چگونه لک های پوستی را درمان کنیم؟

یکی از شایع ترین دلایل خانم ها برای مراجعه به کلینیک های پوست و مو درمان لک های ریز و درشت صورت شان است. برای اینکه بدانید این لک ها بر اثر چه اتفاقی روی پوست می نشینند، باید بگوییم که پوست ما رنگ پذیری خود را مدیون فعالیت هموگلوبین، کاروتنوئید و ملانوسیت ها است؛ که گاهی تحت تاثیر عوامل ژنتیکی یا اکتسابی قرار می گیرند. با افزایش سلول های رنگ ساز و تحریک درونی و بیرونی در رنگدانه های پوست (ملانین) روی پوست لک ایجاد می کنند. لکه هایی قهوه ای که بیشترین تراکم را روی پیشانی، گونه ها و بینی دارد و با افزایش رنگدانه ها در سطح پوست هر روز به تعداد آنها افزوده می شود.

در این مقاله شما می توانید با علت بروز و راه های درمان لک های پوستی آشنا شوید.

چرا صورت لک می شود؟

اگر دنبال پاسخی دقیق برای این سوال اساسی می گردید باید ابتدا عواملی که با تاثیر روی ساختمان سطحی و عمقی پوست، لک ها را به وجود می آورند، آشنا شوید.

  1. آفتاب: نور و اشعه آفتاب یکی از شایع ترین علت های بروز لکه های قهوه ای روی پوست است که به مرور با تاثیرات مخرب روی رنگدانه های سطحی پوست و تحریک ملانوسیت ها تبدیل به لک های تیره و روشن می شود.
  2. بارداری: بعد از آفتاب، دوران بارداری بیشترین تاثیر را در گرفتار شدن پوست به لک ها دارد. لکه هایی که با تغییرات هورمونی و در نتیجه تحریک شدن رنگدانه های پوست بتدریج روی گونه، چانه و پیشانی ظاهر شده و به لک بارداری معروف است.
  3. قرص و دارو: برخی قرص های ضدبارداری، ضد جوش، ضد سرطان یا داروهایی که برای کم کاری تیروئید یا پُر کاری تیروئید مصرف می شوند، می توانند بروز لک ها روی صورت را تشدید و تحریک کنند و به صورت قهوه ای شدن قسمت هایی از پوست ظاهر می شوند.
  4. افزایش سن: پیری علاوه بر تغییرات جسمی، ظاهر پوست را هم تحت تاثیر قرار می دهد. چون پوست با افزایش سن و بر اثر عوامل بیرونی به ویژه آفتاب زیبایی و شفافیت خود را از دست می دهد. از طرفی کلاژن و ملانین های پوست ضعیف و ضعیف تر شده و به عضوی بی دفاع تبدیل می شود. در نتیجه لک های قهوه ای رنگ در پوست صورت و پشت دست ها ظاهر و به تدریج پُر رنگ تر و بیشتر می شوند.
  5. بیماری ها: گاهی لک ها بر اثر بیماری های مختلف سراغ تان می آیند. تغییراتی که با اختلال در سیستم دفاعی بدن ایجاد و به شکل لک روی پوست می نشیند. مشکلات کلیوی و کبد، روماتیسم و حتی آسم می تواند به این عارضه پوستی منجر شود.
  6. جوش و آکنه: اگر جوش ها زود به زود سراغ پوست تان می آیند، بهتر است دست زدن به آنها را فراموش کنید. چون کندن یا چلاندن آنها بر اثر سایش، پوست شما را در بلندمدت دچار لک می کند.

چگونه پیشگیری کنیم؟

در مواردی مانند لک بارداری یا لک هایی که بر اثر بیماری های مختلف سراغ تان می آید تنها بعد از طی شدن دوران بیماری و بارداری بر طرف شدنی است. اما راه هایی که برای پیشگیری می توانید انجام دهید، عبارتند از:

  • ضد آفتاب بزنید: با انتخاب کرمی با SPF مناسب پوست تان در تمام سال از حمله لک های ناشی از اشعه خورشید پیشگیری کنید. البته به شرط اینکه هر دو ساعت آن را روی پوست خود تمدید کنید.
  • عینک و کلاه استفاده کنید: در فصل تابستان که خورشید ساعت های طولانی و با دما و نور شدیدتری می تابد، استفاده از کلاه های لبه دار و عینک های آفتابی استاندارد را جدی بگیرید. این لوازم مانع از تشکیل و تجمع لک ها روی گونه، بینی و اطراف چشم های شما خواهد شد.
  • ضد لک بخورید: ضد لک های طبیعی را در اولویت برنامه های مراقبتی خود قرار دهید. میوه هایی مانند گیلاس، به، سیب قرمز، توت فرنگی و شاه توت سرشار از پلی فنول و آنتی اکسیدان بهترین منابع برای پیشگیری از آثار مخرب محیط در ظاهر شدن لک ها روی صورت است.
  • غذای چرب نخورید: روغن های موجود در فست فود و هر نوع غذای پُر حجم و چرب و مصرف شیرینی و تنقلات شور باعث بروز آکنه روی پوست شما می شود.
  • مرطوب کنید: نوشیدن آب فراوان و استفاده از مرطوب کننده روی پوست های خشک، از لک دار شدن پوست پیشگیری می کند.

درمان لک های پوستی با ماسک های طبیعی

اگر با بررسی مرتب پوست خود آثار اولیه لک ها را شناسایی کردید، بهتر است پوست تان را به ماسک های لک بُر طبیعی بسپارید.

  • ماسک آلوئه ورا: این گیاه علاوه بر درمان و کم رنگ کردن لک های صورت به جوانی، شادابی و احیای سلول های پوستی کمک می کند. تنها کافی است روزی دو مرتبه ژل درون برگ این گیاه را روی پوست خود ماساژ دهید.
  • ماسک لیمو: آب لیموترش تازه در تنظیم ترشح رنگدانه های پوست و احیای سلول های پوست و روشن کردن صورت بسیار موثر است. پس آب آن را بگیرید و شب ها پیش از خوابیدن مستقیم به پوست تان بزنید. این کار به مرور لک ها را کمرنگ و کمرنگ تر می کند.
  • ماسک انگور: خواص دارویی و درمانی این میوه به حدی زیاد است که برای درمان هر دردی می توان از آن استفاده کرد. درمان کم خونی، چربی خون، سلامت جسم و پوست و تسکین دردهای مفاصل تنها گوشه ای از ویژگی های این میوه است. اما برای پاک کردن لک، حبه های انگور را له کنید و با یک قاشق غذاخوری عسل و روغن زیتون خوب مخلوط کنید. این ماسک را 40 شب روی صورت خود ادامه و هر بار یک ساعت آن را روی پوست خود قرار دهید. با ماسک انگور بعد از بین رفتن لک و جای جوش ها، صورتی یکدست و درخشان خواهید داشت.
  • ماسک سیب: برای تهیه این ماسک ضد لک، یک عدد سیب را درون مخلوط کن بریزید. بعد از اضافه کردن 2 قاشق شیر، خوب مخلوط کنید. حالا چند قطره آب لیموی تازه به این مخلوط اضافه کنید و ماسک را شب ها روی صورت قرار دهید.

آخرین راه برای لک های پوستی زیاد، استفاده از لیزر است. روشی که باید تحت نظر متخصص پوست انجام شود. وی با دستگاه به آرامی لایه های مرده پوست را برداشته و به کمرنگ و برداشته شدن لک های تیره منجر می شود.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چگونه لک های پوستی را درمان کنیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مصاحبه با دکتر مهری شیوایی – متخصص پوست – توسط شقایق جعفری از مجله سیب سبز، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا