چگونه ترکیبات خورشید شناسایی می شوند؟
خورشید گوی بسیار بزرگی از گازهای پُر حرارت می باشد و از چندین لایه گازهای داغ تشکیل شده است.
خب؛ این اطلاعات چگونه بدست آمده و چگونه با بسیاری از اجزای تشکیل دهنده ی خورشید آشنا شده ایم؟
اخترشناسان بسیاری از اطلاعات خود درباره ی خورشید را با استفاده از ابزارهای مخصوصی مانند: طیف نما، طیف نگار، طیف نگار خورشیدی، خرمن نگار، تلسکوپ رادیویی و گردونه ی خبریاب فضایی بدست آورده اند.
از «طیف نما» برای مطالعه ی گازهای درخشان استفاده می شود. این ابزار به دانشمندان کمک می کند تا نوع مواد شیمیایی مولد رنگ های حاصل از نور خورشید را تشخیص دهند.
دانشمندان با استفاده از «طیف نگار» می توانند پرونده ی ثابت رنگ های خورشید را تشکیل دهند و آن را در بایگانی خود حفظ کنند.
«طیف نمای خورشیدی» به ستاره شناسان امکان می دهد که دامنه و تنوع مواد پراکنده در سطح خورشید را مطالعه کنند. در صورتی که یک وسیله ی عکس برداری به طیف نمای خورشیدی متصل گردد، دستگاه جدید «طیف نگار خورشیدی» نامیده می شود.
«خرمن نگار» نوع مخصوصی از تلسکوپ است که ستاره شناسان با استفاده از آن می توانند بدون اینکه منتظر کسوف (یعنی خورشید گرفتگی) شوند، از خرمن خورشید عکس بگیرند.
دانشمندان به کمک «تلسکوپ رادیویی» می توانند روی امواج رادیویی ای را که از خورشید صادر می شود، مطالعه نمایند. اتمسفر زمین مانع از رسیدن بسیاری از تشعشعات خورشیدی به سیاره ی زمین می شود. به همین جهت، دانشمندان ابزارهایی را به بالای اتمسفر می فرستند. این ابزارها و دستگاه ها که به «گردونه ی خبریاب فضایی» معروف شده اند، اطلاعات بیشتری را در اختیار دانشمندان قرار می دهند.
خب با اینکه شیوه های فنی کار این ابزارها را توضیح ندادیم، اما متوجه شدیم که دانشمندان ابزارهای گوناگونی برای بدست آوردن اطلاعات فراوان درباره ی خورشید در اختیار دارند.
منابع
مقاله علمی و آموزشی «چگونه ترکیبات خورشید شناسایی می شوند؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب به من بگو چرا و چگونه، نوشته ی آرکادی لئوکوم و ترجمه سعید درودی از انتشارات بهزاد، منتشر شده در 1391 با شابک 8-57-5959-964 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.