چرا زرافه ها گردن بسیار بلندی دارند؟

زرافه بلندترین جانور جهان است. دانشمندان همواره سعی کرده اند توضیح دهند که چرا زرافه ها گردن بسیار بلندی دارند. یک زیست شناس معروف فرانسوی به نام ژان باپتیست لامارک (Jean-Baptiste Lamarck) تئوریی در این مورد ارائه داده است. مطابق تئوری لامارک، زرافه ها در گذشته های بسیار دور، گردنی کوتاه تر از امروز داشتند. آنها مجبور بودند گردن خود را برای خوردن برگ های درختان، بالا بکشند.

طبق این تئوری، آن قسمت از بدن که بیشتر مورد استفاده قرار گیرد، بیشتر رشد می کند. زرافه ها مرتب گردن خود را بالاتر و بالاتر می کشیدند تا به برگ های بالاتر و تازه تر دست یابند. در نتیجه، استفاده بیش از حد موجب رشد تدریجی گردن این جانور شد. به این ترتیب، هر نسل، گردنی بلندتر از نسل پیش داشت؛ تا اینکه سرانجام زرافه های امروزی با گردن های بسیار بلند پدیدار شدند.

قد یک زرافه نر به 5.5 متر و وزن آن به بیش از یک تن می رسد. این جانوران، گیاهخوار می باشند. آنها می توانند به سرعت غذای خود را بجوند. طول زبان زرافه ها تقریباً 45 سانتیمتر است. سطح زبان آنها دارای پوشش مقاومی است؛ به همین جهت آنها می توانند به راحتی برگ گیاهان خاردار را بخورند. زرافه ها می توانند به کمک لب بالایی خود تعداد زیادی برگ را با هم از جا بکَنند.

رنگ بدن زرافه به گونه ای است که موجب استتار آن در میان درختان می شود. این جانوران معمولاً به رنگ زرد مایل به قهوه ای هستند. زرافه ها به کمک گوش های حساس خود صداهای ضعیف را می شنوند؛ اما خودشان تقریباً نمی توانند صدایی تولید کنند. مطالعاتی که در پارک های جانورشناسی روی زرافه ها انجام گرفته است نشان می دهد که این جانوران نمی توانند صدایی تولید کنند. دلیل آن، تکامل نیافتن حنجره و تارهای صوتی آنها است. در عوض این جانوران از حس بینایی و بویایی بسیار قوی برخوردار هستند. زرافه ها می توانند با سرعت 45 کیلومتر بر ساعت بدوند. به این ترتیب آنها از سریع ترین اسب ها نیز تندتر می دوند.

زرافه ها به کمک حس بینایی قوی و قد بلندشان می توانند متجاوزین را از فاصله بسیار دور ببینند. اگر جانوری به زرافه حمله کند، زرافه به کمک سر و پاهای عقبش از خود دفاع می کند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چرا زرافه ها گردن بسیار بلندی دارند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر ۱۳۹۳ با شابک ۹۷۸-۹۶۴-۳۰۷-۲۲۱-۶ به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا