دنیل گلمن کیست؟

هوش هیجانی و دنیل گلمن دو واژه همسان و به هم پیوسته اند. دنیل گلمن (Daniel Goleman)، روانشناس زبده آمریکایی، توانست نظریه هوش یا بهره هوشی را که سالیان دراز مورد استفاده بود، تغییر داده و آن را به زندگی اجتماعی و حرفه ای و عادی بیاورد و با هوش هیجانی نامگذاری کند.

دنیل گلمن روانشناس مشهوری است که علاوه بر تدریس در دانشگاه، سمینارهای متعددی برای مدیران و سایر گروه ها برگزار می کند. وی سال ها در روزنامه نیویورک تایمز در مورد مغز و رفتار انسان مطلب می نوشت.

کتاب هوش هیجانی گلمن که در سال 1995 منتشر شد، برای یکسال و نیم جزو فهرست پُر فروش ترین کتاب های نشریه نیویورک تایمز بود. این کتاب به بیش از 40 زبان ترجمه شده است و 5 میلیون نسخه چاپی از آن به فروش رفته است و در بسیاری از کشورها جز پُر فروش ترین آثار بوده است.

در این مقاله شما می توانید با زندگی دنیل گلمن آشنا شوید.

کتاب ها و آثار علمی دنیل گلمن

گلمن علاوه بر کتاب هایی که در مورد هوش هیجانی به رشته تحریر درآورده است، کتاب های دیگری در موضوعاتی همچون خودفریبی، خلاقیت، شفافیت، تمرکز و یادگیری اجتماعی و احساسی نیز دارد.

مجله معتبر حوزه مدیریت، هاروارد بیزینس ریویو (Harvard Business Review) از هوش هیجانی به عنوان یک ایده انقلابی و شالوده شکن یاد می کند و مقاله گلمن را با عنوان «چه چیزی از شما یک رهبر می سازد؟» جزو ده مقاله ای قرار داده است که حتماً باید خوانده شوند. همچنین نشریه تایمز کتاب هوش اجتماعی وی را جزو 25 کتاب تاثیرگذار در حوزه مدیریت کسب و کار معرفی کرده است. علاوه بر این، نشریه فایننشیال تایمز و وال استریت ژورنال، گلمن را جزو تاثیرگذارترین متفکران حوزه کسب و کار به حساب آورده اند.

گلمن یکی از بنیانگذاران موسسه همکاری های هیجانی، اجتماعی و دانشگاهی در مرکز مطالعات کودکان دانشگاه ییل می باشد. ماموریت این موسسه که بعداً به دانشگاه ایلینوی منتقل شد، گسترش مهارت های هیجانی در دانش آموزان است.

جدیدترین کتاب دنیل گلمن «رهبری: قدرت هوش هیجانی»، جدیدترین آرا و نظرات وی در ارتباط با رهبری را مطرح می کند. همچنین در این کتاب مقالات گلمن که در هاروارد بیزینس ریویو چاپ شده است نیز دیده می شود.

از دیگر آثار جدید گلمن می توان به کتاب «مغز و هوش هیجانی: مفاهیم جدید» اشاره کرد که به تازه ترین یافته های تحقیقات حوزه مغز در ارتباط با موضوعاتی همچون خلاقیت، عملکرد بهینه، تعامل مغزها در رهبری و تقویت هوش هیجانی می پردازد.

فعالیت گلمن به عنوان نویسنده و خبرنگار مورد تقدیر مجامع علمی مختلفی قرار گرفته است که از آن جمله می توان به اعطای جایزه خبرنگاری علمی واشبرن و نیز جایزه تلاش در عرصه روانشناسی از انجمن روانشناسی آمریکا به وی اشاره کرد. بواسطه تلاش های گسترده وی برای انتقال یافته های علمی به عموم مردم، انجمن پیشبرد علم آمریکا، گلمن را به عنوان همکار خود معرفی کرده است.

زندگی حرفه ای دنیل گلمن

دنیل گلمن در 7 مارس 1946 در شهر استاکتون در ایالت کالیفرنیای آمریکا متولد شد. پدر وی استاد ادبیات لاتین در دانشگاه سن خوزه و مادرش نیز استاد جامعه شناسی موسسه ای بود که بعدها دانشگاه پسفیک لقب گرفت. جالب است بدانید که کتابخانه دانشگاه علوم انسانی دانشگاه سن خوزه به نام پدر وی (اروینگ گلمن) نامگذاری شده است.

پس از اتمام دوران دبیرستان، گلمن بورسیه تحصیل در کالج امهرست در ماساچوست را دریافت کرد. حضور در این شهر و دوری از خانواده برای دنیل جوان چندان راحت نبود و به همین دلیل وی سال های ابتدایی دوران کارشناسی خود را به عنوان دانشجوی انتقالی در دانشگاه برکلی در کالیفرنیا گذراند. وی در رشته انسان شناسی تحصیل می کرد و در این دانشگاه از محضر درس اورینگ گافمن جامعه شناس برجسته، بهره برد.

گلمن تحصیلات تکمیلی خود را در رشته روانشناسی بالینی در دانشگاه هاروارد سپری کرد. علاوه بر این، وی دو بار برای تحقیقات روی مردم آسیا به کشور هند عزیمت کرد و مدتی هم در سریلانکا بود. پس از فارغ التحصیلی از هاروارد، گلمن با پیشنهاد استاد راهنمایش در مجله معتبر سایکولوژی تودی (Psychology Today) مشغول به کار شد. وی در این مورد می گوید: «من همیشه فکر می کردم که مانند پدر و مادرم استاد دانشگاه خواهم بود، اما متوجه شدم که نوشتن جذابیت بیشتری برایم دارد و کار در آن مجله، مسیر حرفه ای من را تغییر داد.»

پس از آن گلمن به مدت 12 سال برای پوشش مطالب حوزه روانشناسی و سایر موضوعات مرتبط به عنوان روزنامه نگار در روزنامه نیویورک تایمز مشغول به کار شد. دنیل گلمن به مرور متوجه شد که یافته هایی که در جریان تحقیقات خود به آنها می رسد، برای نوشتن در روزنامه مناسب نیست. از همین رو، آرا و یافته های خود را در قالب کتاب هوش هیجانی منتشر کرد.

موفقیت این کتاب فراتر از انتظار گلمن بود، بطوریکه درخواست های زیادی برای ارائه شفاهی کتاب خود دریافت کرد و در نتیجه دیگر نتوانست در نیویورک تایمز کار کند. در نهایت از آن مجموعه جدا شد و تمام زمان خود را برای نوشتن این کتاب اختصاص داد.

دنیل گلمن در سال 1993 با همراهی چند تن از همکاران خود موسسه «همکاری های هیجانی، اجتماعی و دانشگاهی» را در مرکز تحقیقات کودکان دانشگاه ییل تاسیس کردند. البته این موسسه بعدها به دانشگاه ایلینوی در شیکاگو منتقل شد.

یکی از اتفاقاتی که دنیل گلمن را شگفت زده کرد، استقبال گسترده مدیران و سایر فعالان حوزه کسب و کار از مقوله هوش هیجانی بود. این امر وی را مجاب ساخت که کتاب دیگری با عنوان «کار با هوش هیجانی» بنویسد که در سال 1998 منتشر شد. پس از آن گلمن تحقیقات گسترده تری در مورد عوامل هیجانی و احساسی موثر بر عملکرد موفق کارکنان در سازمان ها انجام داد و با شرکت هایی همچون پپسی و نیز دولت فدرال آمریکا همکاری کرد. اثر بعدی وی در این زمینه، مقاله معروف «چه چیزی از شما یک رهبر می سازد؟» بود که در هاروارد بیزینس ریویو منتشر شد.

ورود دنیل گلمن به عرصه کسب و کار و ارتقای عملکرد کارکنان به وی نشان داد که اعتبار داده هایی که مدیران بر مبنای آنها تصمیم گیری می کنند، چندان رضایت بخش نیست. بنابراین گلمن اقدام به تاسیس کنسرسیوم تحقیقات هوش هیجانی در سازمان ها کرد. تسهیل پژوهش در مورد هوش اجتماعی کارکنان مهم ترین ماموریت این موسسه بود.

این روانشناس برجسته در ارتباط با زندگی خانوادگی خود اینطور می نویسد: «من به این نتیجه رسیده ام که در طول زمان، زندگی شخصی و خانوادگی اهمیت بیشتری برایم پیدا کرده است. بخصوص اینکه در سال هایی که مشغول تحقیق، تالیف و تدریس بوده ام، زمان کمی را با آنها گذرانده ام و صرفاً در خانه بوده ام. اگرچه امور فوق برای من اهمیت بسیار زیادی دارد، اما به مرور به این حقیقت پی برده ام که کارها و افراد دیگری اسباب رضایت درونی من را فراهم می کنند.»

دنیل اکنون بخش قابل توجهی از زمان خود را با همسر و نوه های خود می گذراند و از بودن در کنار آنها لذت می برد. وی تاکید می کند که «لذت های ساده زندگی مانند قدم زدن در پارک، بازی با نوه ها و بودن با دوستان و آشنایان برای من از بلندپروازی ها و افتخارات علمی و حرفه ای لذت بخش تر هستند.»

منابع

مقاله علمی و آموزشی «دنیل گلمن کیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا