دلایل خونریزی مقعدی چیست؟
خونریزی مقعدی ممکن است در اثر بیماری های زیر ایجاد شده باشد:
- هموروئید (بواسیر)
- شکاف مقعدی
- آبسه مقعدی
- بیماری های التهابی روده
- زخم
- پولیپ های بزرگ
- سرطان روده و مقعد
اگرچه خونریزی مقعدی امر بسیار شایعی است، اما تنها یک سوم از بیماران مبتلا به آن، تحت درمان قرار می گیرند. علائم ابتلا به این بیماری معمولاً به سرعت پیشروی می کنند، با این حال اغلب موارد این بیماری قابل درمان است و چندان جدی نیست. در برخی موارد خونریزی مقعدی ممکن است علامت ابتلا به بیماری های جدی تر مانند سرطان کولورکتال باشد. در این مقاله شما می توانید با دلایل خونریزی مقعدی آشنا شوید.
هموروئید، شایع ترین دلیل خونریزی مقعدی
هموروئید، تورم رگ های داخلی یا خارجی مقعد می باشد که توده نیز خوانده می شود و به دلیل یبوست مزمن، بارداری، مشاغل خاص که در آنها اشیای سنگین جابجا می شود و یا چاقی ایجاد می شود. درمان هموروئید با مشخص شدن دلایل بروز هموروئید امکان پذیر خواهد بود.
گاهی وقت ها برای درمان هموروئید لازم است جراحی انجام شود که شامل موارد زیر می باشد:
- بستن رگ: در این روش یک بند لاستیکی در اطراف هموروئید بسته می شود و توده هموروئید را در خود جمع می کند، به این ترتیب بعد از مدتی این توده خشک می شود.
- اسکلروتراپی: تزریق محلول شیمیایی در اطراف رگ های خونی باعث می شود هموروئید کوچکتر شود.
- لیزر: اشعه نازک و دقیق لیزر برای سوزاندن و کوچک کردن هموروئید استفاده می شود.
- بستن سرخرگ هموروئید: با استفاده از ابزار کاوشگر داپلر، محل دقیق رگ های خونی هموروئید شناسایی و بسته می شود تا پس از مدتی کوچک شوند.
- درمان افتادگی هموروئید: در این روش درمانی، هموروئید که از کانال مقعدی و از جای اصلی اش خارج شده، در محل اصلی خود قرار خواهد گرفت.
- هموروئید کتومی: این روش جراحی به منظور خارج کردن هموروئید انجام می شود.
شکاف مقعدی
شکاف مقعدی، شکاف یا پارگی در لایه داخلی مقعد می باشد که خونریزی و درد همراه با سوزش پس از دفع مدفوع ایجاد می کند. دلیل اصلی آن دفع مدفوع سفت است. درد ناشی از شکاف مقعدی بوسیله انقباض عضلات اسفنکتری مقعد ایجاد می شود. در نتیجه آسیب و پارگی ایجاد شده، خونریزی اتفاق می افتد. ممکن است شکاف مقعدی با هموروئید اشتباه گرفته شود.
شکاف مقعدی معمولاً خودبخود برطرف می شود اما در صورتی که برطرف نشد، می توان با استفاده از پماد، درد عضله مقعد را تسکین داد. شاید لازم باشد برای درمان شکاف مقعد، پیشگیری از بروز مجدد، پیشگیری از انقباض شَدید عضلات اسفنکتری و درمان پارگی، جراحی انجام شود.
آبسه مقعدی
غدد کوچکی در مقعد وجود دارند که به دفع مدفوع کمک می کنند. عفونت باعث می شود یکی از این غدد مسدود شده و در نتیجه چرک و عفونت باعث ایجاد آبسه مقعدی خواهند شد. با بیهوشی موضعی، می توان این آبسه را از مقعد بیمار خارج کرد.
فیستول
فیستول مقعدی در نتیجه عفونت اطراف مقعد ایجاد می شود. فیستول، محل اتصال دو فضای مقعدی است که یا در فضای بین سوراخ مقعد ایجاد شده و یا مقعد و پوست اطراف سوراخ مقعد را به یکدیگر متصل می کند. فیستول در ابتدا با بروز عفونت غدد موجود در سوراخ مقعد ایجاد می شود. برای درمان فیستول لازم است جراحی انجام شود. برخی انواع فیستول های مقعد به دلایلی مانند بیماری های التهابی روده، سل یا پرتو درمانی ایجاد می شود، اما برخی دیگر در اثر عمل جراحی در مقعد بروز می کنند.
دیورتیکولیت و دیورتیکولوز
دیورتیکولوز هنگامی بروز می کند که در ضعیف ترین بخش های لایه داخلی روده، کیسه هایی ایجاد شده و از دیواره روده و در واقع بخش انتهایی روده بزرگ خارج شده و بیرون بزند. دیورتیکول غالباً در افراد سالخورده که کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی انجام داده اند، بروز می کند.
دیورتیکولوز یک بیماری بدون خطر است، اما ممکن است در اثر آن خونریزی، عفونت و مسائل دیگر ایجاد شود. بروز دیورتیکول معمولاً بدون علامت است؛ مگر اینکه مسدود یا عفونی شود. علائم بروز دیورتیکول عبارتند از درد شکم، تب و تغییرات ناگهانی در عادت های دفع مدفوع.
بیماری التهابی روده
بیماری التهابی روده، التهاب روده کوچک یا بزرگ می باشد. دو نوع بیماری التهابی روده وجود دارد. یک نوع آن بیماری کرون است که التهاب در تمام نواحی دستگاه گوارش بروز می کند. نوع دیگر بیماری التهابی روده، التهاب روده بزرگ (کولیت) است. اما انواع دیگری از کولیت نیز وجود دارند که عبارتند از:
- کولیت عفونی: که به دلیل عفونت روده بزرگ ایجاد می شود.
- کولیت ایسکمیک: در نتیجه ذخیره خونی کم در روده ایجاد می شود.
- کولیت پرتو درمانی: در اثر پرتو درمانی خصوصاً پرتو درمانی پروستات، مقعد و یا سرطان زنان ایجاد می شود.
- کولیت اولسراتیو: در اثر زخم های موجود در روده بزرگ بروز می کند.
علائم ابتلا به بیماری التهابی روده عبارتند از:
- تب
- خونریزی مقعدی
- اسهال
- درد یا انقباض شکم
- مسدود شدن روده ها
درمان بیماری التهابی روده بسیار مهم است و نیازمند رعایت رژیم غذایی خاص یا مصرف دارو (به منظور کاهش التهاب) یا جراحی است.
بیماری اولسر
اولسر، زخم هایی است که در لایه داخلی شکم یا اولین بخش روده کوچک (دوازدهه) به دلیل عدم تعادل در مایعات سیستم گوارش بروز می کند. در حالی که درد شکم شایع ترین علامت ابتلا به اولسر می باشد، بسیاری از موارد اولسر بدون هیچ علامت مشخصی بروز می کنند.
اولسرهایی که خونریزی در داخل سیستم گوارشی را به دنبال دارند، ممکن است باعث ایجاد مدفوع سیاه رنگ قیر مانند شوند.
لازم است خونریزی مقعدی فوراً به پزشک گزارش شود. پزشک توصیه خواهد کرد که جهت مشخص شدن علت خونریزی، معاینات مقعدی یا آزمایشاتی مانند کولونوسکوپی انجام شود. سلامتی شما آرزوی ما است.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «دلایل خونریزی مقعدی چیست؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله Cleveland Clinic ترجمه شده توسط مجله سلام سلامت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.