باور به محدودیت
دانشمندی یک آکواریوم ساخت و آن را با یک دیوار شیشه ای دو قسمت کرد. در یک قسمت ماهی بزرگی انداخت و در قسمت دیگر ماهی کوچکتری که غذای مورد علاقه ی ماهی بزرگ بود. ماهی کوچک تنها غذای ماهی بزرگ بود و دانشمند به او غذای دیگری نمی داد.
بنابراین ماهی بزرگ برای خوردن ماهی کوچک، بارها و بارها به طرفش حمله کرد، اما هر بار به یک دیوار نامرئی می خورد، همان دیوار شیشه ای که او را از غذای مورد علاقه اش جدا می کرد. بالاخره بعد از مدتی از حمله به ماهی کوچک منصرف شد. او باور کرده بود که رفتن به آن طرف آکواریوم و خوردن ماهی کوچک، کاری غیر ممکن است.
در این زمان بود که دانشمند، شیشه ی وسط را برداشت و راه ماهی بزرگ را باز کرد، اما ماهی بزرگ دیگر هیچ وقت به سمت ماهی کوچک حمله نکرد. او هرگز قدم به سمت دیگر آکواریوم نگذاشت. می دانید چرا؟ چون با اینکه، آن دیوار شیشه ای دیگر وجود نداشت، اما ماهی بزرگ در ذهنش دیوار شیشه ای ساخته بود. یک دیواری که شکستنش از شکستن هر دیوار واقعی سخت تر بود. آن دیوار باور خودش بود؛ باور به محدودیت.
ما هم اگر خوب در اعتقادات مان جستجو کنیم، کلی دیوار شیشه ای پیدا می کنیم که نتیجه ی مشاهدات و تجربیات مان است و خیلی هایشان هم، دیگر آن بیرون نیستند و وجود خارجی ندارند و فقط در ذهن ما شکل گرفته اند. پس همیشه آن زمانی که فکر می کنید، نمی توانید یا نمی شود، یکبار دیگر امتحان کنید.
فواید خودباوری چیست؟
خودباوری به ما کمک می کند تا در مقابل آسیب ها و موقعیت های مختلف از خود واکنش مناسبی نشان بدهیم. به ما انرژی، توان و انگیزه می دهد تا به موفقیت های بیشتر برسیم. خودباوری به ما لذت استفاده از موفقیت ها را هدیه می کند.
هرچه خودباوری در ما قوی تر و بیشتر باشد:
- بعد از هر شکست یا ناکامی، خود را سریع تر پیدا می کنیم و انرژی بیشتری برای شروع دوباره پیدا می کنیم.
- محرک درونی مان برای ابراز عقایدمان قوی تر خواهد بود و این خود نشان دهنده غنای روحی ما است.
- روراست تر و صادق تر هستیم و در ارتباط هایمان سازگارتر و انطباق پذیرتر خواهیم بود؛ چون از ابراز عقایدمان واهمه نداریم، بلکه استقبال خواهیم کرد.
- تمایل بیشتری برای برقراری روابط سازنده داریم و روابط ناسالم را از خود دور می کنیم؛ چرا که صداقت و سرزندگی دیگران، برای افرادی که از سطح مطلوبی از خودباوری برخوردار هستند، جذابیت بیشتری دارد تا افرادی که وابسته و میان تهی هستند.
شما نمی توانید بیش از آن چیزی بشوید که باور دارید هستید، اما بیش از آنچه باور دارید می توانید انجام دهید.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «باور به محدودیت»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.