هموروئید یا بواسیر چیست؟

هموروئیدها قسمتی از مقعد هستند. آنها لایه هایی هستند که در مقابل عبور مدفوع از پوست مقعد محافظت می کنند. اغلب هموروئیدها مشکلی ندارند، اما اگر دچار تورم، خونریزی یا بیرون زدگی شوند، مشکل به وجود می آورند.

هموروئید در اثر کشیدگی و التهاب رگ های خونی ناحیه اطراف مقعد به وجود می آید. این عامل کشیدگی و فشار می تواند ناشی از یبوست یا عادت های اشتباه در طول زندگی باشد.

پزشکان برای بیماری هموروئید دو نوع مختلف را در نظر می گیرند که هر کدام علائم و نشانه های خاص خود را دارد و روش های درمان هر یک هم متفاوت است. در این مقاله شما می توانید با نکات مهم بیماری هموروئید یا بواسیر بطور خلاصه آشنا شوید.

بیماری هموروئید به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم بندی می شود. ممکن است با افزایش فشار ناشی از بارداری، چاقی، بلند کردن اجسام سنگین و فشار مزمن برای ایجاد حرکت دستگاه گوارش این مشکل ایجاد شود.

علائم هموروئید

اگرچه بسیاری از مردم هموروئید دارند، اما همه آنها علائم بیماری را ندارند. اولین مشخصه اصلی هموروئید داخلی خونریزی است که در اثر اجابت مزاج شروع می شود و رنگ آن قرمز روشن است. مدفوع خونی هم از دیگر علائم هموروئید داخلی است.

نکته دیگر اینکه در داخل کانال مقعد پایانه ها و گیرنده های عصبی بسیار کمی وجود دارد به همین دلیل بسیاری از بیمارانی که به این وضعیت دچار می شوند با درد زیادی روبرو نیستند، ولی ممکن است با خارش و خونریزی مواجه گردند.

همچنین یکی دیگر از علائم هموروئید داخلی احساس اجابت مزاج ناقص است که فرد با وجود دفع مدفوع باز هم احساس می کند که نیاز به دفع دارد.

هموروئیدهای خارجی مثل توده هایی در نزدیک مقعد هستند که می توانند در فرد ایجاد درد کنند. این توده ها در اثر لخته خون ایجاد می شوند و رنگ بنفش – آبی پیدا می کنند. در هموروئید خارجی رگ های قسمت بیرونی کانال مقعد دچار کشیدگی و التهاب می شوند و در بیشتر موارد بیرون زدگی های گوشتی در اطراف کانال مقعد قابل مشاهده است. به همین دلیل هم به آن هموروئید خارجی گفته می شود.

از آنجایی که در قسمت بیرونی کانال مقعد گیرنده های عصبی فراوانی وجود دارد. در چنین وضعیتی بیمار با درد بسیاری شدیدی روبرو می شود و شدت خونریزی هم معمولاً بالا است. این درد و خونریزی پس از دفع مدفوع به شدت افزایش می یابد. از آنجایی که خونریزی ممکن است نشانه سرطان روده باشد، فرد قبل از درمان هموروئید باید کولونوسکوپی شود.

کولونوسکوپی راه تشخیصی است. اگر در خانواده سابقه سرطان دارید، بالای 50 سال سن دارید، یا هر گونه علائم عوامل خطر را دارید، از طریق این آزمایش می توان سرطان روده را در مراحل اولیه تشخیص داد. برای کولونوسکوپی نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست.

تعداد کمی از افراد بعد از این دچار بی اختیاری موقتی در دفع مدفوع و گاز معده می شوند.

درمان های خانگی

چند راه برای درمان هموروئید وجود دارد. بهترین راه، برطرف کردن علائم است تا هموروئید مشکل ساز نشود. برای این کار می توانید:

  • چند بار در روز و هر بار به مدت 10 دقیقه، درون وان آب گرم بنشینید.
  • برای کاهش تورم از کمپرس سرد استفاده کنید.
  • از خوردن مواد غذایی که سبب یبوست می شوند، خودداری کنید تا حرکات دستگاه گوارشی طبیعی باشد و دچار مشکل نشوید. به رژیم غذایی خود فیبر اضافه کنید و مایعات بیشتری مصرف نمایید.
  • مدت زمان کمتری در دستشویی بمانید.
  • اگر نیاز به اجابت مزاج دارید، حتماً در همان لحظه این کار را انجام دهید.

سلامتی شما آرزوی ما است.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «هموروئید یا بواسیر چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا