کم خوابی ما را مستعد افکار منفی می کند
بی خوابی شبانه برای بسیاری از افراد، احساسی آشنا است. بی خوابی می تواند بر کارآیی فرد در کار و همچنین احساسات او اثرگذار باشد. پس از یک شب بدون خواب احتمال بیشتری وجود دارد که فرد در روز بعد تند مزاج و ناامید باشد. با گسترش کم خوابی در جوامع مدرن، اثر خواب محدود بر وضعیت احساسی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. به گزارش مراجع معتبر حدود 35 درصد از بزرگسالان در آمریکا در شب کمتر از 7 ساعت می خوابند.
هر چند گزارش هایی وجود دارد که نشان می دهد کم خوابی بر وضعیت احساسی ما اثر می گذارد، مطالعه جدیدی که در ژورنال تحقیقات خواب منتشر شده است، این اثر را به صورت مشخصی نشان می دهد. شرکت کنندگان این مطالعه پس از 5 شب خواب معمولی و 5 شب خواب محدود، به تصاویری خوشایند و خنثی نگاه کردند. نتایج نشان داد که احتمال واکنش منفی به این تصاویر پس از دوره خواب محدود نسبت به خواب معمولی بیشتر است. نوسیندگان مقاله بیان می کنند که بی خوابی انسان را در معرض یک سوگیری احساسی قرار می دهد و اثرات مهمی در زندگی روزمره دارد.
به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)، محققان ایتالیایی دریافتند که کم خوابی مداوم به مدت 5 شب متوالی افراد را مستعد می کند که تصاویر خوشایند و خنثی را منفی ببینند. این مشاهده نشان می دهد که خواب ناکافی ممکن است سوگیری احساسی منفی ایجاد کند.
کمبود خواب مداوم
مطالعات متعددی به اثرات رفتاری بی خوابی پرداخته اند؛ اما اغلب آنها اثر بی خوابی کامل را بررسی کرده اند و توجهی به کمبود خواب در بازه زمانی طولانی نداشته اند.
برای آزمایش اثر کمبود خواب جزئی بر واکنش های احساسی، محققان از 42 فرد خواستند که الگوی خواب خود را برای دو هفته تغییر دهند. طی دو هفته شرکت کنندگان 5 شب متوالی خواب معمولی داشتند و پس از دو شبانه روز شرایط عادی و آزاد، آنها 5 شب دیگر را بطور پشت سر هم با محدودیت در خوابیدن گذراندند و نمی توانستند بیش از 5 ساعت در شب بخوابند. شرکت کنندگان در مرحله خواب محدود، حدود ساعت 2 بامداد به رختخواب می رفتند و ساعت حدود 7 صبح از خواب بیدار می شدند. در صبح پس از پایان هر دوره 5 روزه، محققان از شرکت کنندگان درخواست می کردند، که به تعدادی تصویر بر اساس 9 حال احساسی امتیاز دهند.
این تصاویر از یک پایگاه بین المللی تصویر با نام IAPS گرفته شده بودند که روانشناسان از آن برای مطالعه احساس و توجه استفاده می کنند. این پایگاه داده، دارای تصاویر منتخب بسیاری است که رویدادهای خوشایند، خنثی و ناخوشایند را نشان می دهد. پژوهشگران ترتیب قرارگیری تصاویر را بطور اتفاقی تعیین کردند و احساسی را که از دیدن هر تصویری در فرد به وجود می آمد و شدت این احساس را ارزیابی کردند.
اثر بر دیدگاه احساسی
محققان دریافتند که شرکت کنندگان پس از 5 شب خواب محدود نسبت به زمانی که خواب طبیعی داشتند، تصاویر خوشایند و خنثی را منفی تر ارزیابی می کنند، در حالی که تصاویر ناخوشایند را ناخوشایند اعلام می کنند. حتی هنگامی که محققان تغییرات خلقی را نیز در نظر گرفتند، باز هم دریافتند که افراد در شرایط خواب محدود، تصاویر را منفی تر مشاهده می کنند. این مشاهده نشان می دهد که افراد کم خواب احتمالاً محرک های احساسی مانند وقایع یا تعاملات شخصی در زندگی روزمره خود را بدتر از آنچه واقعاً هستند درک می کنند.
خواب و اختلالات خلقی
یافته های این تحقیق نشان می دهد که کمبود خواب ممکن است سبب ایجاد تغییرات قابل توجهی در واکنش های احساسی شود، بطوریکه ممکن است منجر به بروز دیدگاه منفی تر شود. با توجه به اینکه کمبود خواب در جامعه امروز بسیار معمول است، این امکان هست که چنین وضعیتی برای بسیاری از افراد رخ دهد.
نویسنده اصلی این مقاله اعتقاد دارد که با توجه به فراگیر بودن خواب ناکافی در جامعه امروزی، نتایج این پژوهش می تواند بر زندگی روزمره و همچنین وضعیت درمانی افراد اثرگذار باشد. هر فرد به میزان متفاوتی از خواب احتیاج دارد، با این حال نویسندگان این مقاله اذعان دارند که مطالعات بیشتری باید انجام شود تا بطور دقیق مشخص شود چگونه کاهش خواب منجر به تغییرات عاطفی می شود.
درک چگونگی تاثیر کمبود خواب مداوم بر مغز می تواند نتایج درمانی مبتلایان به اختلالات خواب را بهبود بخشد، زیرا شواهد نشان می دهد که ممکن است اشکال در خواب در اختلالات خلقی و اختلال استرس پس از سانحه نیز نقش داشته باشد.
منابع
خبر علمی «کم خوابی ما را مستعد افکار منفی می کند» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به Medical News Today، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.