نحوه تعیین سررسید سفته

معاملات ممکن است به صورت نقدی باشند، در این صورت طرفین معامله با پرداخت و دریافت نقدی از طریق صندوق یا بانک، خرید و فروش کالا را انجام می دهند، یا به صورت نسیه و یا با صدور اسناد تجاری صورت گیرند.

معاملات تجاری نسیه، متکی بر روابط اعتباری است. در این صورت بین متعاملین سندی رد و بدل نمی شود. چنانچه در سررسید معین، طلب وصول نشود، ذینفع برای وصول مطالبات خود باید از طریق مراجع قانونی و با ارائه اسنادی مانند فاکتور و رسید کالا اقدام کند و دردسرهای بسیاری را متحمل شود. برای رفع این مشکل و برای حفظ حقوق متعاملین، اسناد تجاری مانند سفته و برات در هنگام معامله رد و بدل می شود تا در صورت عدم وصول مطالبات، بتوان آنها را که سندی معتبر محسوب می شوند به دادگاه ارائه داد.

در این مقاله شما می توانید با نحوه تعیین تاریخ سررسید سفته آشنا شوید.

سفته یا فته طلب سندی است که به موجب آن امضاء کننده تعهد می کند مبلغی در موعد معین یا عندالمطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به حواله کرد آن شخص، تنظیم نماید.

سررسید سفته به یکی از سه حالت زیر مشخص می شود:

1) تعهد پرداخت عندالمطالبه: در این حالت صادر کننده سفته تعهد می نماید که وجه سفته را به محض مراجعه ذینفع (دارنده سفته) پرداخت نماید، که در واقع سررسید این نوع سفته ها به اراده دارنده آن تعیین می گردد.

2) تعهد پرداخت وجه سفته در تاریخ معین (با ذکر روز، ماه و سال): تاریخ معین با عدد و حروف در متن سفته قید می شود.

3) تعهد پرداخت وجه سفته پس از مدت زمان معینی از تاریخ صدور سفته و مدت مذکور ممکن است بر حسب روز، ماه و یا سال باشد:

الف – در صورتی که مدت سفته به روز باشد، باید با توجه به تعداد روزهای هر ماه تاریخ سررسید را تعیین نمود. به عنوان مثال اگر سفته ای 90 روزه از تاریخ صدور سفته (18 دی ماه 1374) صادر شود، باید تاریخ سررسید آن با توجه به روزهای ماه، 19 فروردین 1375 می شود. (البته اگر سال کبیسه نباشد. اگر سال کبیسه بود، تاریخ سررسید 18 فروردین 1375 می شد.)

ب – هرگاه مدت سفته به ماه باشد، با توجه به روز صدور سفته و همچنین بدون توجه به تعداد روزهای هر ماه (29 – 30 یا 31 روز) زمان سررسید را تعیین می نمایند. به عنوان مثال چنانچه صدور سفته در تاریخ 16 دی ماه 1373 بوده و مدت آن سه ماه باشد، بدون توجه به تعداد روزهای بهمن (30 روز)، تعداد روزهای اسفند (29 روز) و تعداد روزهای فروردین (31 روز)، زمان سررسید 16 فروردین 1374 خواهد بود.

چنانچه سررسید سفته با تعطیل رسمی مصادف شود، سفته باید در روز بعد از تعطیلی پرداخت گردد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «نحوه تعیین سررسید سفته»، نتیجه ی نگارش جناب آقای حمیدرضا خداپرست (مولف کتاب اصول حسابداری 1 از انتشارات دانشگاه افسری امام علی (ع)، منتشر شده در اسفند 1394 با شابک 6-28-7922-600-978) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا