هوش سیال خود را افزایش دهید
منظور از افزایش هوش سیال، افزایش ظرفیت شما برای یادگیری اطلاعات جدید، نگهداری و استفاده از آن اطلاعات برای حل مشکلات، یادگیری مهارت های جدید و… می باشد.
بر اساس نتایج تحقیقات:
- هوش سیال تربیت پذیر است.
- دستاوردهای آن به مقدار تمرین، بستگی دارد و هرچه بیشتر بیاموزید، بیشتر بدست می آورید.
- هر فردی می تواند توانایی شناختی اش را افزایش دهد و اینکه از چه نقطه ای آغاز می کند هیچ اهمیتی ندارد.
- گاه افزایش هوش حاصل فعالیت هایی است که هیچ شباهتی به امتحانات آموزشی ندارند.
در ادامه شما می توانید با پنج اصل ابتدایی افزایش هوش سیال آشنا شوید. هر یک از پنج اصل زیر به خودی خود مهم اند؛ اما اگر تمایل دارید کارکرد شناختی ذهن تان به بالاترین حد ممکن برسد، همزمان به هر پنج اصل عمل کنید.
1) در جستجوی تازگی ها باشید.
نوابغی مانند اینشتین در چند حوزه مهارت داشتند و در اصطلاح، علامه دهر بودند. اما این امر به هیچ وجه اتفاقی نیست؛ زیرا نوابغ همواره در جستجوی فعالیت های جدید و یادگیری حوزه های تازه تر هستند. با جستجوی تازگی ها، چند اتفاق رخ می دهد:
- در وهله اول، با هر فعالیت تازه، شما اتصالات عصبی جدیدی بر مبنای اتصالات قبلی در مغزتان ایجاد می کنید. در نتیجه، این اتصالات فعالیت عصبی شما را افزایش می دهند و به همین ترتیب، اتصالات بیشتری در مغزتان ایجاد می کنند. بدین ترتیب، فرآیند یادگیری رخ می دهد.
- در وهله دوم، هر اندازه در کسب و حفظ اطلاعات جدید تواناتر باشید، تغییراتی با دوام تر در ذهن تان رخ می دهد.
- در وهله سوم، اگر همواره خود را در معرض مسائل جدید قرار دهید، بی شک ذهن تان در حالت آمادگی برای یادگیری قرار خواهد گرفت.
از این رو، همواره به دنبال فعالیت های جدید باشید و ذهن تان را درگیر کارهای تازه کنید. نواختن یکی از ابزارآلات موسیقی را بیاموزید. در کلاس های هنری شرکت کنید. به موزه بروید و درباره حوزه های جدید علمی مطالب تازه ای بیاموزید.
2) خودتان را به چالش بکشید.
ما باید بطور مداوم ذهن مان را برای با هوش شدن تمرین دهیم. در این رابطه، مطالب زیادی وجود دارد و استفاده از بازی های تمرینی برای ذهن بسیار مفید اند. منظور بازی هایی است که سرعت پردازش ذهنی شما را افزایش می دهند؛ از جمله بازی سودوکو که وقت تلف شده شما را هم پُر می کند. البته انجام دادن این گونه بازی ها ذهن تان را با هوش تر نمی کند؛ بلکه مهارت شما را در بازی های تمرین ذهن افزایش خواهند داد. این گونه بازی ها هدفی کوتاه مدت دارند. از این رو، وقتی در یکی از بازی های تمرین ذهن ماهر شُدید، بهتر است به دنبال فعالیت هیجان انگیز بعدی بروید. آیا در حل سودوکو ماهر شده اید؟ عالی است! حال به دنبال یک بازی ذهنی دیگر باشید. اگر می خواهید مغزتان اتصالات جدیدی ایجاد کند و آنها را فعال نگه دارد، به این توصیه گوش کنید و بلافاصله پس از کسب مهارت در یک فعالیت دشوار به سراغ فعالیتی دیگر بروید. در اصل، کوشش ذهن شما باعث افزایش هوش تان می شود، نه تبحر یافتن در فعالیتی خاص.
3) خلاقانه فکر کنید.
زمانی که از تفکر خلاق سخن می گوییم، منظور نقاشی کشیدن یا انجام دادن کارهای هنری نیست. بر خلاف تصور عامه، تفکر خلاق با فکر کردن با نیمکره راست مغز تفاوت دارد. در حقیقت، تفکر خلاق به معنای بکارگیری هر دو نیمکره مغز است، نه فقط نیمکره راست. اگر می خواهید از هر دو نیمه مغزتان استفاده کنید، باید بین مطالب دور از ذهن ارتباط ایجاد کنید، تفکر معمول خود را تغییر دهید و متناسب با فعالیت تان، عقاید جدید و تازه تولید کنید؛ همچنین درباره مسائل به شیوه ای جدید فکر کنید.
4) کارها را به سخت ترین شکل ممکن انجام دهید.
در زندگی، محقق شدن بسیاری از کارها به عملکرد عالی نیاز دارد. در این صورت است که فرد می تواند کارهای بیشتری را در زمان کوتاه تری انجام دهد و کمترین انرژی جسمانی و ذهنی را صرف کند. با وجود این، عملکرد عالی چیزی نیست که توجه ذهن آدمی را به خود جلب کند!
تکنولوژی روند انجام دادن کارها را آسان تر، سریع تر و کارآمدتر می کند؛ اما گاهی توانایی های شناختی ما در نتیجه استفاده طولانی مدت از این میانبُرها آسیب می بینند.
عضلات شما برای کارآیی بیشتر به تمرین و ورزش نیاز دارند. به همین ترتیب، ذهن شما هم به تمرین نیازمند است. بنابراین از وسایل رفاهی مدرن و مفید استفاده کنید، اما اگر بیش از اندازه به آنها اتکا نمایید، مهارت ذهنی خود را در زمینه مربوط از دست خواهید داد.
5) ارتباط برقرار کنید.
آخرین عنصری که توانایی بالقوه شناختی ما را افزایش می دهد برقراری ارتباط است. این اصل آخر، ویژگی منحصر به فردی دارد؛ به این معنی که اگر چهار اصل قبل را انجام دهید، خودبخود این اصل را هم اجرا کرده اید!
ارتباط برقرار کردن با افراد دیگر، چه از طریق رسانه های اجتماعی و چه تعاملات رو در رو، شما را در موقعیتی قرار می دهد که دستیابی به اهداف پیشین برایتان آسان تر شود. اگر خود را در معرض افراد، عقاید و اتفاقات جدید قرار دهید، خود را پذیرای فرصت هایی جدید برای رشد شناختی کرده اید. حضور یافتن در میان افرادی با تحصیلات و دیدگاه های متفاوت به شما این فرصت را می دهد که از منظری جدید به مشکلات بنگرید. به این ترتیب می توانید به دیدگاهی برسید که پیشتر حتی درباره اش فکر هم نکرده بودید. یادگیری قرار دادن خود در معرض اطلاعات جدید و درک آنها، از طریق برقراری ارتباط با دیگران، راهکاری فوق العاده برای افزایش هوش سیال است. استیو جانسون در کتاب «عقاید خوب از کجا می آیند؟» درباره اهمیت گروه ها و شبکه ها برای پیشرفت افکار صحبت می کند. اگر شما هم به دنبال راهی برای جستجوی موقعیت ها، افکار، محیط ها و دیدگاه های جدید هستید، بی شک برقراری ارتباط بهترین راهکار موجود برای شما است.
این اقدامات را هر روز انجام دهید تا ذهن تان برای انجام دادن وظایف شناختی، تبحر پیدا کند.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «هوش سیال خود را افزایش دهید»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقالات دو هفته نامه راز، به عنوان منابع اصلی مورد استفاده قرار گرفته اند.