روانشناسی چشم ها
یکی از مباحث پرآوازه و نوظهور امروز، موسوم به علائم دستیابی دیداری می باشد. شیوه ای که ما را قادر می سازد با مشاهده حرکات چشم ها به نحوه اندیشیدن افراد پی ببریم. مبنای این علم بر پایه ارتباط تنگاتنگ چشم و ذهن بوده و آنکه افراد با حرکت دادن چشم هایشان روند تفکرات باطنی خود را آشکار می سازند.
شما می توانید با یادگیری حرکات چشم، در برقراری ارتباط با دیگران دقت بیشتری داشته باشید.
تشخیص حرکات چشم قدری به تمرین نیاز دارد. برخی افراد حرکات چشم بسیار کند و آرام، مختصر، زیرکانه و یا تعمدی دارند که اغلب اوقات ارزیابی چشم را پیچیده و دشوار می گرداند. حرکات چشم ها نشان دهنده آن است که فرد چگونه می اندیشد؟ آیا وقایع گذشته و یا آینده را در تصور خود می پروراند؟ صدایی را در باطن خود دوباره می شنود و یا صدای جدیدی را در ذهن خود می آفریند؟ در دلش با خود حرف می زند و یا توجهش معطوف با احساساتش می باشد؟
جهت رمزگشایی حرکات چشم ها صورت را به 3 بخش فوقانی، میانی و تحتانی در ذهن خود مجسم کنید. اکنون مجدداً آن 3 بخش را از وسط به 2 بخش چپ و راست تقسیم کنید. حرکت چشم به سمت هر یک از این 6 منطقه را می توان این گونه تفسیر کرد:
بالا: دیداری
وسط: شنیداری
پایین: تکلم و احساسات
سمت چپ مربوط به اطلاعات یادآوری شده و سمت راست مربوط به اطلاعات خلق شده می باشد. به این مفهوم که شخص به منظور دستیابی به مناطق مرتبط با حواس پنجگانه مغز بطور غیر ارادی چشم هایش را به جهات مختلف حرکت می دهد.
- چشم ها بالا و چپ: نیمکره غیر برتر تجسمات فکری – تصویر ذهنی یادآوری شده – دستیابی به خاطرات بصری
- چشم ها بالا و راست: نیمکره برتر تجسمات فکری – تصویر ذهنی خلق شده – قوه مخیله
- چشم ها وسط و چپ: نیمکره غیر برتر پردازش حس شنوایی – دستیابی به خاطرات اصوات – افتراق تن صدا
- چشم ها وسط و راست: نیمکره برتر پردازش حس شنوایی – تجسم اصوات جدید
- چشم ها پایین و چپ: ندای درون – گفتگوی باطنی – ایجاد کلام
- چشم ها پایین و راست: احساسات، حس لامسه و هم احشایی – دستیابی به احساسات، عواطف، احساس سردی و گرمی، درد، فشار، حرکت و جاذبه
- چشم ها مستقیم به سمت روبرو و متسع: دسترسی سریع و آنی به تمام اطلاعات حسی (معمولاً بصری)
کاربردها
1) موثر و مفیدتر بیاندیشید.
از آنجایی که حرکات چشم ها سبب تحریک بخش های متفاوتی از مغز می گردند، بنابراین شما را در اندیشیدن بهتر یاری می کند. برای مثال زمانی که از شما پرسیده شود که آخرین فردی که امروز صبح ملاقات کردید چه کسی بود؟ شما با حرکت دادن چشم ها به سمت بالا و چپ می توانید آن را بهتر به خاطر بیاورید.
2) بدانید چه زمانی باید سکوت کنید.
وقتی که فردی در حین انجام حرکات چشمی می باشد و شما نیز همزمان صحبت می کنید، رشته افکار وی از دست می رود که سبب تاخیر و کندی ارتباط متقابل، سردرگمی و رنجش آن فرد نسبت به شما خواهد شد.
3) حریم شخصی افراد.
افرادی که شیوه تفکرشان وابسته بر اطلاعات بصری می باشد، به حریم شخصی زیادی نیاز دارند. مایلند از شما به اندازه کافی فاصله بگیرند تا بتوانند خیلی خوب شما را مشاهده کنند. چون با نگاه کردن به شما اطلاعات بسیاری را گردآوری می کنند. بنابراین دور از آنها نشسته و یا بایستید. افرادی که احساسی می اندیشند مایلند به حد کافی نزدیک باشند تا با شما تماس جسمی برقرار کنند که این کار را با زدن به بازوهای شما، گرفتن آرنج و یا شانه و دست دادنی که گویی میل به رها کردن دست های شما ندارد بروز می دهند. همچنین افرادی که یادگیری و تفکرات شان وابسته به اطلاعات شنیداری می باشد کمترین توجهی نسبت به وجود شما و حرکات جسمانی شما ندارند زیرا که تمام توجه شان معطوف به جزئیات و صحت اطلاعات مبادله شده و تحلیل آن می گردد. چشم برهم زدن های مکرر و یا حتی بستن چشم ها به مدت چند ثانیه در هنگام بحث و گفتگو پیرامون مسائل پیچیده از ویژگی های اخلاقی آنان می باشد.
4) دروغگو را شناسایی کنید.
هنگامی که مشاهده کردید شخصی در پاسخ به پرسش های شما به بالا و سمت راست چشم می دوزد احتمالاً در فکر فریب و یافتن پاسخ ساختگی می باشد.
به خاطر داشته باشید که حرکات چشم ها در تمام افراد صادق نمی باشد. گاهی اوقات در افراد چپ دست حرکات چشم مذکور معکوس بوده و یا حتی برخی افراد دارای حرکات چشم منحصر به فرد می باشند. بنابراین در استفاده از آن محتاط و میانه رو باشید و هیچگاه به آن به دید یک قانون ثابت ننگرید.
[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]
مقاله علمی و آموزشی «روانشناسی چشم ها»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.
[/toggle]