آیا نیش عقرب کشنده است؟

عقرب ها جزو خانواده بندپایان رده بندی می شوند. آنها بیشتر در نواحی گرمسیر و نیمه گرمسیر زمین زندگی می کنند و روزها زیر سنگ ها و درون شکاف ها پنهان می شوند و شب ها برای شکار حشرات بیرون می آیند. قدمت فسیل های بدست آمده از این جانوران به 400 میلیون سال پیش می رسد. امروزه حدود 600 نوع عقرب شناسایی شده است.

شکم عقرب بندبند و کشیده است و به نیشی ختم می شود که دارای یک جفت غده سمی است. عقرب ها از نیش خود برای شکار کردن و کشتن حشرات و جانوران کوچکی مثل مارمولک استفاده می کنند. نیش اکثر عقرب های کوچک دردناک است، اما کشنده نیست. ولی انواعی از عقرب نیز یافت می شوند که زهرشان برای انسان کشنده و مرگبار است.

اگر عقرب احساس خطر کند یا آرامشش به هم بخورد، بلافاصله چندین بار پشت سر هم نیش می زند. نیش عقرب موجب فلج شدن اعصاب قلب و ماهیچه های قفسه سینه می شود. در ایالات متحده آمریکا و مکزیک تعداد افرادی که در اثر نیش عقرب جان می سپارند، بیش از آنهایی است که در اثر مار گزیدگی فوت می کنند.

عقرب ها معمولاً به رنگ سیاه و زرد هستند و طول بدن شان بین 1.3 تا 17.5 سانتیمتر متغیر است. بدن عقرب را می توان به دو قسمت اصلی تقسیم کرد. قسمت اول شامل سر و سینه است. قسمت دوم از شکمی طویل و بندبند تشکیل شده است که به تدریج باریک می شود و دُم را به وجود می آورد. نیش عقرب در انتهای دم آن واقع است. عقرب ها چهار جفت پا و یک جفت چنگال قوی و گاز انبری دارند که از آنها برای شکار و گرفتن طعمه استفاده می کنند.

عقرب جانوری زنده زا محسوب می شود؛ چرا که تخم ها در بدن عقرب ماده به نوزاد تبدیل می شوند. مادر چندین روز نوزادش را با خود حمل می کند. پس از آنکه نوزادان اندکی بزرگتر شدند، از مادر جدا می شوند. عقرب جانوری منزوی است.

[toggle title=”برای مشاهده منابع اینجا کلیک کنید.” state=”close” ]

مقاله علمی و آموزشی «آیا نیش عقرب کشنده است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری، ترجمه و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا کتاب چرا، چطور، چگونه؟، نوشته ی دکتر سونیتا گوپتا و دکتر نینا آگراوال و ترجمه پریسا همایون روز و پریچهر همایون روز از موسسه نشر و تحقیقات ذکر، منتشر شده در تیر 1393 با شابک 978-964-307-221-6 به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

[/toggle]

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا