با زندگی غازها آشنا شویم
غاز گونه ای از پرندگان است که متعلق به خانواده مرغابی سانان هستند. خانواده مرغابی سانان شامل قوها و اردک ها نیز می شود که تیره تر از غازها می باشند. به عبارتی تعدادی از مرغابی ها که از خانواده مرغابی های وحشی هستند، به نام غاز معروف می باشند.
غازها پرندگان نسبتاً بزرگی هستند که زندگی شان وابسته به آب است. نوع بیشتر غازها در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی بطور جدی از نوع پرندگان وحشی و مهاجر به شمار می آیند که برای گذراندن زمستان از شمال به جنوب مهاجرت می کنند. غازها اکثراً گیاه خوار هستند، اما می توانند آفت های گلوله های پشمی (کاه) که محصول زمین های زراعتی است را هم بخورند و یا در استخرها (آبگیر) و مناطق پُر علف شهری ساکن شوند. غازهای محلی انواع غذا را امتحان می کنند.
غازها معمولاً برای ادامه زندگی جفت گیری می کنند. آنها گرایش به تخم گذاری و نگهداری از تخم ها دارند. همچنین غازها از آشیانه و جوجه غازها نیز مراقبت می کنند که این کار باعث ادامه بقای آنها می شود.
غازها در تمام نقاط جهان دیده می شوند و جزء اولین حیواناتی می باشند که اهلی شدند. غازها به راحتی با زندگی در شرایط آب و هوایی گرم و شرایط جوی سرد وفق پیدا کرده اند، حتی دیده شده است که بدون حفاظ و سرپناه، زمستان را پشت سر گذاشته اند، لذا این نکته می تواند دلیل اصلی پراکندگی غازها در نقاط مختلف جهان باشد.
غازهای اهلی را در رنگ ها و شکل های متفاوتی می توان یافت که از نظر جثه بسیار بزرگتر از اجداد وحشی خود هستند. دو گونه اصلی از غازهای وحشی وجود دارند: گروه اول که خاستگاهشان در اروپا است و از نسل غازهای وحشی اروپایی محسوب می شوند و گروه دوم خاستگاه آسیایی دارند.
نژادهای استاندارد شده ای که از غازها امروزه در ایالات متحده آمریکا و سایر نقاط دنیا وجود دارد، اغلب از نژاد وحشی خاکستری به وجود آمده است. برخی از نژادهای اقتصادی که امروزه در اغلب پرورشگاه های مخصوص غاز در دنیا وجود دارند، عبارتند از:
1) نژاد تولوز (Toulouse geese): نژاد فرانسوی و منسوب به شهر تولوز است و بیش از هر نژاد دیگر از نظر تولید گوشت مورد توجه قرار گرفته است. بدنی حجیم، پهن پایین افتاده و جمع و جور و تقریباً کم پَر دارد.
2) نژاد امبدن (Embden): این نژاد آلمانی است و ابتدا در شهر برمن آلمان پرورش داده می شد و یکی از نژادهای محبوب غاز است که از نظر تولید گوشت قابل توجه می باشد.
3) نژاد چینی (Chinese): نژاد چینی از نظر وزن و جثه به پای دو نژاد تولوز و امبدن نمی رسد و از نظر شکل ظاهر نیز کاملاً از دو نژاد دیگر متمایز است. بدن کاملاً مستقیم دارد و پاها و گردن نسبت به بدن تقریباً بلندتر می باشند. این نژاد یک برجستگی دکمه مانند در قاعده منقار دارد. از نظر رنگ دو نوع از این نژاد وجود دارد. یکی نوع قهوه ای و دیگری نوع سفید است.
4) نژاد آفریقایی (African): یکی از نژادهای سنگین وزن غاز است. دارای بدنی عمیق و طویل بوده و جناغ کشیده می باشد و بدن را تقریباً مستقیم نگه می دارد. پرنده های بالغ این نژاد دارای برجستگی دکمه مانند و بزرگی در انتهای منقار می باشند. رنگ این دکمه ممکن است در اثر سرما و یا هنگام عصبانیت و آزار تغییر کند.
5) نژاد کانادایی (Canada): نژادی بزرگ و زیبا با گردنی راست، بلند، سیاه و لکی سفید، مانند کراوات در زیر گلو است و به همین دلیل غاز کراوات نیز نامیده می شود. این غاز از غازهای وحشی آمریکای شمالی سرچشمه می گیرد که وزن آن از 1.5 کیلو تا 6 کیلوگرم متغیر است. به علت وحشی بودن بهتر است آنها را در محیط های بسته نگهداری کرد و یا اینکه به موقع پَرهای آنها را قطع نمود. چنانچه مدت طولانی نگهداری شود به خوبی اهلی و خانگی می شود.
6) نژاد سبواستوپول (Sebastopol): غازی سفید با جثه متوسط است که به خاطر پرهای بلند فردار معروف می باشد و پرهای مذکور تمامی بدن پرنده را می پوشاند. وزن غاز نر آن در حدود 5 تا 6 کیلوگرم و وزن غاز ماده آن در حدود 4 تا 5 کیلوگرم است. منقار و ساق پا به رنگ نارنجی و چشم ها به رنگ آبی روشن است. منشاء این نژاد قاره اروپا و در امتداد رودخانه دانوب و در اطراف دریای سیاه می باشد.
تخمگذاری در غازها در اوایل پاییز شروع می شود. تشخیص جنسیت در غازها بخصوص در غازهای جوان مشکل است. غازهای نر معمولاً بزرگتر و وحشی تر از غازهای ماده هستند. غازهای ماده دارای طبعی ملایم و آرام بوده و کم و بیش ترسو به نظر می رسند. اما غازهای نر اغلب وحشی و جنگجو می باشند و حتی بعضی اوقات بدون هیچگونه دلیلی به اطفال و پرندگان دیگر حمله می کنند. غاز نر دارای صدایی بلند است در حالی که غاز ماده دارای صدای بم می باشد. همچنین گردن غاز نر بلندتر از غاز ماده بوده و حجیم تر می باشد.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «با زندگی غازها آشنا شویم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.
[/toggle]