چگونه ستاره قطبی را در آسمان پیدا کنیم؟
در زمان های گذشته، دریانوردان در نیمکره شمالی مسیر خود را با نگاه کردن به ستاره درخشانی که بالای قطب شمال دیده می شود، می یافتند. به این ستاره، ستاره قطبی (Polaris) یا ستاره شمالی (North Star) می گویند. چون وقتی که رو به ستاره قطبی می ایستیم، در واقع با اختلاف یک درجه رو به شمال ایستاده ایم.
البته دریانوردان پس از اختراع قطب نما، دیگری نیازی به این ستاره نداشتند. امروزه با اختراع جهت یاب های دقیق و پیشرفته، این روش کاملاً منسوخ شده است. با این حال آیا می دانید ستاره قطبی را در کجای آسمان می توان یافت؟
در قدیم بسیاری از ستارگان را در گروه های خاصی قرار می دادند و برای آنها شکل هایی را تصور می کردند. به این مجموعه ها «صورت فلکی» می گویند. اگر در یک شب صاف و بدون ابر به طرف شمال نگاه کنید، گروهی از ستارگان را خواهید دید که می توان آنها را به شکل ملاقه ای با دسته ای منحنی شکل تصور کرد.
تعداد این ستاره ها هفت عدد است. در واقع این هفت ستاره، یک صورت فلکی هستند. به این صورت فلکی، دُب اصغر (Little Dipper) می گویند. ستاره قطبی انتهایی ترین ستاره دب اصغر است. به عبارت دیگر این ستاره در انتهای دسته ملاقه فرضی جای گرفته است.
پس از یافتن دب اصغر سعی کنید در همان جهت دنبال صورت فلکی دیگری که دُب اکبر (Big Dipper) نام دارد، بگردید.
صورت فلکی دب اکبر نیز شبیه به دب اصغر است، با این تفاوت که از آن بزرگتر بوده و دسته اش در خلاف جهت دسته دب اصغر قرار دارد. دب اکبر دارای هشت ستاره است. امتداد دو ستاره دب اکبر به ستاره قطبی می رسد. این دو ستاره در قسمت جلویی ملاقه فرضی جای گرفته اند.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «چگونه ستاره قطبی را در آسمان پیدا کنیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.
[/toggle]