پلونیوم 210 با بدن قربانی چه می کند؟

این ماده رادیواکتیو قادر به تولید پرتوهای گاما نیست و به عبارت دیگر حتی نمی تواند از ضخامت یک کاغذ نیز پرتوهای خود را عبور بدهد؛ پلونیوم 210 زمانی چهره مرگبار خود را نشان می دهد که از راه های گوناگون وارد بدن قربانی شده باشد. این ماده پرتوهای آلفا را از خود ساطع می کند که مسافت های کوتاه را طی کرده و انرژی زیادی دارند.

خطرات آلودگی به مواد رادیواکتیو نیز مانند دیگر مواد سمی به دوز مصرف آنها بستگی داشته هر چقدر بیشتر باشد شانس زنده ماندن فرد کمتر خواهد شد. حدود 90 درصد از پلونیوم خورده شده توسط فرد از راه مدفوع دفع شده و تنها 10 درصد آن از طریق جریان خون، خود را به طحال، کلیه ها، مغز استخوان و کبد قربانی می رساند و در دوزهای بالا (کمتر از یک میکروگرم) شرایطی را در بدن ایجاد می کند که به گفته کارشناسان مشابه مراحل نهایی ابتلا به سرطان است.

پرتوهای آلفایی که توسط ذرات پلونیوم منتشر می شوند، به تخریب کبد و کلیه ها، ایحاد سردردهای شَدید و ضعف جسمانی در فرد منجر خواهند شد. مسمومیت حاد می تواند طی چند روز تا چند هفته فرد را از پا درآورد. مسمومیت با دوزهای پایین تر که طی پروژه منتهن یا حین نشتی این ماده رخ داده، در تعدادی از موارد با ابتلا به لوسمی (سرطان خون) به دلیل جهش های ژنتیکی ناشی از پرتوهای آلفا همراه بوده است.

محققان یکی از علل ابتلا به سرطان در سیگاری ها را نیز وجود پلونیوم در نیکوتین می دانند.

ترور الکساندر لیتویننکو (Alexander Litvinenko) با پلونیوم 210

ترور الکساندر لیتویننکو، جاسوس سابق روس که از بریتانیا پناهندگی سیاسی دریافت کرده و ساکن این کشور بود، به یکی از جنجالی ترین ترورهای قرن اخیر تبدیل شد. لیتویننکو در 22 سالگی به «کا.گ.ب» پیوست و به یکی از اعضای فعال بخش ضد جاسوسی و مبارزه با جرائم سازمان یافته آن تبدیل شد. طی سال های بعد به عنوان یکی از اعضای ارشد این گروه، محافظت از بوریس برزووسکی (تاجر شناخته شده روس که مقامی دولتی داشت) به او سپرده و در نهایت به ترور موفق لیتویننکو منجر شد.

افشاگری او و همکارانش و اعلام اینکه پوتین از آنها خواسته برزووسکی را ترور کنند، به اخراج لیتویننکو از کا.گ.ب و زندانی شدن او انجامید. لیتویننکو پس از پناهندگی در بریتانیا به یکی از منتقدان سرسخت پوتین تبدیل شد. او همزمان با آنا پولیتکوفسکایا، روزنامه نگار و فعال حقوق بشر اهل روسیه همکاری می کرد که در اکتبر 2006 با شلیک گلوله به سرش کشته شد.

لیتویننکو اما سرنوشت دردناک تری داشت. او روز اول نوامبر همان سال پس از ملاقات با دو تن از همکاران سابقش در کا.گ.ب به شدت بیمار شد و پس از 21 روز دست و پنجه نرم کردن با مرگ، درگذشت. بررسی های دولت بریتانیا ترور او بوسیله پلونیوم 210 را تایید می کرد. کالبدشکافی نشان می داد لیتویننکو بوسیله دوز بالایی از پلونیوم 210 مسموم شده است. او پس از دیدار با همکارانش که احتمالاً او را با چای آلوده مسموم کرده بودند، دچار اسهال و استفراغ شَدید، ضعف جسمانی و ناتوانی در حرکت شده بود و در نهایت 21 روز بعد با از کار افتادن قلبش جان خود را از دست داد.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «پلونیوم 210 با بدن قربانی چه می کند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله محبوبه حمیدی در مجله دانشمند، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا