راکت ضد زره RPG-7 چگونه کار می کند؟

در اواخر جنگ جهانی اول، نخستین تانک های جنگی پا به عرصه نبرد گذاشتند. آلمانی ها به سرعت به این امر واکنش نشان دادند و با استفاده از تفنگ های 13 میلیمتری با گلوله های قابل نفوذ در زره، افراد داخل تانک را هدف قرار می دادند. این تفنگ ها تا اواخر دهه 1930 میلادی در ارتش های شوروی و انگلیس استفاده می شدند، اما با شروع دومین جنگ جهانی و ظهور نسل جدید تانک های مدرن و قدرتمند، تفنگ های تک تیر کنار گذاشته شدند.

در آن زمان، تنها راه مقابله با یک تانک، استفاده از تانک دیگر بود که بتواند به نبرد با دشمن بپردازد. در سال 1943 آمریکایی ها سلاحی جدید به نام بازوکا M9 را وارد نبرد کردند که قادر بود تانک های آلمانی را منهدم کند. بازوکا اولین راکت انداز ضد تانک جهان بود که توسط نفر حمل می شد. این سلاح تاثیر بسیاری در تعیین سرنوشت جنگ داشت.

بعدها بازوکا در جنگ کره و جنگ ویتنام هم بکار گرفته شد. در اواخر جنگ جهانی دوم، متخصصان روسی با الهام گرفتن از سلاح بازوکا، راکت انداز جدیدی به نام RPG را ساختند. این راکت انداز در سال 1949 وارد خدمت شد، اما با ظهور نسل جدید و گذشت چند سال از رده خارج گردید.

پس از آن مشهورترین راکت انداز جهان با نام RPG-7 ساخته شد که تکامل یافته RPG-2 بود. RPG-7 دارای بُرد و قدرت تخریب بیشتری نسبت به مدل های قبلی بود. به همین دلیل به سرعت جای خود را در بین ارتش های دنیا و گروه های چریکی باز کرد و به سلاحی محبوب و مشهور تبدیل گشت.

راکت انداز آر پی جی 7 که به آن موشک انداز و نارنجک انداز نیز گفته می شود، جنگ افزاری دستی بدون خان و بدون عقب نشینی است که مهمات آن مثل موشک بکار برده می شود و بر ضد هدف های زرهی دشمن مثل تانک و نفربرهای زرهی و نیز انهدام سنگرهای بتونی بکار برده می شود.

چرا RPG بسیار شایع است؟ از کجا آمده و چگونه کار می کند؟ در این مقاله شما می توانید با پاسخ این گونه سوالات آشنا شوید.

طرز کار راکت انداز و راکت
بعد از ضربه زدن سوزن روی چاشنی، خرج باروتی پرتاب به کار افتاده و با تولید گازهایی که در نتیجه اشتعال باروت سریع سوز تولید می گردد، راکت با سرعت اولیه 120 متر در ثانیه به بیرون از راکت انداز پرتاب می شود. باید توجه داشت که به خاطر حرارت و موج حاصل از اشتعال باروت در هنگام شلیک راکت، وجود نفرات در پشت تیرانداز در فاصله زیر 30 متر برای آنان بسیار خطرناک است.

پس از خارج شدن راکت از لوله راکت انداز، ماسوره خرج پروازی راکت به صورت خودکار فعال می شود و در فاصله ای که برای تیرانداز بی خطر باشد، خرج پرواز را به کار می اندازد. در نتیجه خروج گازهای خرج پرواز، سرعت راکت افزایش یافته و به حدود 300 متر در ثانیه می رسد.

در این هنگام پره های دُم راکت باز شده و با ایجاد حرکت دورانی موجب تثبیت حرکت پروازی راکت می گردد. بعد از برخورد با هدف زرهی، ماسوره خرج نفوذکننده، فعال شده و با ایجاد منطقه متمرکز، گازهای داغ حاصل از انفجار آن موجب ذوب شدن زره می گردد. پس از نفوذ راکت به درون زره نیز، خرج تخریبی با انفجار خود موجب تخریب زره پوش می گردد. جهت افزایش ایمنی راکت در صورت اصابت نکردن به هدف، ماسوره سلاح به گونه ای طراحی شده است که بطور خودکار پس از 6 الی 8 ثانیه راکت را بطور خودکار منهدم می نماید.

اگرچه RPG-7 به منظور یک سلاح ضد تانک طراحی شد، اما در مقابله با تانک های امروزی چندان توان نفوذی ندارد. با این حال به دلیل ارزانی هنوز هم بطور گسترده استفاده می شود، مخصوصاً اینکه اگر نتواند تانکی را از بین ببرد، حداقل می تواند زنجیرش را پاره کند و آن را از حرکت بیندازد و یا با برخورد به لوله توپ، آن را غیر فعال کند. به هر حال هنوز خدمه تانک های پیشرفته امروزی در رویارویی با آر پی جی زن ها با جیغ و وحشت آن را پشت بی سیم خود اعلام می کنند!

تولید این سلاح در کشورهای چین، ایران، بلغارستان، لهستان، پاکستان و 35 کشور دیگر همچنان ادامه دارد، اما تولید آن در روسیه متوقف شده و مدل های جدیدتر جایگزین شده است. در حال حاضر، قدرتمندترین راکت ضد تانک جهان RPG-29 است که تولید آن منحصراً در اختیار روسیه قرار دارد.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «راکت ضد زره RPG-7 چگونه کار می کند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله وب سایت HowStuffWorks ترجمه شده توسط بهنام زاده به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا