با زندگی شتر آشنا شویم
شتر حیوانی نیرومند و تنومند، با توان بالا، نشخوار کننده و با دست و گردنی بلند است. بر پشت خود یک یا دو کوهان دارد که ساختارش از پیه و چربی است. البته گونه هایی از شتر در آمریکای جنوبی زندگی می کنند، به نام های لاما، الپاگا و گواناکو که دارای کوهان نیستند.
شتر ویژگی های خاصی دارد که مهم ترین آنها تحمل شرایط سخت صحرا و دماهای گوناگون و به ویژه گرمای شَدید تابستان و کمبود آب و علوفه است. ترکیب جسمانی شتر با دیگران جانوران اختلاف بسیاری دارد و به دلیل این اختلاف ها است که شتر می تواند تمام طول سال در صحرا زندگی کند و از بوته ها، درختچه های گوناگون صحرایی و حتی از بوته های شور و خاردار تغذیه کند.
عرب ها از زمان های بسیار دور از شتر استفاده می کردند. آنها به این حیوان اهلی، لقب کشتی صحرا (سفینه الصحراء) داده اند.
شتر حیوان مفیدی است که کاربردهای فراوانی دارد. این حیوان علاوه بر اینکه وسیله اصلی رفت و آمد ساکنین صحرا است، از سویی دیگر انسان می تواند از شیر و گوشت شتر تغذیه کند، از پشم شتر در ساختن خیمه ها، پتو، فرش، لباس های پشمی، طناب و ریسمان استفاده نماید، یا از پوست آن برای ساختن کفش، مشک و سایر وسائل بهره برد. همچنین می توان از مدفوع خشک شده شتر برای روشن کردن آتش استفاده کرد.
کف پای شتر حالت مخصوص به خود دارد و از دو بخش تشکیل شده است و کلفت و پهن می باشد که مانع از این می شود که پای شتر در شن های ریز صحرا فرو رود.
چشم های شتر دارای مژه های بلندی است که به همراهی پلک ها، چشم ها را از طوفان های شنی و از تابش شَدید آفتاب محافظت می کند.
بینی شتر دارای شکاف های طولی است که شتر در هنگام تنفس می تواند بینی را به خوبی از هم باز کند و بیشترین میزان هوا را وارد ریه های خود کند و در هنگام بروز طوفان های شنی بینی خود را ببندد.
همچنین شتر دارای فک درازی است که بطور جانبی حرکت می کند و می تواند عمل جویدن را به خوبی انجام دهد. تنها دندان پیشین در فک شتر وجود دارد و این دندان ها در فک بالایی وجود ندارند. دهان شتر همیشه باز است و حیوان آواهای بلند و آزار دهنده ای از خود در می آورد.
در ناحیه مفصل پاها، پوست شتر کلفت و خشن می گردد که به آن پینه می گوییم. این پینه ها بیشتر در جاهایی از بدن مشاهده می گردد که شتر روی آنها می نشیند تا باقی بدن خود را از اصطکاک با زمین محافظت نماید و همچنین شتر در ناحیه جناغ سینه نیز پینه بزرگی دارد که شتر را در هنگام نشستن روی زمین در حفظ تعادل کمک می رساند.
کوهان، عضوی قابل توجه در شتر است. کوهان از چربی و عضلات تشکیل شده و در آن استخوانی وجود ندارد و شتر در شرایط بدون تغذیه، تا چندین روز می تواند با اتکاء به وجود این چربی و سوخت و ساز آن زنده بماند. کوهان شتر یک توده چربی است که حجم آن بر حسب شتر، سن وی و سلامتی یا بیماری وی تغییر می یابد. البته شتر نسبت به تحمل درد و در قبال بیماری ها تا حدودی مقاوم تر از دیگر دام ها است و هیچگونه علائم خستگی و ناراحتی از خود بروز نمی دهد.
این حیوان عموماً بردبار و آرام است اما وای به روزی که مهاجم شود!
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «با زندگی شتر آشنا شویم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب شگفتی های دنیای حیوانات، تهیه و تدوین نیلوفر قلی پور اسکویی و مجید جُلینی از انتشارات پارمیس، منتشر شده در آذر 1390 با شابک 0-18-6027-600-978 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]
خیلی عالی و مفید بود