اندروید از کجا آمده و به چه سویی حرکت می کند؟

یک دهه از زمانی که گوگل اعلام کرد قصد دارد وارد دنیای تلفن های هوشمند شود، گذشت. 10 سال پیش در چنین روزهایی این شرکت بزرگ با موتور جستجویش شناخته می شد، اعلام کرد مدتی است که روی سیستم عاملی کار می کنند که اندروید (Android) نام دارد و به زودی قرار است در همکاری با شرکت های بزرگ ساخت تلفن های همراه این سیستم عامل را به بازار عرضه کند.

امروز در سال 2018 بیش از دو میلیارد دستگاه از سیستم عامل اندروید استفاده می کنند و سیستم عامل موبایلی گوگل به پُر کاربردترین سیستم موجود تبدیل شد. 10 سال پیش شرکت گوگل تلاش کرد سیستم عاملی با نماد موجودی سبز را به بازار عرضه کند تا محبوب ترین سیستم عامل موبایلی یعنی iOS را به چالش بکشد.

انقلابی در سیستم عامل موبایلی

اولین گوشی با سیستم عامل اندروید از سوی شرکت تایوانی HTC به بازار عرضه شد. اولین گوشی که با همکاری گوگل به بازار عرضه شد، اچ تی سی تی – موبایل جی 1 نام داشت. این گوشی از کیبورد کشویی سخت افزاری بهره مند بود. طراحی این محصول برای سال 2008 انقلابی در صنعت گوشی های هوشمند به حساب می آمد اما امروز وقتی به ویدئوهای این محصول نگاه می کنیم، طراحی آن مناسب سال 2018 نیست. علاوه بر این، سیستم عامل تازه متولد شده، میزبان تعداد کمی اپیلیکشن مناسب بود. معرفی این محصول هم مانند خودش، به مراسمی عجیب و غریب تبدیل شد.

زمانی که لری پیج، مدیر گوگل با اسکیت روی صحنه ظاهر شد تا درباره اندروید صحبت کند. آن روزها بسیاری در وب سایت ها و رسانه های مرتبط با فناوری از G1 به عنوان اولین گوشی ضد آیفون نام بردند.

بر اساس آمار منتشر شده در سال 2016 مشخص شد از هر 10 گوشی هوشمند، 9 دستگاه به قوت سیستم عامل اندروید فعال می شوند. همچنین گوگل در سال 2017 آمار خیره کننده دو میلیارد دستگاه با استفاده از سیستم عامل اندروید را اعلام کرد. نه تنها اندروید موفق شد رکورد سیستم عامل پُر مصرف در دنیای موبایل را بشکند که توانست از ویندوز به عنوان پُر طرفدارترین سیستم عامل جهان پیشی بگیرد.

در کوتاه مدت این شرکت نسبت به نقاط ضعف موجود واکنش در خوری نشان نداد. تا آنکه اولین حرکت انقلابی گوگل در مورد سیستم عامل همراهش در سال 2015 انجام شد.

در این سال، طراحی اندروید به صورت کلی تغییر کرد و زبان طراحی جدید متریال نامیده شد. این طراحی نخستین بار در اندروید 5 با نام آب نبات چوبی (لولی پاپ) بکار گرفته شد. کاربران با استفاده از آن، گمان می کردند که با سیستم عاملی جدید روبرو شده اند.

اندروید حرکت آهسته ای داشت و از سیستم عاملی بازیگوشانه به محصولی قابل اعتماد تبدیل شد و امروزه در دنیای فناوری اندروید به عنوان برندی قدرتمند شناخته می شود.

سیر تکامل اندروید

فوریه سال 2008 زمانی بود که نسخه اول اندروید به بازار عرضه شد. برای ورود نسخه دوم، حدود یکسال زمان لازم بود. آوریل سال 2009 زمانی بود که این شرکت نسخه 1.5 را با نام کاپ کیک به بازار عرضه کرد.

کاپ کیک

در نسخه کاپ کیک (Cupcake)، کاربران با سرچ باکس جهانی آشنا شدند که روی صفحه نمایش قرار گرفته بود. نتایج جستجوی این سرچ باکس تنها به دنیای وب محدود می شد. فروشگاه اندروید با نام تجاری اندروید مارکت هم در این نسخه اصلاح شد و اپلیکیشن ها به تفکیک موضوع در فروشگاه قرار گرفتند.

دونات

گوگل برای ارتقای سیستم عامل خود به نسخه 2 بسیار محتاط بود. از این رو سپتامبر سال 2009 نسخه 1.6 را با نام دونات (Donut) منتشر کرد. این بار سیستم عامل متن باز گوگل میزبان کیبورد مجازی روی صفحه شد. دونات برای اولین بار امکان استفاده از ویجت ها و فولدرسازی را در خود داشت. دونات یک ماه مهمان گوشی های هوشمند اندرویدی بود و اکتبر 2009، اندروید شیرینی خامه ای (Eclair) منتشر شد. تمرکز این نسخه برای استفاده روی تبلت ها بود. چرا که امکان استفاده از چند کاربر هم در آن تعبیه شد. امکان جستجو در این نسخه بهبود یافت و کاربران با استفاده از امکان جستجو می توانستند در میان پیام های متنی و تصویری هم نتایجی را بدست آوردند.

ژانویه 2010 یعنی فقط چند ماه بعد نسخه دو اندروید به 2.1 ارتقاء پیدا کرد. گوگل با انتشار این نسخه سنت شکنی کرده و نام سیستم عامل خود را تغییر نداد. لایو والپیپر یا همان تصویر زمینه متحرک از این نسخه به اندروید اضافه شد و علاوه بر آن امکان ایجاد چند صفحه خانگی هم در بروزرسانی گنجانده شد.

فوریو

کم کم اندروید به عنوان سیستم عامل در میان کاربران عمومی شناخته می شود. اندروید فوریو (ماست یخ زده یا Froyo) از فلش هم پشتیبانی می کرد. ضعفی که استیو جابز در مورد آیفون حاضر به پذیرش آن نبود و در برابر این امکان و آمدنش به آیفون ایستادگی می کرد. اندرویدهای 2.3 با نام نان زنجبیلی (Gingerbread) و 3 با عنوان کندوی عسل (Honeycomb) توانستند مورد توجه شرکت های بزرگی چون سامسونگ، اچ تی سی و ال جی قرار بگیرند اما با ورود نسخه چهارم اوضاع فرق کرد و انقلابی در این زمینه ایجاد شد.

Ice Cream Sandwich

اندروید Ice Cream Sandwich بیشترین میزان تغییرات را در خود داشت. تغییراتی که منجر به ایجاد تحول در زمینه سخت افزاری هم شد. پشتیبانی از دکمه های مجازی در همین راستا صورت گرفت. امکان مسدود کردن اپلیکیشن هایی که در پس زمینه فعال بودند و امکان تصویربرداری با کیفیت 1080، این امکان را به سازندگان می داد که با اندروید به دنیای پرچمداران سفر کنند. این روند در نسخه 4.1 یا همان آب نبات ژله ای (Jelly Bean) هم تکرار شد. چرا که در این نسخه فهرست بلند و بالایی از تغییرات قابل مشاهده بود.

اکتبر سال 2013 نامی آشنا به عنوان پسوند نام اندروید برای این سیستم عامل انتخاب شد؛ کیت کت (KitKat) نامی بود که یادآور می شد این سیستم عامل فراتر از برندهای ساخت موبایل حرکت می کند و به رقیبی جدی و غیر قابل انکار برای iOS تبدیل می شود.

دستگاه های ساخت گوگل با عنوان نکسوس، همزمان با انتشار کیت کت، در دسترس طرفداران قرار گرفتند. با استفاده از این گوشی ها بود که کاربران می توانستند لذت استفاده از اندروید خالص را تجربه کنند. استفاده از رم سیستم که به عنوان نقطه ضعف اندروید شناخته می شد در این نسخه بهبود پیدا کرد.

افزایش فاصله انتشار نسخه های متنوع اندروید نشان از ثبات سیستم عاملی داشت که پله های ترقی و پیشرفت را به سرعت طی کرد و به نام شناخته شده تبدیل شد. از این رو از اکتبر 2013 تا اکتبر 2014 زمان لازم بود که کیت کت به آب نبات چوبی (Lollipop) تبدیل شود.

از این نسخه بود که طراحی متریال به اندروید آمد. امکاناتی برای صرفه جویی در مصرف باتری از این نسخه به اندروید اضافه شد. این امکان هم تراز مصرف بهینه رم، اهمیت داشت.

مارشملو

اکتبر 2015 با رونمایی از اندروید مارشملو (Marshmallow) و بررسی مشخصات این سیستم، کارشناسان به این نتیجه رسیدند که زمان تحول بزرگ در عرصه سخت افزاری فرا رسیده است. یو اس بی تایپ – سی (USB Type-C) و امکان پخش ویدئوهایی با کیفیت 4K نشان دهنده تمایل گوگل برای ارتقای سخت افزار بود. شیرینی بادامی (Nougat) و اورئو (Oreo) تداوم مسیر آغاز شده از سوی گوگل بودند.

فن آخر گوگل

گوگل در مارس 2018 جدیدترین نسخه اندروید را با نام اندروید پای یا کیک اندروید منتشر کرد. این نسخه ویژگی مهمی داشت. ابزاری برای مقابله با اعتیاد به گوشی های هوشمند که به عنوان یکی از معضلات امروزی شناخته می شود. این امکان بعدها در iOS 12 هم بکار گرفته شد.

پشتیبانی از دستورهای حرکتی و فناوری ناچ هم از دیگر ویژگی های این نسخه اندروید بود. دو ویژگی که در سال 2017 از سوی اپل در آیفون X هم بکار گرفته شدند. اندروید پای تحول و انقلاب در این سیستم عامل محسوب نمی شود اما تلاشی برای هرچه مدرن تر ساختن این محصول گوگل است. هماهنگی میان ابزارهای موجود، تلاشی است برای ساختن فصل تازه اندروید.

آینده اندروید

اگرچه از زمان معرفی اندروید تا امروز این سیستم عامل تحولات و انقلاب های فراوانی را به خود دیده است اما هنوز هم تردیدی وجود ندارد که این سیستم امکان بهتر شدن دارد. البته سیستم عامل اندروید، با وجود همه محاسنی که طرفدارانش برای آن بر می شمرند، نسبت به iOS رقیب دیگرش نقصی بزرگ دارد. از آنجا که گوگل، اندروید را برای سخت افزارهای متنوع تولید می کند، بعضی گوشی های هوشمند همچنان از نسخه های قدیمی استفاده کرده و امکان بروزرسانی را نمی یابند. همین مسئله باعث می شود بسیاری از کاربران نتوانند از ویژگی های جدید بهره مند شوند و از برخی از قابلیت های تکنولوژی روز جا بمانند.

در سال 2017 گوگل پروژه تِربل را معرفی کرد. پروژه ای که بر اساس آن قرار شد بروزرسانی های سیستم عامل به صورت منظم و دقیق تری انجام شود و از این طریق، کاربران این سیستم عامل، با سهولت بیشتری به امکانات بروز شده تکنولوژی مورد استفاده خود دسترسی پیدا کنند.

اگرچه رویای بروز شدن اندروید و برطرف شدن مشکلات امروزی اش هنوز صد درصد محقق نشده، اما با وجود اقداماتی از این دست می توان امیدوار بود که اندروید تا 10 سال آینده دوران با شکوه و رو به رشدی را سپری کند و در برابر رقیبان امروزی اش، با قدرت بیشتری از قابلیت های خود دفاع کند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «اندروید از کجا آمده و به چه سویی حرکت می کند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله امید کرات در مجله دانستنیها، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا