چرا گل ها بوی خوشایندی دارند؟
اگر در فصل بهار از کنار باغ پُر از گلی عبور کنید، عطر گل ها شما را مست می کند. طبیعت به گل ها، زیبایی، رنگ های متنوع، شهد و بوی خوش بخشیده است. حشرات مختلفی چون پروانه ها، زنبورها، مگس ها و… جذب گل ها می شوند و روی آنها می نشینند. وقتی آنها از روی گلی به گل دیگر می روند، گرده گل ها را نیز با خود جابجا می کنند. این کار به گرده افشانی گل ها کمک می کند و موجب تولید دانه و در نتیجه تکثیر گیاهان می شود.
هر گلی دارای یک روغن بخصوص است. بوی گل ها از این روغن ناشی می شود؛ به این ترتیب که بخار شدن آن باعث پراکنده شدن بوی گل در هوا می شود. عطرها از همین روغن گرفته می شوند.
روش های مختلفی برای تهیه عطر وجود دارد. در یکی از این روش ها، ابتدا گل ها را درون ظرفی که بخار آب از آن عبور داده می شود، قرار می دهند. وقتی بخار آب از میان گل ها عبور می کند، با روغن تبخیر شده مخلوط می شود. پس از آن، مخلوط بدست آمده را از میان آب عبور می دهند. به این ترتیب، روغن (که سبکتر از آب است) روی آب شناور می شود. در آخرین مرحله روغن یا به عبارت دیگر عطر را از سطح آب جمع آوری می کنند. از 110 کیلوگرم گل سرخ فقط 30 گرم عطر می توان گرفت. به همین جهت عطر، بسیار گرانبها است.
گل ها دارای رنگیزه های مختلف هستند. وجود رنگیزه ها باعث می شود که گل ها رنگ های مختلفی همچون قرمز، صورتی، بنفش، زرد، آبی و… داشته باشند. رنگیزه آنتوسیانین گل ها را به رنگ های قرمز، آبی و بنفش در می آورد. ترکیبی از رنگیزه های کلروفیل و کاروتن باعث می شود که برخی از گل ها به رنگ سبز در آیند.
در جهان بیش از 200 هزار نوع گل وجود دارد. کوچکترین گل، گل گیاهی به نام عدسک آبی است. اندازه این گل فقط 0.4 میلیمتر است. بزرگترین گل جهان رافلزیا نام دارد. این گل در نواحی استوایی می روید و قطر آن به 90 سانتیمتر می رسد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چرا گل ها بوی خوشایندی دارند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.