با جان یانگ آشنا شویم
جان یانگ (John Young) فضانورد با سابقه ناسا بود که روز ششم ژانویه 2018 در سن 88 سالگی درگذشت. او که از اولین سال های آغاز عصر فضا به جرگه فضانوردان ناسا پیوست، در مجموع 6 بار با فضاپیماهای جمینی، آپولو و بالاخره شاتل به فضا سفر کرده بود.
در این مقاله شما می توانید با سفرهای فضایی جان یانگ آشنا شوید.
جان یانگ 24 سپتامبر 1930 به دنیا آمد. عشق به پرواز که از کودکی در وجودش ریشه دوانده بود، او را در سال 1948 به دانشکده فناوری کشاند تا در رشته هوانوردی درجه مهندسی بگیرد. سپس به بخش هوایی نیروی دریایی آمریکا رفت. وی در 17 سپتامبر 1959 در آزمون فضانوردان پذیرفته شد و پس از اتمام دوره آموزشی، او را برای اولین پرواز سرنشین دار جمینی انتخاب کردند تا با ویرجیل گریسام به فضا سفر کند.
نخستین ناو سرنشین دار جمینی، 23 مارس 1965 به فرماندهی ویرجیل گریسام و خلبانی جان یانگ راهی مدار زمین شد. این پرواز در تاریخ فضانوردی از ویژگی های خاصی برخوردار بود. جمینی 3 نخستین پرواز سرنشین دار دو نفره آمریکا و نخستین فضاپیمای سرنشین داری بود که در فضا تغییر مدار داد و بالاخره نخستین فضاپیمایی بود که کامپیوتری را با خود به فضا برد. فضانوردان با استفاده از این کامپیوتر موتورهای موشکی فرعی تغییر مدار فضاپیما را بکار انداختند.
به زودی مشخص شد که باید به عنوان فرمانده فضاپیمای جمینی 10 پروازی دیگر را به مدار انجام دهد. جمینی 10 روز 18 ژوئیه 1966 به فضا پرتاب شد. در این سفر مایکل کولینز، جان یانگ را همراهی می کرد. ساعاتی قبل از آن، یک فضاپیمای بدون سرنشین از نوع آجنا، سکوی پرتاب شماره 14 در کیپ کاناورال را به مقصد مدار زمین ترک کرد. فضانوردان جمینی 10 باید این فضاپیما را ردیابی کرده و فضاپیمای خود را به این سفینه متصل می کردند. مایکل کولینز و جان یانگ توانستند در چهارمین دور گردش پرواز خود به دور زمین، اولین اتصال موفق دو فضاپیما را در مدار زمین به انجام برسانند و با استفاده از سوخت آن، 480 کیلومتر دیگر بالا بروند. جمینی 10 پس از اوج گیری، با یک آجنای دیگر که از چهار ماه پیش در فضا باقی مانده بود، ملاقات کرد. جمینی 10 پس از حدود 71 ساعت پرواز، در اقیانوس اطلس فرود آمد.
جان یانگ در جریان طرح آپولو نیز دو بار به فضا سفر کرد. در 18 مه 1969 و در نخستین پرواز، به همراه یوجین سرنان و توماس استافورد با آپولو 10 به ماه سفر کرد. فضانوردان در این سفر مراحل ردیابی، الحاق، تبادل فضانورد، جدا شدن و اتصال مجدد سفینه ماه نشین و آپولو را در مدار ماه با موفقیت انجام دادند و نشان دادند که همه چیز برای سفر به ماه آماده است.
وی پس از مدتی به عنوان فرمانده آپولو 16 انتخاب شد و به همراه چارلز دوک و توماس ماتینگلی تمرین برای سفر به ماه را آغاز کرد. آپولو 16 روز 16 آوریل 1972 مرکز پرتاب های فضایی کاناورال را به مقصد ماه ترک کرد و ماه نشین متصل به آپولو در منطقه دیسکارتز ماه فرود آمد. یانگ و دوک به کمک اتومبیل ماه نوردی که با خود به ماه برده بودند، 27 کیلومتر راهپیمایی کردند و نمونه هایی از خاک و سنگ ماه بدست آوردند. سپس به سفینه اصلی در مدار ملحق شده و به زمین برگشتند.
پس از آغاز به کار شاتل ها، فرماندهی اولین پرواز مداری شاتل را به او سپردند. جان یانگ و رابرت کریپین پرواز با فضاپیمای کلمبیا، اولین فضاپیمای قابل استفاده مجدد شاتل فضایی را در 12 آوریل 1981 آغاز کردند.
فضاپیمای کلمبیا اولین سفینه سرنشین داری بود که بدون آزمایش غیرسرنشین دار در فضا، کیهان نوردانی را به مدار زمین می برد. این فضاپیما پس از 2 روز و 6 ساعت و 20 دقیقه پرواز مداری، در پایگاه هوایی ادواردز در کالیفرنیا بر زمین نشست. این اولین فرود فضاپیما بر باند فرودگاه بود. تا آن زمان آمریکایی ها، فضاپیمای خود را با چتر نجات بر آب می نشاندند. روس ها نیز از نخستین پرواز سرنشین دار خود تاکنون، سفینه هایشان را در خشکی می نشانند.
وی بعدها به عنوان فرمانده نهمین پرواز فضاپیمای شاتل که در حقیقت نخستین پرواز بین المللی فضاپیمای آمریکا بود، انتخاب شد. فضاپیمای کلمبیا در 28 نوامبر 1983 یکی از مهم ترین ماموریت های خود را آغاز کرد. در این سفر جان یانگ، بروستر شاو، اون گاریوت، رابرت پارکر، بایرن لیختنبرگ از آمریکا و اولف مربولد از آلمان غربی شرکت داشتند. این نخستین پرواز آزمایشگاه اروپایی اسپیس لب به فضا بود و اولین گام عملی در همکاری اسا (سازمان فضایی اروپا) و ناسا. در این سفر فضاپیمای کلمبیا 6 سرنشین را به مدار برد که خود یک نوآوری به حساب می آمد. با این پرواز جان یانگ نام خود را به عنوان نخستین انسانی که 6 بار به فضا سفر کرده به ثبت رساند.
وی در 31 دسامبر 2004 بازنشسته شد و برای همیشه گروه فضانوردان را ترک کرد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «با جان یانگ آشنا شویم»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله فرشید عباسی در مجله دانشمند، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.