مخترع کامپیوتر کیست؟

می توان استدلال کرد، چرتکه یا هم نسل های او مانند خط کش محاسبه (که در سال 1622 توسط ویلیام اوترد اختراع شد)، از اولین کامپیوترها می باشند. اما اولین کامپیوتر شبیه به دستگاه های مدرن امروزی، در بین سال های 1833 تا 1871 توسط ریاضیدان بریتانیایی «چارلز بابیج» تصور و طراحی شده است.

کلمه ی کامپیوتر قبل از طرح بابیج در زبان انگلیسی وجود داشت و به شخصی گفته می شد که کار او محاسبه کردن و درج نتیجه در جداول بود. از این نتایج برای کارهای دقیقی مانند راه اندازی توپخانه (مسیر شلیک توپ های جنگی) و یا محاسبه مالیات استفاده می شد.

پروژه عظیم اختراع کامپیوتر در وهله اول از بابیج الهام گرفته شد و همانطور که حدس می زنید، پروژه ساده ای نبوده است. شما می توانید با ایده ی ساخت کامپیوتر بیشتر آشنا شوید؛ پس ادامه دهید.

ناپلئون بناپارت در سال 1790 دستور شروع پروژه ای را داد تا یک وسیله جایگزین برای اندازه گیری از سیستم قدیمی امپریال (دستگاه امپراطوری یا Imperial System) به سیستم جدید متریک ساخته شود. به مدت 10 سال تعداد زیادی کامپیوترهای انسانی (افرادی که کارشان انجام محاسبات بود) تبدیل های لازم را انجام می دادند و جداول را کامل می کردند؛ با این حال بناپارت هرگز این جداول را منتشر نکرد و آنها را بلااستفاده در فرهنگستان علوم پاریس نگه داشت. در سال 1819 بابیج از پاریس دیدن کرد و صفحه به صفحه جداول منتشر نشده را مشاهده نمود. او شگفت زده شده بود و به راهی فکر می کرد تا چنین جداولی سریع تر و با نیروی انسانی کمتری تهیه شوند و همچنین اشتباهات نیز کمتر گردد. او به بسیاری از امکانات تولید شده توسط انقلاب صنعتی فکر می کرد که اگر مخترعان خلاق و کوشا می توانند دستگاه پنبه زنی و لوکوموتیو بخار بسازند، پس چرا نتوان یک دستگاه محاسبات داشت؟

بابیج به انگلستان برگشت و تصمیم به ساخت چنین دستگاهی گرفت. اولین رویای او ماشین تفاضلی نامیده شد تا بر اساس روش تفاضل محدود (FDM) برای تخمین راه حل معادلات دیفرانسیل کار کند. او در سال 1824 با بودجه ای که دولت در اختیار او قرار داد، 8 سال را صرف تکمیل ایده خود کرد. اما رویای بابیج در اینجا ختم به خیر نشد!

برخی از افراد ممکن است دلسرد و ناراحت شوند و دیگر ادامه ندهند، اما بابیج چنین شخصی نبود. در عوض او به ایده ای بزرگتر به نام «ماشین تحلیلی» فکر می کرد. ماشین تحلیلی نوع جدیدی از کامپیوتر مکانیکی بود که می توانست محاسبات پیچیده ریاضی را انجام دهد. قطعات اساسی ماشین تحلیلی شبیه به اجزای کامپیوترهای امروزی بود. دو مورد از مهم ترین بخش های ماشین تحلیلی، واحد مرکزی پردازش یا CPU و حافظه بودند. البته در زمان بابیج، از این عبارات استفاده نمی شد. بابیج، CPU را با نام کارخانه و حافظه را به عنوان انبار می شناخت. او همچنین یک دستگاه خواننده دستورالعمل های ورودی و یک راه برای ثبت نتایج تولید شده توسط کامپیوتر روی کاغذ داشت. بابیج دستگاه خروجی را پرینتر نامید که مقدمه ای برای پرینترهای لیزری و جوهرافشان امروزی محسوب می شوند.

اختراع جدید بابیج تقریباً بطور کامل روی کاغذ و در حدود 5000 صفحه نوشته شده بود؛ و اگرچه موفق به ساخت ماشین تحلیلی نشد، اما او یک چشم انداز روشن در مورد کارکرد کامپیوتر باقی گذاشت. ایده ای که از تکنولوژی بکار رفته در دستگاه بافندگی نساجی قرض گرفته شده بود. ماشین بافندگی در سال های 1804 و 1805 تا آنجا توسعه یافت که امکان ایجاد خودکار انواع الگوها روی پارچه، با استفاده از اطلاعات ثبت شده در کارت های پانچ (کارت های سوراخ دار) انجام می شد.

متاسفانه تکنولوژی روز نمی توانست طراحی های بلندپروازانه بابیج را پشتیبانی کند. به همین سبب تا سال 1991 ایده های خاص او به کامپیوتر تبدیل نشد. بابیج در سال 1871 فوت نمود، اما ماشین تفاضلی با اطلاعات و طراحی دقیق بابیج در سال 1991 ساخته شد.

بدون شک اولین کامپیوتر و پیش مقدمه ی کامپیوترهای مدرن امروز از چارلز بابیج نشات گرفته است؛ و اما شما پیش مقدمه ی کدام تکنولوژی آینده خواهید بود؟

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «مخترع کامپیوتر کیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقالات وب سایت HowStuffWorks به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا