چگونه مشکلات را پشت سر بگذاریم؟

برایان تریسی می گوید: «اینکه چه اتفاقی برایتان می افتد، مهم نیست. مهم این است که چه واکنشی به آنچه که برایتان اتفاق می افتد، نشان می دهید؛ بخصوص وقتی مشکلی غیر منتظره دارید.»

با هر چالشی که روبرو می شوید، به جای گذشته، روی آینده تمرکز کنید. به جای نگرانی در مورد اینکه چه کسی چیکار کرده و چه کسی باید سرزنش شود، در مورد جایی که می خواهید باشید و کاری که می خواهید انجام دهید، تمرکز کنید. در اصل هر وقت با مشکلی روبرو شُدید، به جای مشکل، روی راه حل تمرکز نمایید.

یک روش ساده هشت مرحله ای برای حل سیستماتیک مشکل وجود دارد. با حل مشکل به این روش، می توانید قدرت فکرتان را بالا ببرید.

  1. با این انتظار به سمت مشکل بروید که راه حلی منطقی و عملی منتظر است شما آن را پیدا کنید. آرامش تان را حفظ کنید، خونسرد و مطمئن باشید و ذهن تان را باز و شفاف نگه دارید.
  2. کلام تان را از منفی به مثبت تغییر دهید. به جای کلمه مشکل از کلمه موقعیت استفاده کنید. مشکل یک کلمه منفی است؛ در حالی که موقعیت کلمه ای خنثی است. گفتن: «ما موقعیتی جالب داریم» بهتر است از: «ما یک مشکل داریم.»
  3. موقعیت را واضح تشریح کنید و آن را بنویسید: «این موقعیت دقیقاً چگونه است؟» بعد، بپرسید: «چه چیز دیگری هم هست؟» بعضی اوقات گفتن مشکل با کلامی دیگر، حلش را خیلی راحت تر می کند. 50 درصد از موقعیت ها با تعریف دقیق حل می شوند.
  4. مرحله ی چهارم مربوط می شود به این سوال که: «دلایل احتمالی این موقعیت کدام اند؟» خطا در شناخت دلایل و علت های یک موقعیت اغلب باعث می شود مجبور شوید بارها و بارها حلش کنید. تقریباً 20 درصد مشکلات را می توان با کشف دلیل درست آن موقعیت حل کرد.
  5. مرحله ی پنجم مربوط می شود به پرسیدن: «راه حل های ممکن کدام اند؟». قبل از پیشروی، هر راه حل یا جواب احتمالی برای این موقعیت را که به ذهن تان می رسد، بنویسید. تعداد راه حل های ممکن، تعیین کننده ی کیفیت راه حل منتخب است.
  6. تصمیم صریح و روشن بگیرید. همیشه هر تصمیمی بهتر از تصمیم نگرفتن است.
  7. مرحله ی هفتم این است: «تعیین مسئولیت های واضح برای انجام آن تصمیم و بعد، تعیین فرجه زمانی برای تکمیل و بازنگری.» یادتان باشد یک تصمیم بدون فرجه ی زمانی، بحثی بی ثمر است.
  8. در نهایت مرحله هشتم، پیگیری و کنترل تصمیم، مقایسه ی نتایج واقعی با نتایج مورد انتظار و بعد، خلق راه حل های جدید و انجام کارهای جدید است.

مشکلات، محرک خلاقیت
یکی از محرک های تفکر خلاق، مشکلات شَدید است. راه ایجاد ایده ی خلاقانه موقع مواجهه با مشکلات، رویکردی مطمئن می باشد. به این ترتیب که مطمئن باشید راه حلی منطقی و عملی برای آن وجود دارد که باید کشف شود. بنابراین مشکل تان را به صورت مکتوب و روشن، تعریف کنید. تشخیص دقیق، نیمی از درمان است. گاهی اوقات متوجه می شوید با مشکل خوشه ای روبرو هستید. مشکلی که از مشکلات کوچک فراوانی تشکیل شده است. وظیفه تان این است که آنها را مرتب کنید و به هر کدام جداگانه بپردازید. در بسیاری از مشکلات خوشه ای، یک مسئله مرکزی وجود دارد که با نشانه های فراوانی محاصره شده است. تفکر خلاق مستلزم این است که مشکل مرکزی را جدا کنید و بعد، به جای نگرانی در مورد مشکلات کوچکتر، روی حل آن متمرکز شوید.

از طرز فکر فقیرانه دوری کنید.
فقرا اغلب مواقع و بخصوص در مواجه با مشکلات، در مورد چه چیزی فکر می کنند؟ افراد فقیر، ذهن شان را با افکاری پُر می کنند مثل کمبود، قحطی، عدم توانایی مالی و…. آنها همیشه در مورد مقدار کم پولی که دارند، حرف می زنند یا از هزینه ی چیزها و اینکه چقدر آرزو می کنند همه چیز از نظر مالی در شرایط بهتری قرار گیرد. آن چیزی که اغلب مواقع در موردش فکر می کنند این است که پولی که دارند، چقدر کم است.

اما افراد ثروتمند به این فکر هستند که چقدر پول دارند، چقدر می خواهند و به تمامی چیزهایی فکر می کنند که می توانند انجام دهند تا پول بیشتر و چیزهایی که آرزویش را دارند، بدست آورند.

اگر موفقیت و استقلال مالی می خواهید، کشف کنید افراد فقیر به چه چیزی فکر می کنند و از فکر کردن به آن روش پرهیز کنید. به جایش کشف کنید افراد ثروتمند چگونه فکر می کنند. چه چیزی مطالعه می کنند. چگونه وقت شان را می گذرانند. همان کارها را شما هم انجام دهید.

به جای آنکه بگویید: «از عهده ی مالی آن بر نمی آیم.» بپرسید: «چگونه می توانم از عهده ی مالی آن برآیم؟» این گونه است که مسیر زندگی تان را تغییر خواهید داد.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «چگونه مشکلات را پشت سر بگذاریم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا