داروهایی که برای سردردهای میگرنی مناسب هستند
سردرد شایع ترین سندروم بالینی درد است. در تقسیم بندی سردرد، میگرن پس از سردردهای عصبی در رتبه دوم شیوع قرار دارد. میگرن 20 تا 25 درصد انواع سردردها را شامل می شود و 10 تا 20 درصد مردم، میگرن دارند. سردردهای میگرنی می توانند کیفیت زندگی فرد را کاهش دهند و او را از انجام هر گونه فعالیتی ناتوان کند، تا حدی که سازمان بهداشت جهانی، میگرن را بین بیماری های ناتوان کننده دسته بندی می کند.
درد میگرن، نبض دار است، سردردهای مکرری که اغلب یک طرف سر را درگیر می کنند و با بی اشتهایی، تهوع و استفراغ همراه می باشند و به حدی شَدید هستند که عملکرد فرد را مختل می کنند. سردردها می توانند از لحاظ شدت، دفعات حمله در روز و استمرار میان بیماران مختلف بسیار متفاوت باشند. حساسیت به نور و صدا نیز از دیگر علائم میگرن است.
از عواملی که می تواند موجب آغاز سردرد میگرنی شود می توان به برخی غذاها مثل ادویه ها، به هم خوردن الگوی خواب، تغییرات هورمونی (مثل دوره ماهانه خانم ها)، بعضی داروها مثل فلوکستین (در هفته های اول درمان)، فعالیت فیزیکی، محرک های بینایی، شنوایی و حتی چشایی، تغییرات دما، گرسنگی و در نهایت عوامل روانی اشاره کرد.
روش های مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد که از آن جمله می توان به دارو درمانی و روان درمانی اشاره کرد. در این مقاله شما می توانید با داروهای مفید برای درمان سردردها و حملات میگرنی آشنا شوید.
داروهایی که در درمان میگرن بیشتر رایج هستند شامل داروهای همگروه سوماتریپتان، ارگوتامین و دی هیدروارگوتامین، داروهای کاهش دهنده درد مثل آسپرین، ایبوپروفن و استامینوفن، داروهای ضد تهوع مثل متوکلوپرامید و بعضی از گروه های دارویی دیگر مثل پروپرانولول، وراپامیل و ضد افسردگی های سه حلقه ای مثل آمی تریپتیلین هستند.
درمان های دارویی درد با داروهای شیمیایی شامل عوارض خاص خود می باشد و در افراد دارای پُر فشاری خون، بیماری های قلبی – عروقی و در خانم های باردار محدودیت هایی وجود دارد.
اولین راه معالجه، جلوگیری از وقوع سردرد بوسیله تجویز ارگوتامین است که باعث انقباض مویرگ های مغز می شود. مصرف این دارو باید در همان مرحله اول حمله میگرنی صورت گیرد، زیرا طی مراحل بعدی، جذب آن به آسانی صورت نمی گیرد. از ترکیب ارگوتامین و کافئین (ارگوتامین سی) برای درمان سردردهای عروقی مانند حملات میگرن یا انواع میگرن که به سایر داروهای ضد درد پاسخ نمی دهد، می توان استفاده کرد.
مصرف دارو با شروع اولین علائم میگرنی بیشترین اثر را دارد و بیمار پس از مصرف دارو باید به مدت یکی دو ساعت در اتاق تاریک استراحت کند. همچنین بیمار از استعمال دخانیات باید خودداری کند. این دارو نباید بیش از مقدار توصیه شده مصرف شود و البته مصرف آن در افراد مبتلا به شریان کرونر، آنژین صدری، مشکلات کبد و کلیه ایمن نیست.
دسته دیگری از داروها که برای بهبود درد میگرن استفاده می شود داروهایی به نام تریپتان ها هستند که از معروف ترین آنها می توان به سوماتریپتان و ریزاتریپتان اشاره کرد که با کوچکتر کردن عروق خونی در مغز شما احساس درد میگرنی را برطرف می کند. این داروها نقش پیشگیری کننده ندارند، لذا باید در شروع سردرد مصرف شوند و نه قبل از آن. همچنین لازم است بدانید مصرف این دارو برای بیماران مبتلا به فشار خون بالا (کنترل نشده) و بیماری های عروق قلب خطرناک است. در ضمن بین دفعات مصرف تریپتان ها باید 5 تا 7 روز فاصله وجود داشته باشد.
در برخی موارد، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی موثر واقع می شوند. این داروها می توانند تورم، درد و التهاب را بهبود بخشند. مناسب ترین این داروها برای درمان دردهای میگرنی ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک پتاسیم هستند که این داروها هم باید در افراد دارای زخم های گوارشی فعال و بیماران با نقص کارکرد کلیه با احتیاط مصرف شود.
بهترین و کم عارضه ترین راه برای رهایی از میگرن، خودداری از مواجهه با عوامل محرک میگرن است. سلامتی شما آرزوی ما است.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «داروهایی که برای سردردهای میگرنی مناسب هستند»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مصاحبه با دکتر کاوه سالارمند – داروساز – از روزنامه جام جم، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.