آیا می دانید هر گونه توهین به افراد، قابل پیگیری حقوقی و شکایت است؟

گاهی مورد توهین و اهانت دیگری قرار می گیریم و گاهی خود به دیگران توهین می کنیم. لازم است بدانید که بسیاری از پرونده های مطرح شده در دادگستری ناشی از جرائم مرتبط با هتک حیثیت و آبروی اشخاص است. بنابراین عملی را که بسیار ساده از کنار آن می گذریم، توسط قانونگذار جرم تلقی می شود و قانونگذار، افراد را از هتک حرمت و تعرض به حیثیت، شخصیت و آبروی یکدیگر منع کرده و برای حفظ حقوق اساسی افراد و سایر ارزش های مشابه آن، مجازات هایی را برای توهین کننده در نظر گرفته است.

برای روشن شدن موضوع، شما می توانید مصادیق توهین از منظر قانونگذار را به اختصار در ادامه مطالعه نمایید.

مطابق ماده 608 از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزیرات، توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک چنانچه موجب حد قذف (به مرد یا زن، تهمت زنا یا لواط زده شود.) نباشد، توهین کننده به مجازات شلاق تا 74 ضربه یا 50 هزار ریال تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

نکات این ماده قانونی عبارتند از:

  1. توهین مذکور در این ماده، توهین ساده محسوب می شود.
  2. مقصود از واژه افراد، صرفاً اشخاص حقیقی (افراد عادی) می باشد و اشخاص حقوقی و ادارات و سازمان ها را شامل نمی شود. چون توهین جرمی است که روی حیثیت و شخصیت افراد واقع می شود همانند افترا، این در حالی است که اشخاص حقوقی دارای شخصیت به این معنا نیستند.
  3. قانونگذار توهین به افراد را از طریق فحاشی و استعمال الفاظ رکیک ممکن دانسته، این در حالی است که از نظر مقررات کیفری اهانت و توهین عبارت است از به کار بردن الفاظی که صریح یا ظاهر باشد و یا ارتکاب اعمال و انجام حرکاتی که با لحاظ عرفیات جامعه و با در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی و موقعیت اشخاص موجب تخفیف و تحقیر آنان شود. بنابراین توهین صرفاً به لفظ واقع نمی شود و حتی می تواند بوسیله رفتار و نوشتن یا تصویر نیز واقع شود.
  4. جرم مذکور در این ماده، جرمی قابل گذشت محسوب می شود، بنابراین با شکایت شاکی است که قانون شروع به تعقیب می کند و از همین رو با گذشت وی تعقیب متوقف خواهد شد. اما باید بیان داشت که برای تحقق جرم توهین حضور شخصی که به او توهین شده است، ضروری نخواهد بود، بنابراین توهین ممکن است غیابی هم صورت گیرد.
  5. مجازات فردی که مرتکب توهین ساده می شود، به دلالت ماده 608 قانون مجازات شلاق تا 74 ضربه یا جزای نقدی از 50 هزار ریال تا یک میلیون ریال می باشد. بنابراین قاضی اختیار به اعمال مجازات شلاق یا جزای نقدی خواهد داشت.

بنابراین از این به بعد، توهین بی توهین!

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله آموزشی «آیا می دانید هر گونه توهین به افراد، قابل پیگیری حقوقی و شکایت است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا گزارش روزنامه جام جم، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا