چگونه قرقره ها اجسام سنگین را از زمین بلند می کنند؟

قرقره یکی از ابتدایی ترین ابزاری است که بشر برای بلند کردن یا جابجا نمودن بارهای سنگین و بالا کشیدن آب از چاه استفاده می کرده است. قرقره با مفهوم چرخ (که عالی ترین اختراع انسان نخستین است) مرتبط است.

قرقره، چرخ کوچکی است که از چوب یا فلز ساخته می شود و شیاری دور تا دور لبه آن وجود دارد. طناب روی این شیار قرار می گیرد. قرقره روی یک پایه نصب می شود و حول محوری می چرخد.

حالا آیا می دانید چگونه می توانیم بارهای سنگین را بوسیله قرقره جابجا کنیم؟

قرقره انواع مختلفی دارد. قرقره های می توانند ثابت یا متحرک باشند. به علاوه، بر حسب اینکه یک یا چند قرقره در هر یک از این دو نوع قرقره بکار رفته باشد، می توانند ساده یا مرکب باشند.

وقتی از یک قرقره ثابت ساده استفاده می کنیم، بارها را به انتهای ریسمانی که از شیار قرقره عبور کرده است، می بندیم و ریسمان را از سمت دیگر می کشیم. به این ترتیب، طناب حول قرقره می چرخد و بار بالا کشیده می شود. در این حالت نیرویی که بر ریسمان وارد می کنیم با وزن بار برابر است. مزیت استفاده از چنین قرقره ای این است که به جای وارد شدن نیرو به سمت بالا، نیرو به سمت پایین وارد می شود. از قرقره ثابت ساده معمولاً برای کشیدن آب از چاه استفاده می شود.

قرقره متحرک ساده نوع دیگری از قرقره است. در این نوع قرقره، یک سر طناب به بار بسته می شود. سپس طناب از روی قرقره متحرک عبور می کند و از روی یک قرقره ثابت می گذرد. از قرقره ثابت برای وارد کردن نیرو به سمت پایین استفاده می شود. اگر هنگام استفاده از این نوع قرقره اصطکاک صفر باشد، نیروی وارد به قرقره متحرک، نصف می شود. در جرثقیل ها از این نوع قرقره استفاده می کنند. بادبان های کشتی ها نیز با استفاده از قرقره متحرک بالا کشیده می شوند.

معمولاً برای بدست آوردن امتیازات مکانیکی بیشتر، چندین قرقره را با هم بکار می برند. هرچه تعداد قرقره ها بیشتر باشد، بلند کردن بار آسانتر است.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چگونه قرقره ها اجسام سنگین را از زمین بلند می کنند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا