چطور به سگ تان یاد بدهید که بگوید دستشویی دارد
زندگی با انسان ها همیشه برای سگ ها آسان نیست. اول اینکه باید بفهمند انسان ها اصلاً خوش شان نمی آید سگ ها داخل خانه ادرار یا مدفوع کنند. بعد باید یاد بگیرند وقتی می خواهند دستشویی بروند، چطور این کار را انجام دهند! از آنجا که سگ ها در دست شان انگشت شست ندارند تا بتوانند در را باز کنند، برای بیرون رفتن از خانه کمی مشکل دارند. گاهی صاحب سگ سخت متوجه می شود که سگش احتیاج دارد بیرون برود تا دستشویی کند. برخی سگ ها نشانه های واضحی نشان می دهند اما بعضی دیگر برای اینکه به آدم ها بگویند می خواهند بیرون بروند، مهارت کافی ندارند. اگر سگ شما در دسته دوم قرار دارد، نگران نباشید. راهی هست که کمکش کنید بتواند به شما بگوید که لازم است دستشویی برود.
شاید سگ تان همین حالا هم می گوید.
ممکن است سگ شما همین حالا هم از شما می خواهد بگذارید بیرون برود؛ منتهی به زبان سگی. ممکن است شما متوجه نشوید که او دارد به شما چه می گوید. اشاراتی که ممکن است سگ تان، وقتی باید دستشویی برود، انجام دهد، اینها هستند:
- دور خود چرخیدن
- خرناس کشیدن
- ناله کردن
- قدم رو رفتن
- رفتن به بخش دور افتاده ای از اتاق به یک گوشه یا پشت مبلمان
- ایستادن کنار در
- پنجه کشیدن روی در
- نزدیک شدن به اشیای عمودی مانند دیوارها یا پایه مبلمان
- نزدیک شدن به شما و ایستادن و خیره شدن
- ناله کردن یا دم جنباندن
اگر هر یک از این نشانه ها را دیدید، سریع سگ را بیرون ببرید تا بتواند خودش را تخلیه کند. اگر او کارش را کرد، با خونسردی اما مشتاقانه تشویقش کنید. بلافاصله بعد از اینکه کارش را تمام کرد، تشویقی خوشمزه ای به او بدهید. در نظر گرفتن رفتارهای خاص سگ تان درست قبل از تخلیه خودش ممکن است به شما همه اطلاعات را، درباره اینکه چه وقت باید بگذارید بیرون برود، فاش کند.
اگر این کارها را نمی کند، چه می توانید بکنید؟
اگر سگ تان، قبل از اینکه داخل خانه خودش را تخلیه کند، به شما نشانه های واضحی نمی دهد یا اگر نشانه هایش خیلی ملموس نیستند، می توانید به او آموزش بدهید که کاری واضح انجام دهد تا به شما اعلام کند احتیاج دارد بیرون برود. مثلاً اگر روش کنونی اش این است که ساکت کنار در بایستد، خوب است او را آموزش بدهید. چون اگر در اتاق دیگری باشید و نتوانید او را ببینید، اصلاً به فکرتان نخواهد رسید که او دارد «از شما درخواست می کند» بیرون برود!
یکی از ساده ترین روش ها برای آموزش او این است که زنگی را از در آویزان کنید تا او به صدا در بیاورد. به این روش، حتی اگر در اتاق دیگری باشید صدای درخواست او را می شنوید. هنگامی که به سگ تان یاد دادید چگونه زنگ را با تماس بینی اش به صدا در بیاورد، از او بخواهید زنگ بزند تا شما در را باز کنید و بگذارید بیرون خانه برود. به این روش، او رفتار زنگ زدن را با اجازه بیرون رفتن از خانه تداعی می کند. به عبارت دیگر، یاد می گیرد که زنگ زدن باعث می شود شما در را باز کنید.
1) آموزش لمس زنگ با بینی
زنگ در مخصوص سگ بخرید. یک بند محکم به زنگ ها ببندید. پیش از شروع نخستین جلسه آموزش، تعدادی تشویقی خوشمزه مورد علاقه سگ تان را به اندازه نخود خرد کنید. می توانید از تشویقی های نرم مخصوص سگ، با طعم های مختلف استفاده کنید.
بگویید «بزن» و زنگ را به سگ نشان بدهید. زنگ را فقط 3 تا 5 سانتیمتر دورتر از بینی اش نگه دارید. احتمالاً به طرف زنگ حرکت می کند تا آن را ببوید. (اگر اینکار را نکرد، می توانید یک تشویقی به زنگ بمالید تا به موضوع علاقه مندتر شود.)
همان لحظه که بینی سگ تان به زنگ خورد بگویید «بله» و بلافاصله به او تشویقی بدهید. زمان بندی گفتن بله خیلی مهم است. سگ شما باید همان لحظه ای که زنگ را با بینی اش لمس می کند بداند که دارد کار درست را انجام می دهد. 10 تا 15 بار این کار را تکرار کنید تا اینکه سگ تان راحت زنگ را با بینی اش لمس کند.
وقتی به محض اینکه زنگ را جلو بینی سگ تان گرفتید، با اطمینان آن را با بینی اش لمس کرد، زنگ را کمی دورتر یا خارج از دیدرس او نگه دارید تا هر بار که می گویید «بزن»، سگ تان مجبور باشد سرش را بچرخاند یا چند قدم بردارد تا بتواند زنگ را لمس کند.
تمرین بالا را 3 تا 5 روز و دست کم روزی یک بار انجام بدهید. سپس آماده ورود به مرحله دوم هستید.
2) آموزش به صدا درآوردن زنگ روی در
با بندی که به زنگ بسته اید، آن را به دستگیره در یا قلابی کنار در بیاویزید. تشویقی هایتان را آماده کنید و سگ تان را صدا کنید تا کنار در بیاید. زنگ را در دست بگیرید (همانطور که هنوز به دستگیره آویزان هستند) و بگویید «بزن» و آن را به سمت سگ تان نگه دارید.
به محض اینکه بینی سگ تان زنگ را لمس کرد، بگویید «بله» و تشویقی را به او بدهید. این کار را 5 تا 10 بار تکرار کنید تا سگ تان راحت، به محض اینکه گفتید «بزن»، زنگ را لمس کند. اینجا وقفه کوتاهی بدهید و دوباره تمرین را انجام دهید، اما این بار به جای اینکه زنگ را در دست نگه دارید، فقط به آن اشاره کنید. بگویید «بزن» و به زنگ اشاره کنید.
به محض اینکه سگ تان زنگ را با بینی اش لمس کرد، بگویید بله و به او تشویقی بدهید. اگر سگ تان زنگ را لمس نکرد ممکن است لازم باشد سه گام اول از مرحله دوم را مدت طولانی تری تمرین کنید. تمرین را همانطور که در بالا شرح دادیم تکرار کنید. وقتی از سگ تان می خواهید که آن را لمس کند، زنگ را در دست تان نگه دارید. بعد از چند روز تمرین، سعی کنید دوباره فقط به زنگ اشاره کنید. تمرین را 5 تا 10 بار تکرار کنید.
3) آموزش زنگ زدن در زمان درست
حالا می توانید برنامه تان را اجرا کنید. وقتی می خواهید سگ تان را برای دستشویی بیرون ببرید، درست قبل از باز کردن در، از او بخواهید زنگ را با بینی اش بزند.
با سگ تان به در نزدیک شوید و بگویید «بزن» و به زنگ اشاره کنید. همان لحظه که زنگ را با بینی اش زد، بگویید «بله» و بعد در را باز کنید و بگذارید بیرون برود.
هر بار که سگ را بیرون می برید، از او بخواهید که زنگ را به صدا دربیاورد. با تکرار، سگ تان یاد خواهد گرفت که باید زنگ را با بینی اش لمس کند تا کاری کند که شما در را باز کنید. بنابراین وقتی که می خواهد بیرون برود، به طرف در می رود و زنگ را می زند. اولین باری که چنین اتفاقی افتاد، مشتاقانه تشویقش کنید و بلافاصله بگذارید بیرون برود. همچنین می توانید بعد از دستشویی کردن به او چند تشویقی خوشمزه بدهید تا مطمئن شوید که فهمیده وقتی زنگ را می زند، شما خوش تان می آید.
4) زمان بازی یا زمان دستشویی کردن
سگ های باهوش، وقتی کشف می کنند زنگ زدن باعث باز شدن در می شود، ممکن است هر وقت که می خواهند بیرون بروند، حتی وقتی که نمی خواهند دستشویی بکنند، زنگ را بزنند. اگر سگ شما هم همینطور بود، می توانید به او یاد بدهید که زنگ زدن فقط مال دستشویی کردن است. وقتی که زنگ زد تا بیرون برود، تشویقش کنید، قلاده اش را ببندید و او را مستقیم به محلی ببرید که می خواهید آنجا دستشویی کند. با او بازی نکنید. فقط 3 تا 5 دقیقه به او مهلت بدهید تا ادرار یا مدفوع کند. اگر این کار را کرد چه عالی! دوباره تشویقش کنید و پیش از اینکه به داخل برگردید کمی تشویقی به او بدهید، اگر دستشویی نکرد، فقط او را به داخل برگردانید.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چطور به سگ تان یاد بدهید که بگوید دستشویی دارد»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.