاز ندارید. عکس هایی که در این ساعات گرفته می شود با جزئیات بیشتری ثبت می شود. اگر می خواهید از تکنیک ضد نور یا سیلوئت (Silhouette) برای عکاسی استفاده کنید، می توانید سوژه تان را رو به خورشید قرار دهید و فقط خطوط اصلی سوژه تان مشخص باشد.
بعضی وقت ها مجبور هستید که در شب از سوژه تان عکس بگیرید. برای این کار می توانید از نور مصنوعی استفاده کنید. برای تولید نور مصنوعی هم نیاز به تجهیزات حرفه ای عکاسی ندارید. می توانید از چراغ های رومیزی، چراغ قوه و شمع استفاده کنید.
اگر هم می خواهید از سوژه تان عکس پرتره بگیرید و تمام صورت سوژه مشخص باشد باید از نور خورشید که از روبرو می تابد، استفاده کنید. گاهی اوقات مجبور هستید که در فضای با نور کم عکاسی کنید. در این مواقع سعی کنید تا جایی که ممکن است از فلاش دوربین استفاده نکنید. دوربین گوشی های جدید حتی با نور کم هم عکس های خوبی به شما می دهد.
ترکیب بندی
احتمالاً مهم ترین تکنیک در ترکیب بندی عکس رعایت کردن قانون یک سوم است. این قانون یعنی شما بطور فرضی کادرتان را با دو خط افقی و عمودی به 9 قسمت مساوی تقسیم می کنید. سوژه تان باید روی یکی از این نقاط قرار بگیرد. این خط ها را می شود به صورت ذهنی هم رعایت کرد. اگر بطور مداوم عکس بگیرید، خودبخود و بدون نیاز به نرم افزاری این تکنیک را رعایت خواهید کرد. البته در گوشی های جدید این تکنیک به صورت گزینه Show Gridlines وجود دارد. با انتخاب این گزینه صفحه گوشی تان به 9 مستطیل تقسیم می شود و به شما کمک می کند عکسی با ترکیب بندی خوب بگیرید. در این حالت شما باید سوژه تان را در تلاقی یکی از نقاط خطوط عمودی و افقی قرار بدهید تا عکس بهتری گرفته شود.
برای اینکه ترکیب بندی بهتری داشته باشید باید نسبت به عموم مردم خلاق تر باشید، مثلاً می توانید به سوژه تان کاملاً نزدیک شوید. با این کار تمام حواشی زائد اطراف سوژه از بین می رود و تمام توجه و تمرکز روی سوژه تان معطوف می شود. بیشتر افراد زاویه دید معمول و همیشگی را برای عکاسی انتخاب می کنند. برای اینکه خلاق تر باشید، متفاوت تر عمل کنید و زاویه دیدهای مختلفی را امتحان نمایید. به عنوان مثال می توانید موقع عکس گرفتن ارتفاع خود و دوربین را کم و زیاد کنید.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «نکات مهم عکاسی حرفه ای با گوشی موبایل»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله احمد داوری از روزنامه جام جم، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.