تکنولوژی خط گل چگونه کار می کند؟
تاثیرگذارترین صحنه های فوتبال زمانی است که مشخص نیست توپی از خط دروازه عبور کرده و گل شده یا نه؛ اتفاقی که می تواند باعث حذف یک تیم یا قهرمانی تیم دیگری در یک تورنمت جهانی و ثبت در تاریخ شود. آنقدر این تاثیرگذاری بزرگ است که تکنولوژی منحصر به فردی چون تکنولوژی خط دروازه (GLT) برای برطرف کردن آن ایجاد شده است.
تکنولوژی خط دروازه، بطور رسمی در جام باشگاه های جهان در ژاپن در سال 2012 استفاده شد.
در حال حاضر 5 سیستم برای استفاده در بازی های فوتبال، از سوی فیفا و هیئت بین المللی فوتبال (ایفاب) از نظر اطمینان از تشخیص درست در خط دروازه، تایید شده اند که مبتنی بر حسگرهای مغناطیسی و ردیابی دوربین ها عمل می کنند. این 5 سیستم، با اینکه ساختار واحد و هدف یکسانی را دنبال می کنند، اما تفاوت هایی دارند که در این مقاله شما می توانید با آنها آشنا شوید.
زیر نظر گرفتن دروازه با هفت چشم
این سیستم آلمانی با عنوان Goal Control 4D از 14 دوربین با سرعت بالا تشکیل شده است. 7 دوربین روی هر دروازه متمرکز هستند و بیش از 500 تصویر را در هر ثانیه ثبت می کنند. دقت دوربین ها آنقدر بالا است که هر گونه تغییر حرکتی توپ، حتی به اندازه 5 میلیمتر را هم به راحتی تشخیص می دهند.
با همه ویژگی های موثر آن، این روش از پُر هزینه ترین روش ها برای کنترل صحنه عبور توپ از خط دروازه است؛ اسکاتلند به دلیل همین هزینه بالا، از استفاده از آن در لیگ کشورش سر باز زده است. این سیستم به صورت آزمایشی در جام کنفدراسیون های سال 2013 مورد استفاده قرار گرفت و موفق شد تا بیش از 68 گل را به درستی تشخیص دهد.
چشم شاهین
این شیوه کنترلی برای اولین بار نیست که مورد استفاده قرار می گیرد و بیش از این در تنیس، کریکت و اسنوکر امتحانش را پس داده است. این سیستم با استفاده از پوشش همه نقاط دروازه، محل دقیق توپ را شناسایی و سنجش می کند. این شیوه شبیه سیستم قبلی است با این تفاوت که با استفاده از تلفیق تصویر چند دوربین و مثلث سازی و اندازه گیری زاویه یک نقطه نسبت به دو نقطه معین، مختصات نقطه مشکوک را محاسبه می کند. نکته جالب این است که حتی در صورتی که دید برخی از دوربین ها مسدود باشد، باز هم نتیجه دقیقی نمایش داده می شود.
این سیستم، برای اولین بار در فصل 2013 – 2014 در لیگ انگلستان مورد استفاده قرار گرفت. از آن پس در لیگ های دیگری مانند بوندس لیگا، لالیگا و سری آ ایتالیا هم استفاده شد.
رهگیری توپ
این تکنولوژی که با همکاری شرکت Cairos Technologies و آدیداس تولید شده، به جای دوربین، از میدان مغناطیسی برای تشخیص عبور توپ از خط دروازه استفاده می کند. به این منظور یک حسگر در وسط توپ تعبیه می شود و با استفاده از میدان مغناطیسی ایجاد شده روی خط دروازه به همراه یک کامپیوتر متصل به حسگر، توپ ردیابی و گل بودن یا نبودن تشخیص داده می شود.
حس ششم داوری
GoalRef شایع ترین شکل تکنولوژی خط دروازه است که شباهت زیادی به تکنولوژی Cairos دارد، با این تفاوت که به جای اتکا بر حسگر درون توپ، با ایجاد میدان مغناطیسی بین دو تیرک دروازه در صورتی که توپ از خط دروازه عبور کرده باشد، سیگنالی در کمتر از نیم ثانیه به ساعت داور ارسال می شود. این سیستم برای اولین بار در جام جهانی 2014 مورد استفاده قرار گرفت.
پوشش دروازه ای
Goalminder مبتنی بر دوربین هایی درون دروازه است که توانایی ثبت صحنه های مشکوک در دروازه را دارند و چیزی مشابه کار بازبینی صحنه در آن انجام می گیرد و نتیجه نهایی را داور پس از دیدن صحنه، اعلام می کند.
با وجود تکنولوژی های متعدد مورد استفاده برای تشخیص عبور توپ از خط دروازه، هنوز هم شاهد اشتباهات داوری در این زمینه هستیم؛ اشتباهاتی که باید به حساب دخالت عامل انسانی در حرکت توپ به هنگام عبور از خط دروازه گذاشت. حالا باید دید با تلفیق این تکنولوژی با کمک داور ویدئویی (VAR) تا چه میزان خطاهای داوری کاهش پیدا خواهد کرد.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «تکنولوژی خط گل چگونه کار می کند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد.