بر ترس از شنیدن پاسخ منفی غلبه کنید
ترس از شنیدن پاسخ منفی و ترس از شکست، به خودی خود دو تا از بزرگترین موانعی هستند که مانع موفقیت افراد بالغ می شوند. اگر این ترس بیش از حد ادامه پیدا کند، ما کاملاً درگیر این مسئله می شویم که هیچ اشتباهی نکنیم و در هر شرایطی بخواهیم نظر مثبت همه را جلب کنیم.
ترس از شکست، خود را در قالب جمله «می نمی توانم» نشان می دهد. احساس می کنیم مانعی جلوی ما قرار گرفته است که کم کم حرارت بدن مان را افزایش می دهد، ضربان قلب مان را بالا می برد، تنفس مان را تندتر می کند و گلویمان را می فشرد.
ترس از شنیدن پاسخ منفی مانع عملکرد درست و ابراز وجود شخصی می شود. برای اولین بار زمانی با این مسئله مواجه شده ایم که والدین مان در کودکی عشق پدر و مادری شان را منوط به رفتار شخصی ما می کردند. اگر کاری می کردیم که باعث خوشحالی شان می شد، آنها به ما عشق می دادند و با خواسته هایمان موافقت می کردند. اگر کاری می کردیم که آنها دوست نداشتند، عشق و محبت شان را از ما می گرفتند و با ما مخالفت می کردند.
افرادی که در کودکی با چنین عشق معادله مانندی رشد کرده اند، در بزرگسالی نیز به دنبال راضی کردن همه و جلب نظر آنها خواهند بود. برخی از افراد رفتاری مبتنی بر خشونت، شک، تردید و وسواس دارند. این وسواس شامل نوع عملکردشان نیز می شود. آنها بر اساس استانداردهای سطح بالا اما غیر مشخصی عمل می کنند. این نوع رفتار را می توانید با جمله «من باید…» یا «من مجبورم…» شناسایی کنید. به عنوان مثال «من باید بیشتر کار کنم و موفقیت های بیشتری بدست بیاورم تا رئیس از من خوشش بیاید.»
بیش از 99 درصد افراد بالغ این ترس از شکست و ترس از مخالفت دیگران را تجربه کرده اند. آنها گاهی درگیر چرخه باطلی شده اند که احساس می کنند «نمی توانند» اما «باید کاری کنند» و «باید کاری کنند» اما «نمی توانند». در این مقاله شما می توانید با راه حل مبارزه با ترس هایتان آشنا شوید.
یاد بگیرید خود را دوست داشته باشید.
پادزهر این ترس ها این است که شجاعت، شخصیت و عزت نفس بیشتری در خود ایجاد کنید. آیا می دانید متضاد ترس چیست؟ عشق است. عشق به خود و احترام به خود. شجاعانه عمل کردن در شرایط ترسناک، روشی است که باعث می شود آنقدر برای خود احترام قائل شویم که تمام ترس ها از بین بروند و دیگر نتوانند بر رفتار و تصمیمات ما تاثیرگذار باشند.
تکنیک «استرس بَس» یکی از قدرتمندترین تکنیک هایی است که تا به حال برای غلبه بر ترس و از بین بردن استرس شناخته شده است. افراد زیادی با استفاده از این تکنیک، توانسته اند نگرش شان را از منفی به مثبت تغییر دهند و کارآیی بیشتری در حیطه شغلی و زندگی شخصی شان داشته باشند.
این تکنیک 4 مرحله دارد:
1) مشکلی را که با آن دست و پنجه نرم می کنید، با جزئیات بنویسید.
مرحله اول این است که مشکل یا موقعیت نگران کننده تان را بطور کامل و کتبی شرح دهید. بهترین روش انجام این کار این است که قلم و کاغذی بردارید و خطی از بالا به پایین بکشید. در سمت چپ برگه به این سوال پاسخ دهید که «من دقیقاً در مورد چه چیزی نگران هستم؟»
تقریباً 50 درصد از مشکلات می توانند در همین مرحله معرفی، حل شوند. در علم پزشکی می گویند: «تشخیص صحیح نیمی از درمان است.» بسیاری از مشکلات ما به این دلیل وجود دارند که وقت نگذاشته ایم و مشکل مورد نظر را با جزئیات برای خودمان شرح نداده ایم.
2) بدترین نتایج و احتمالات ممکن را بنویسید.
مرحله دوم این است که بدترین نتایجی را که ممکن است بدست بیاورید، بنویسید. در سمت راست صفحه به این سوال پاسخ دهید که «بدترین اتفاقی که امکان دارد به دلیل مشکل مورد نظر رخ دهد، چیست؟»
ممکن است پول زیادی را از دست بدهید، ممکن است روابط تان دچار مشکل شوند، کارتان را از دست بدهید، سرمایه تان را به باد دهید، سلامتی تان از دست برود یا موقعیت اجتماعی تان خراب شود. هر چیزی را که به نظرتان ممکن است در نتیجه این مشکل از دست بدهید، بنویسید.
مرحله یک و دو به سرعت نگرانی و استرس را از شما دور می کنند. ما متوجه شده ایم که این مقاومت افراد نسبت به شناسایی نتایج احتمالی است که بیشترین اضطراب و استرس را برای آنها ایجاد می کند. زمانی که بدترین احتمالات ممکن را بنویسید، متوجه می شوید که آرام آرام نگرانی تان کاهش پیدا می کند.
3) بدترین نتایج ممکن را بپذیرید.
مرحله سوم این است که سعی کنید بدترین نتایج ممکن را بپذیرید. با خود بگویید: «خب، اگر این اتفاق بیفتد، بالاخره یاد می گیرم که چطور با آن کنار بیایم.» زمانی که بدترین نتایج را بپذیرید، دیگر چیزی برای نگرانی و استرس نخواهید داشت. همه آن استرسی که به دلیل انکار و مقاومت نسبت به روبرو شدن با حقیقت داشتید، از بین خواهد رفت.
4) نتایج احتمالی را بهتر کنید.
مرحله چهارم این است که سریعاً نسبت به بهبود بدترین نتایج اقدام کنید. حالا که بدترین نتایج را شناخته و پذیرفته اید، باید تلاش تان را بکنید که این اتفاقات بد رخ ندهند. زمانی که از غصه خوردن و نگرانی دست بکشید، ذهن تان آرام می شود و می توانید خلاقانه تر فکر کنید. با غلبه بر ترس، خود را در جایگاهی قرار می دهید که بتوانید کار سازنده ای انجام دهید.
به یاد داشته باشید که نگرانی به دلیل ترس و عدم تصمیم گیری ایجاد می شود. پادزهر واقعی نگرانی، کار سازنده است. سعی کنید آنقدر برای حل مشکلات و اقدام واقعی وقت بگذارید که دیگر وقت نگرانی نداشته باشید. زمانی که دست به کار شوید، اعتماد به نفس، شجاعت و احساس کنترل بیشتری نسبت به امور پیدا خواهید کرد که همین مسئله، ترس هایتان را خواهد زدود.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «بر ترس از شنیدن پاسخ منفی غلبه کنید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا یادداشت برایان تریسی ترجمه شده توسط شادی حسن پور، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
تشکر