ریموند ساموئل تاملینسون: مخترع ایمیل
ریموند ساموئل تاملینسون 23 آوریل 1941 در شهر نیویورک آمریکا چشم به جهان گشود. بعد از اتمام دوران دبیرستان در یک مدرسه دولتی، وارد کالج موسسه پلی تکنیک رنسلیر (RPI) شد و درجه لیسانس خود در رشته مهندسی برق را از قدیمی ترین انستیتوی تحقیقات تکنولوژی دریافت کرد. وی در سال 1963 به استخدام شرکت IBM درآمد و دو سال بعد از استخدامش برای دریافت مدرک کارشناسی ارشد برق به موسسه فناوری ماساچوست (MIT) رفت.
ریموند ساموئل تاملینسون اگرچه در محل کار برنامه نویسی خبره و نام آشنا بود اما به معنای واقعی کلمه مانند هر مرد دیگری، زندگی عادی خودش را داشت. دوستان و همکارانش او را مردی آرام و متواضع و البته بسیار شوخ طبع می دانستند. تاملینسون بعد از دریافت مدرک کارشناسی ارشد، به خاطر حقوق و مزایای بیشتر به شرکت تحقیقات و توسعه تکنولوژی بولت بارانک و نیومن که اختصاراً BBN نامیده می شود رفت. BBN هم اکنون واحد تحقیقات و تولید شرکت ریتون، بزرگترین کارخانه تولید تسلیحات نظامی در جهان است.
در آن زمان سیستم های کامپیوتری منحصراً در شرکت های تحقیقاتی و واحدهای نظامی یافت می شد و کاربرد کامپیوترها بسیار تخصصی تر و نیازمند مهارت های متنوع و ویژه بود. همچنین تعدادشان بقدری کم بود که گاهی اوقات از یک کامپیوتر شاید تا 10 نفر استفاده می کردند. شرکت BBN نیز با تمام امکاناتش، از این قاعده مستثنی نبود. اینترنت به معنای واقعی کلمه وجود نداشت، در شرکت ها کامپیوترهای مختلف تحت شبکه ای که توسط ایالات متحده طراحی شده بود به یکدیگر متصل بودند. این شبکه آرپانت (ARPANET) مخفف سازمان پروژه های تحقیقاتی پیشرفته شبکه نام داشت. آرپانت اولین شبکه انتقال داده در جهان بود که بعدها تبدیل به شبکه جهانی اینترنت شد.
روزانه چندین میلیون ایمیل یا پست الکترونیکی در سراسر جهان ارسال می گردد، تا برقراری ارتباط بین انسان ها را در سراسر جهان راحت تر کند. اما کمتر کسی از داستانی که پشت این فناوری ارزشمند نهفته باخبر است و از چگونگی اختراع آن آگاهی دارد. در این مقاله شما می توانید با داستان ریموند ساموئل تاملینسون، مخترع ایمیل آشنا شوید.
روزی که ایمیل متولد شد.
در آن موقع که چند نفر کارمند دارای یک سیستم کامپیوتری بودند، معمولاً برای ارتباط تمام کاربران یک سیستم، برای یکدیگر در آن سیستم پیام می گذاشتند. این پیام ها از یک مهندس به مهندس دیگر در داخل یک سیستم کامپیوتر انجام می گرفت. اواخر سال 1971 بود که ریموند ساموئل تاملینسون تصمیم گرفت روی یک محیط انتقال پیام تحت شبکه آرپانت کار کند. تا آن زمان برخی کاربران می توانستند بطور محدود پیام هایی تحت شبکه از کامپیوتری به کامپیوتر دیگر ارسال کنند؛ اما اینطور نبود که یک محیط اختصاصی برای این کار وجود داشته باشد. پیام ها محدود و روش کار کمی پیچیده بود.
ری تاملینسون درباره اولین ایمیل ارسالی خودش می گوید: «چیز خاصی نبود! فقط می خواستم یک پیام به یک کامپیوتر که کنار کامپیوتر من بود بفرستم، البته محیطی ایجاد کردم که نامش را صندوق پستی (Mail Box) گذاشتم، بعد سعی کردم با تلفیق محیط های ارسال پیام قبلی و برخی توسعه در آنها، به ماشین بغلی پیامی ارسال کنم. در آن موقع هیچ پیامی به ذهنم نرسید، صرفاً چند حرف بود: QWERTYUIOP»
هیچ انتظاری از یک مرد عادی نبود، فقط دکمه های ردیف اول صفحه کلید را پشت سر هم فشار داده و بدون هیچ تشریفاتی اولین ایمیل کل تاریخ را فرستاد. ولی واقعیت این است که این مرد عادی با تمام تواضع و آرامشش، یک نابغه بود. فورسدیک که یکی از دوستان و همکاران تاملینسون بود، می گوید: «مانند بسیاری از مخترعان دیگر، اختراعی که او به خاطر آن مشهور شده است (ایمیل) در مقایسه با بسیاری از پروژه ها و ایده های ارزشمند دیگرش، بخش بسیار کمی از نبوغ او را آشکار می کند.»
چرا نماد @
شاید برای شما هم سوال باشد نماد @ یا ات ساین که اکنون به عنوان نمادی از دهکده جهانی و فناوری تبدیل شده است، از کجا آمده؟ این سوال از آقای تاملینسون هم پرسیده شد و پاسخش مثل همیشه بود: «دلیل خاصی نداشت، تنها علامتی بود که به نظرم رسید!»
البته پاسخ تاملینسون کاملاً هم صحیح نبود. در واقع @ نماد ارتباط صاحب پیام با سیستم مورد استفاده اش بود. برای مثال یعنی اگر فردی با اسم A از کامپیوتر B پیامی ذخیره می کرد آن را با شکل A@B ذخیره می نمود تا همکاران دیگرش متوجه پیام او در کامپیوتر B شوند. وقتی تاملینسون اولین پیام را فرستاد بین اسم و کامپیوتر خودش از علامت @ استفاده کرد تا فرد پیام گیرنده متوجه فرستنده پیام و ماشینی که فرستنده از آن پیام را فرستاده شود.
خداحافظی تاملینسون
ریموند ساموئل تاملینسون جوایز متعددی در طول عمر خود دریافت کرد. او در لیست 150 مبتکر و ایده پرداز برتر MIT در رده چهارم قرار دارد و جزء مشاهیر فارغ التحصیل موسسه تکنولوژی رنسلیر است. اگرچه اهالی دنیای تکنولوژی او را می شناختند و می شناسند، اما از میان عامه مردم، کمتر کسی ری تاملینسون را می شناخت. دوستانش می گفتند که اگر می خواستند با او ارتباط برقرار کنند آخرین گزینه شان ارسال ایمیل بود، چرا که تاملینسون زیاد ایمیل های خود را چک نمی کرد.
ریموند ساموئل تاملینسون در اثر حمله قلبی در سن 74 سالگی در تاریخ 5 مارس 2016 درگذشت. اکنون بیش از 4 میلیارد ایمیل در جهان وجود دارد و و روزانه بیش از 122 میلیون پست الکترونیکی در جهان ارسال می شود. میراث تاملینسون، یک گام بزرگ به سمت تحقق دهکده جهانی بود. میراثی که ماندگار خواهد بود.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «ریموند ساموئل تاملینسون: مخترع ایمیل»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله بابک عباس زاده در مجله دانشمند، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.