چرا دندان ما در مواجهه با سرما درد می گیرد؟

درد تیزی که موقع خوردن غذاهای خیلی سرد مثل بستنی در دندان می پیچد، برای همه یک اتفاق آشنا و دردناک است. پژوهشی که دانشمندان HHMI کرده اند، فرآیندی را که موجب ایجاد این درد می شود مشخص کرده است.

به گزارش پورتال یو سی (شما می توانید)؛ بعضی از سلول های دندان ها ما پروتئین هایی حساس به سرما دارند که با احساس کردن افت دما، خیلی سریع هشدار کاهش دما را به مغز مخابره کرده و باعث درد می شوند. کلید حل معمای این درد، در یک کانال یونی به نام TRPC5 نهفته که 15 سال پیش کشف شده است.

کانال های یونی، پروتئین هایی هستند که باعث ایجاد حفره های کوچک در غشای سلولی می شوند. کانال های یونی در واقع مثل یک دروازه مولکولی در سلول های ما عمل می کنند و در مقابله با ترکیبات شیمیایی مختلف، باز یا بسته می شوند. زمانی که این دروازه باز باشد، یون ها (ذرات دارای بار الکتریکی) از غشای سلول عبور می کنند و یک سیگنال الکتریکی را به سیستم عصبی می فرستند.

کانال یونی TRPC5 در گونه ای از سلول های دندان نیز به چشم می خورد. این کانال در مواجهه با سرما باز و باعث ایجاد حس دردی می شود که گاهی موقع خوردن یک نوشیدنی سرد حس می کنیم. پژوهشگران می گویند که مسواک زدن مرتب دندان ها یکی از راه های پیشگیری از این درد است چرا که TRPC5 در دندان های پوسیده و دارای حفره بیشتر به چشم می خورد و به همین دلیل است که تحریک سریع دندان ها با سرما، یکی از نشانه های پوسیدگی دندان است.

منابع

خبر علمی «چرا دندان ما در مواجهه با سرما درد می گیرد؟» توسط هیئت تحریریه خبر پورتال یو سی (شما می توانید) با استناد به Howard Hughes Medical Institute و مجله دانستنیها، ترجمه، تدوین و نگارش شده است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا