برندهای ارزشمند خاورمیانه در سال 2014
وب سایت برند فاینانس برای ششمین سال پیاپی فهرستی از 50 برند برتر خاورمیانه از لحاظ ارزش برند را منتشر کرده است. بر اساس این گزارش، برندهای برتر خاورمیانه رشد میانگین 38 درصدی را تجربه کرده اند که باعث شده مجموع ارزش این 50 برند برای اولین بار از مرز 50 میلیارد دلار فراتر برود.
به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، این رشد 38 درصدی در حالی در سال 2014 رقم خورده که این رشد در سال قبل از آن (2013) تنها 5 درصد بوده است. علاوه بر این، رشد 38 درصدی برندهای برتر خاورمیانه در 6 سال گذشته (از شروع انتشار گزارش برند فاینانس) بی سابقه بوده است.
اکثر این 50 برند مربوط به کشورهای امارات متحده عربی و عربستان سعودی است. در سال 2013، هفتاد درصد از مجموع ارزش این 50 برند مربوط به برندهای این دو کشور بوده است. این در حال است که در 2014 این میزان به 77 درصد رسیده است. به نظر می رسد تنش های سیاسی منطقه خلیج فارس تاثیر چندانی بر روند رو به رشد این برندها نداشته است.
اگرچه مجموع ارزش برندهای عربستان و امارات تفاوت قابل ملاحظه ای با یکدیگر نداشته است، اما برندهای اماراتی همواره رتبه بالاتری را در این رده بندی داشته اند. با وجود این، سال 2014، عربستان سعودی برای اولین بار در مجموع در رده اول این رده بندی قرار گرفت. شانزده برند از هر کدام از این دو کشور در فهرست سال 2014 حضور دارند. با وجود این، در سال گذشته میلادی مجموع ارزش شانزده برند اماراتی 19.1 میلیارد دلار و مجموع ارزش 16 برند عربستانی به 19.7 میلیارد دلار رسیده است.
قطر نیز کماکان بالاتر از کویت در رتبه سوم قرار دارد. در سال 2010، مجموع ارزش برندهای کویت تقریباً دو برابر مجموع ارزش برندهای قطری بود. تداوم رشد برندهای عربستان و امارات به همراه موفقیت قابل توجه قطری ها در برندسازی باعث کاهش قابل توجه ارزش برندهای کویتی در این فهرست شده است. بطوریکه هم اکنون برندهای این دو کشور کوچک تنها 8 درصد از مجموع ارزش این 50 برند را به خود اختصاص می دهند.
برندهای مربوط به سایر کشورها نیز در این عرصه توفیق چندانی نداشته اند و نتوانسته اند خود را به عنوان برندهای پیشرو در منطقه خاورمیانه معرفی کنند. سال گذشته چهار برند مصری برای اولین بار در این فهرست ظاهر شدند، اما با توجه به بی ثباتی سیاسی در کشور دو برند از فهرست جدید خارج شدند که سهم مصر را در این فهرست کاهش داد. پیش از این سه برند از کشور بحرین (بانک اهلی یونایتد، باتلکو و البرکا) در این فهرست حضور داشتند، اما در آخرین رده بندی که در سال 2014 منتشر شده است، هیچ نماینده ای از این همسایه جنوبی ایران به چشم نمی خورد.
ارزشمندترین برند خاورمیانه شرکت هواپیمایی امارات است که برای چندین سال است در این رتبه حضور دارد. ارزش برند این کشور از تمامی شرکت های هواپیمایی در سراسر جهان و نیز از همه برندهای خاورمیانه بالاتر است. در سال 2014 ارزش برند این شرکت 5.5 میلیارد دلار بود. هواپیمایی امارات تنها برند در خاورمیانه است که ارزش آن بیشتر از 5 میلیارد دلار است.
علاوه بر ارزش بالای برند، شرکت هواپیمایی امارات تنها برند خاورمیانه است که دارای درجه AAA می باشد. درجه برند بر اساس شاخص قدرت برند محاسبه می شود که نشان دهنده قدرت، ثبات و ظرفیت آینده برند است.
یکی از عوامل موفقیت این برند، سابقه درخشان در حمایت از تیم های ورزشی است. به تازگی باشگاه رئال مادرید نیز مورد حمایت مالی این شرکت قرار گرفته است. حمایت شرکت هواپیمایی امارات از رئال مادرید در سال گذشته بالغ بر 30 میلیون یورو برای این شرکت هزینه داشته است، اما قهرمانی این تیم در لیگ قهرمانان اروپا بیشترین حضور برند و پرستیژ را برای این شرکت اماراتی به همراه داشته است. علاوه بر این، حمایت مالی از باشگاه های آث میلان، آرسنال و پاریسن ژرمن شرکت هواپیمایی امارات را فعال ترین برند در این عرصه تبدیل کرده است.
تا قبل از سال 2014، هواپیمایی امارات تنها شرکت هواپیمایی بوده است که در میان 50 برند برتر خاورمیانه حضور داشته است. در سال 2014 دو شرکت هواپیمایی دیگر نیز در این فهرست قرار گرفته است. شرکت هواپیمایی اتحاد و نیز شرکت قطر ایرویز که به تازگی وارد فهرست شده اند رویکرد برندسازی مشابه با هواپیمایی امارات اتخاذ کرده اند.
شرکت هواپیمایی اتحاد با یک میلیارد دلار ارزش در رتبه چهاردهمین برند با ارزش خاورمیانه قرار گرفته است. امروز هر کسی با شنیدن نام باشگاه منچسترسیتی در لیگ برتر انگلیس به یاد شرکت هواپیمایی اتحاد می افتد. همچنین این شرکت بعد از هواپیمایی امارات دومین شرکت هواپیمایی است که در مسابقات فرمول یک حضور تبلیغاتی داشته است. حضور این دو شرکت بخصوص در مسابقات فرمول یک ابوظبی بسیار پُر رنگ بود.
شرکت قطر ایرویز در این سال سریع ترین رشد را داشته است و با ارزش برند 1.8 میلیارد دلار به رده هفتم فهرست ارزشمندترین برندهای خاورمیانه رسیده است. این شرکت حامی مالی تنی چند از ستاره های دنیای ورزش و نیز چندین تیم ورزشی در تنیس و فوتبال می باشد. حمایت مالی این شرکت از تیم فوتبال بارسلونا نمونه بارز این رویکرد است.
جام جهانی 2022 که در کشور قطر برگزار خواهد شد میزان تقاضا برای پروازهای این شرکت را دو چندان خواهند کرد و به تبع آن میزان درآمد و ارزش برند آن را نیز بالاتر خواهد برد. بزرگترین برنده رقابت ارزش برند در سال 2014 شرکت مخابرات سعودی بوده است که 1.7 میلیارد دلار به ارزش برند آن افزوده شده است و به حدود 5 میلیارد دلار رسیده است. اگرچه هواپیمایی امارات با اختلاف قابل توجهی در صدر این فهرست قرار دارد، اما شرکت مخابرات سعودی جدیدترین رقیب و نزدیکترین تعقیب کننده آن است. شرکت های تلکس، اتصالات و موبیلی در رده های سوم تا پنجم این رده بندی قرار گرفته اند.
بانک ها و موسسات مالی نیز حضور پُر رنگی در فهرست امسال دارند. 30 درصد از مجموع ارزش برند این 50 شرکت متعلق به این گروه است. بانک ملی قطر ارزشمندترین برند خاورمیانه در این حوزه است که ارزش برند آن 1.7 میلیارد دلار است و سال 2014 نیم میلیارد دلار به آن افزوده شده است. بانک الراجی با ارزش برندی معادل 1.72 میلیارد دلار نزدیکترین رقیب بانک ملی قطر است.
بطورکلی، رشد 38 درصدی ارزش برندهای شاخص خاورمیانه نشان می دهد که این منطقه به سرعت به سمت استفاده از ظرفیت های خود پیش می رود. با وجود این، میانگین نسبت ارزش شرکت به ارزش برند در میان برندهای خاورمیانه تنها 10 درصد است در حالی که میانگین این نسبت در جهان 16 درصد است. این امر نشان می دهد که فرصت های بیشتری برای رشد برندهای این منطقه وجود دارد.
بخش های استراتژیک و ارزش ساز مانند مخابرات و بانکداری که روی هم 62 درصد از مجموع ارزش برندهای خاورمیانه را تشکیل می دهند، نقش کلیدی در توسعه و رشد اقتصادی دارند.
با این وجود، سایر بخش ها مانند داروسازی، صنایع غذایی، خرده فروشی و مهندسی که روی هم 16 درصد از مجموع ارزش برندهای برتر خاورمیانه را می سازند می توانند حتی سود بیشتری از سرمایه گذاری های مرتبط با برند بدست آورند.
منابع
خبر علمی «برندهای ارزشمند خاورمیانه در سال 2014» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به گزارش سید احسان گل پرور و BRAND FINANCE، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.