آنچه از ویروس ابولا باید بدانید
ویروس ابولا برای اولین بار در سال 1976 شناخته شد و از آن زمان تاکنون چندین مرتبه در آفریقا شیوع پیدا کرده است و آخرین موج شیوع آن مربوط به سال های 2014 تا 2016 می باشد که حدود 400 نفر جان خود را از دست دادند.
در این مقاله شما می توانید به صورت نکته وار با ویروس ابولا آشنا شوید.
نحوه انقال ویروس ابولا
ویروس ابولا فقط از طریق مایعات و ترشحات بدن قابل انتقال است. این ویروس می تواند از طریق اشک منتقل شود. اما آلوده ترین مایعات و ترشحات بدن خون، مدفوع و استفراغ هستند. شیر مادر، ادرار، مایع منی و بزاق هم می توانند ویروس را انتقال دهند.
به این ترتیب شما با تنفس هوای مشترک بیمار نمی شوید، مگر اینکه فرد علائم داشته باشد و شما با مایعات بدن او در تماس مستقیم باشید. این بیماری از طریق هوا و یا آب منتقل نمی شود، اما از طریق سوزن و سایر وسائل آلوده می تواند به سایر افراد منتقل شود. انتقال ویروس از هوا تنها در صورتی اتفاق می افتد که برای مثال فرد مبتلا به ابولا روی صورت شما عطسه کند.
دانشمندان معتقد هستند خفاش های میوه خوار میزبان طبیعی ویروس ابولا هستند. ممکن است خفاش های آلوده باعث گسترش این بیماری بین مردم و حیوانات در آفریقا شده باشند. این ویروس همچنین در بزهای کوهی و جوجه تیغی نیز یافت شده است. ممکن است مردم آن را از بدن حیوانات آلوده یا مایعات بدن آنها، برای مثال هنگام دست زدن به گوشت خام حیوانات وحشی گرفته باشند.
علائم بیماری ابولا
افراد مبتلا به ابولا تنها زمانی که علامت دار شده و علائم بیماری را نشان می دهند، می توانند بیماری را به سایر افراد منتقل کنند. دوره کمون بیماری می تواند بین 2 تا 21 روز باشد، اما معمولاً علائم طی یک هفته بروز پیدا می کند. علائم اولیه بیماری عبارتند از: تب، درد عضلانی، سردرد و گلودرد که ممکن است با بیماری هایی مانند مالاریا، تب حصبه و حتی آنفلونزا اشتباه گرفته شود. علائم ثانویه می تواند شامل استفراغ، اسهال و خونریزی از چشم، گوش، بینی و دهان و یا خونریزی های داخلی باشد.
پیشگیری و درمان
هیچ داروی تایید شده ای برای ابولا وجود ندارد. محققان به دنبال کشف واکسن این بیماری هستند. اما هنوز واکسن ابولا برای استفاده عموم آماده نشده است.
یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داده است که ویروس ابولا می تواند در شرایط ایده آل تا 6 روز روی سطوح و اجسام زنده بماند. محلول های سفید کننده خانگی می توانند این ویروس را از بین ببرند.
حدود نیمی از افرادی که به ابولا مبتلا می شوند، از دنیا می روند. با این حال متخصصان بر این باور هستند که فردی که از ابولا بهبود پیدا می کند، احتمالاً در مقابل همانگونه از ویروس تا حداقل 10 سال مقاومت پیدا می کند، چرا که در بدن او ماده ای به نام آنتی بادی تولید می شود و از بیماری زایی مجدد ویروس جلوگیری می کند. البته این احتمال وجود دارد که آن فرد به سایر گونه های ابولا مبتلا شود.
افرادی که بهبود پیدا می کنند معمولاً دیگر ناقل بیماری نیستند؛ اما جالب است بدانید ویروس ابولا می تواند تا 3 ماه بعد از بهبود، در مایع منی باقی بماند. مردانی که به این بیماری مبتلا شده اند باید تا 3 ماه رابطه جنسی محافظت شده داشته باشند یا از داشتن رابطه جنسی پرهیز کنند. به همین ترتیب، زنان بهبود یافته نیز تا 3 ماه بعد از بهبودی کامل نباید به نوزاد خود شیر بدهند.
سلامتی شما آرزوی ما است.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «آنچه از ویروس ابولا باید بدانید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله WebMD ترجمه شده توسط مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.