راه های درمان واریس
واریس یک بیماری مربوط به وریدهای اندام تحتانی است که به صورت رگ های برجسته و پُر پیچ و خم روی پاها دیده می شود. این حالت با درد و سنگینی پاها و خستگی زودرس بروز می کند. واریس یک بیماری پیشرونده است و روز به روز تشدید می شود و باعث تغییر رنگ پوست ساق پا، زخم و خونریزی و نهایتاً تورم پا می شود. عارضه خطرناک تر واریس لخته شدن خون درون آن است که می تواند ایجاد آمبولی کند.
در این مقاله شما می توانید با بیماری واریس و انتخاب بهترین راه درمان آن آشنا شوید.
عروق عنکبوتی چه ویژگی هایی دارند؟
عروق عنکبوتی (spider vein) یکی از شایع ترین شکایاتی است که بیماران دارند که به صورت رگ های بنفش رنگ به شکل عنکبوتی روی سطح پوست پاهایشان ظاهر می شود. این رگ ها بیشتر اوقات در اندام تحتانی نمایان می شوند و بیشتر خانم ها متوجه این مسئله می شوند. البته رنگ این رگ ها صرفاً به رنگ بنفش نیست و شاید به رنگ آبی یا قرمز یا حتی کمی برجسته باشند. این عروق شکل ظاهری نامناسبی روی پوست اندام تحتانی ایجاد می کنند که اصطلاح علمی شان تلانژکتازی یا عروق عنکبوتی است.
چه افرادی بیشتر درگیر عروق عنکبوتی می شوند؟
این مشکل بیشتر زمینه ارثی دارد؛ عروق عنکبوتی ممکن است از سن پایین روی پوست نمایان شود یا حتی در سن بالاتر و میانسالی ظاهر شود. با این حال عواملی مثل دوران بارداری یا مصرف داروهای هورمونی ممکن است باعث تشدید این عروق در بدن شوند. همچنین برخی شغل ها که در آنها افراد زیاد سر پا می ایستند یا کارهای سنگین انجام می دهند هم می تواند تاثیرگذار باشد و افرادی که زمینه ارثی دارند بر اثر این شغل ها این مشکل در اندام شان شَدید می شود.
افرادی که اضافه وزن دارند با افزایش فشار در وریدهای اندام تحتانی باعث افزایش فشار به عروق سطحی شده و ایجاد این حالت می کند. در افرادی که واریس اندام دارند هم عروق عنکبوتی بیشتر دیده می شود.
آیا این عروق سلامت افراد را به خطر می اندازند؟
به لحاظ سلامت این عروق آسیبی به فرد نمی زنند. به بیان دیگر زمینه ساز هیچ گونه بیماری به خودی خود نیستند. اگر در مرحله اولیه باشند، صرفاً به لحاظ ظاهری برای بیمار ایجاد مشکل می کنند. همچنین این عروق با درد همراه نمی باشند و باعث بروز واریس های واقعی هم نمی شوند. به علاوه این عروق نه به سیستم قلب و ریه مربوط است و نه مشکلی برایشان ایجاد می کند، اما تنها مشکلی که ممکن است در این افراد رخ دهد این است که بر اثر ضربه های خفیف این عروق زیر پوست پاره می شوند و ممکن است موجب خونریزی های ریز جلدی سکه ای شوند که البته بعد از مدتی این کبودی جذب می شود و حین جذب ممکن است با کمی سوزش و درد همراه باشد.
بنابراین بطورکلی عروق عنکبوتی فقط مشکل ظاهری ایجاد می کنند و ممکن است روی سلامت روانی افراد (بخصوص خانم ها) تاثیر بگذارد. در این مواقع بهتر است درمان صورت گیرد.
باید بدانیم که از بروز این عروق به دلیل اینکه زمینه ژنتیکی دارند، نمی توان پیشگیری کرد. اما در هر زمان می توان آنها را درمان نمود و از بین برد. پوشیدن جوراب واریس اگر به درستی انجام شود تا حدودی باعث کندی پیشرفت آنها می شود. منظور از پوشیدن صحیح جوراب واریس این است که هر روز و در ساعاتی که سر پا هستیم پوشیده شود.
چگونه می توان از شرّ عروق عنکبوتی خلاص شد؟
درمان این مشکل بر اساس تشخیص پزشک است. بر اساس رنگ، قطر، وسعت، میزان جریان خون و فاصله رگ از سطح پوست و سایر موارد پزشک تصمیم می گیرد که از چه روش درمانی استفاده کند. می توان از روش های درمانی مختلفی مثل اسکلروتراپی، لیزر، RF و… استفاده کرد.
زمانی که اسکلروتراپی (تزریق دارو به داخل عروق) استفاده می شود که میزان خون و قطر رگ ها زیاد باشد. این روش درمانی بسیار موثر است و جواب خوبی می دهد ولی کمی زمانبر است و مدتی طول می کشد تا درمان کامل شود. اگر رگ ها کمرنگ و ظریف باشند، می توان با روش های لیزر یا RF آنها را درمان کرد. این درمان ها باید توسط متخصص انجام شود چرا که اگر تزریق به درستی انجام نشود یا توسط افراد غیر ماهر با دوز دارویی بالا یا پایین انجام شود با عارضه همراه می شود. همچنین غلظت دارویی که استفاده می شود بسیار مهم است که توسط پزشک متخصص و متبحر تعیین می شود.
آیا برای درمان واریس نیاز به جراحی است؟
امروزه بهترین درمان واریس، درمان های کم تهاجمی با لیزر یا RF شناخته می شود و اغلب نیاز به جراحی باز نیست. اما در برخی موارد که واریس شَدید باشد یا بیمار برای درمان دیر به پزشک مراجعه کند، ممکن است نیاز به جراحی باشد. واریس بعد از درمان با این روش ها عود نمی کند، مگر اینکه درمان به درستی صورت نگرفته باشد یا بیمار نکات ایمنی لازم بعد از عمل را رعایت نکرده باشد.
سلامتی شما آرزوی ما است.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «راه های درمان واریس»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مصاحبه با دکتر آرش محمدی توفیق – فوق تخصص جراحی عروق – توسط مجله سیب سبز، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]