چگونه وسائل چوبی را رنگ کنیم؟

در همه خانه ها وسائل چوبی پیدا می شود؛ میز، کمد، مبل، صندلی، تخت، کتابخانه و بسیاری لوازم دیگر. تغییر دکوراسیون و عوض کردن حال و هوای خانه همیشه نیاز به تعویض وسائل ندارد. رنگ کردن وسائل چوبی یکی از آن کارهایی است که هم اهالی خانه را سرگرم می کند و هم حس و حال خرید یک وسیله تازه را به خانه می آورد.

در این مقاله شما می توانید با مراحل تعمیر و احیای رنگ وسائل چوبی آشنا شوید.

1) سنباده زدن

این مرحله مهم ترین مرحله از رنگ کردن وسائل چوبی است. عملاً نتیجه کارتان به درست سنباده زدن بستگی دارد. سنباده زدن باعث می شود سطح مورد نظرتان تا حدودی زبر شود، رنگ به خوبی بچسبد و به اصطلاح رنگ تان پوسته نکند. برای پاک کردن رنگ و لکه از این سطوح بهتر است از سنباده های با درجه زبری (گریت) مناسب استفاده شود، به عنوان مثال سنباده با درجه 80 یا 100.

اگر وسیله مورد نظرتان، دستگیره یا کشوهای دراور دارد قبل از شروع کار آن را جدا کنید تا بهتر بتوانید سنباده بزنید. البته قبل از شروع این مرحله حتماً وسیله تان را به حیاط ببرید یا زیرش پارچه ای پهن کنید تا خانه و اتاق تان کثیف نشود.

2) پاک کردن ذرات باقیمانده سنباده

حالا وقتش است ذرات باقیمانده چوب و گرده را که از سنباده زدن تان به وجود آمده پاک کنید تا سطح تان بعد از رنگ آمیزی کدر نشود. باقی ماندن گرده روی سطح چوبی باعث می شود رنگ به سطح نچسبد و دانه دانه شدن سطح، ناهمواری آن، ورقه ورقه شدن و ریختن رنگ را به دنبال دارد.

برای این کار بهتر است از دستمال پارچه ای نمدار استفاده کنید. یادتان باشد به هیچ عنوان از دستمال کاغذی استفاده نکنید، چون ممکن است خرد شود و ذرات و پرزهایش روی سطح چوبی تان بماند.

همچنین برای پاک کردن سطح چوبی می توانید مقدار کمی تینر روی پارچه تان بزنید و رویش بمالید. تینر باعث می شود رنگ بهتر بچسبد و چربی روی سطح را پاک می کند.

3) بتونه زدن سطح وسیله

ابتدا به این نکته توجه کنید که رنگ بتونه تان باید از رنگی که برای سطح چوبی انتخاب کرده اید، روشن تر باشد. برای بتونه زدن می توان از غلتک های فومی استفاده کرد. برای جاهایی که خیلی در دسترس نیستند از قلم موی فومی کمک بگیرید.

با کمک بتونه چوب می توان زدگی و خرابی های سطح تان را بپوشانید و کاملاً یکدستش کنید. فایده دیگر بتونه زدن این است که باعث می شود رنگ به سطح چوبی تان بهتر و بیشتر بچسبد. روی تمام سطح چوبی را بتونه بزنید، ولی حواس تان باشد از لایه های نازک آن استفاده کنید طوری که خیلی مشخص نباشد. اگر با دفعه اول بتونه زدن حس کردید که نیاز مجدد به بتونه هست از لایه های دیگری هم استفاده کنید. هدف این است که در نهایت سطح تان کاملاً صاف و یکنواخت باشد.

نکته مهم این است که بتونه بعد از خشک شدن حجمش کمتر می شود. پس اگر روی سطح تان فرو رفتگی عمیق تری وجود دارد مقدار بیشتری روی آن بمالید. در آخر اگر مشاهده کردید بتونه زیاد است، می توانید مقدار اضافه را بعد از خشک شدن با سنباده بگیرید. حالا یکبار دیگر تمام سطح تان را سنباده بکشید تا تمام سطح یکنواخت و هم تراز شود. حدود 15 دقیقه زمان نیاز است که بتونه خشک شود.

4) رنگ کردن

با قلم موی تمیز لایه اول را خوب رنگ بزنید. در اینجا هم مثل بتونه زدن بهتر است لایه اول تان نازک باشد. لایه های نازک باعث می شود کارتان در نهایت زیباتر شود و ظاهر بهتری پیدا کند. رنگ زدن با لایه های نازک همچنین باعث می شود رنگ تان زودتر خشک و استحکام و ماندگاری اش بیشتر شود و بافت چوب از زیر رنگ کاملاً مشخص باشد. این کار را باید چند بار انجام دهید تا وسیله تان به خوبی رنگ شود.

بین هر لایه ای که رنگ می زنید فاصله زمانی را رعایت کنید، چیزی حدود 6 تا 8 ساعت. بعد از هر بار خشک شدن لایه های رنگی اگر قطره یا ذره اضافه ای دیدید، سنباده بزنید و با پارچه تمیزش کنید. برای بهتر شدن کار و زیباتر شدن آن بعد از اینکه اولین لایه رنگ را زدید سطح تان را یکبار دیگر سنباده بزنید تا بتونه اضافی جدا شود و سطح یکدست باشد.

5) لایه محافظ

برای این مرحله باید از غلتک فومی استفاده کنید. زمانی که همه مراحل کارتان را انجام دادید برای اینکه ظاهر کار خیلی مرتب و تمیز به نظر بیاید و وسیله تان را در مقابل ضربه مقاوم کند، باید از لایه محافظ استفاه کنید. نوع لایه محافظ تان به سلیقه خودتان بستگی دارد و می تواند مات و براق باشد. این لایه وسیله شما را در مقابل باران، اشعه خورشید، قارچ و رشد جانوران محافظت می کند.

رنگ کردن وسائل چوبی با اسپری

یکی از مزیت های رنگ کردن با اسپری این است که مدت زمان کار بسیار کوتاه می شود و می توانید یک وسیله را در عرض چند دقیقه رنگ کنید. در روش رنگ کردن وسائل با اسپری مانند روش معمولی باید مراحل یک تا سه یعنی سنباده زدن، پاک کردن ذرات باقیمانده و سنباده و بتونه زدن را انجام بدهید. بعد از این کار یک رنگ کلی به وسیله تان بزنید، به عنوان مثال اسپری رنگ چوب سفید.

در مرحله بعد بهتر است رنگ زدن با اسپری را از پایین ترین قسمت وسیله تان شروع کنید. در رنگ زدن با اسپری حواس تان باشد که فاصله مناسب را با وسیله رعایت کنید. چون اگر از فاصله نزدیک اسپری را بپاشید، باعث می شود رنگ در آن قسمت زیاد شود و به اصطلاح رنگ شُره کند. برای اسپری زدن حداقل باید 3 بار و به فاصله زمانی مشخص این کار را تکرار کنید.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «چگونه وسائل چوبی را رنگ کنیم؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه علمی پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله احمد داوری در روزنامه جام جم، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا